Info høsten 2011

Skrevet av Camilla Skotvedt,  17.08.2011

Sommeren er over og auksjonen nærmer seg. I skrivende stund er det 1 måned til og forberedelsene burde være godt i gang. Næringsinnholdet i beitene er på hell og kraftformengden bør derfor økes. For å unngå langhårede og vommede dyr, bør hestene tas inn hver natt.  Daglig bør man leie åringene, alternativt sette dem i maskin, pusse og håndtere dem.

Venn dem til hodetøy og å ha noe på ryggen, en shabrack eller lignende. Alt skal gjøres rolig og vennlig og vær alltid to personer. Husk at hvis du skal legge på sadel og gjord, får mange hester panikk første gang så bruk gjerne fortøy slik at ikke sadelen sklir bak i svangen, det kan få katastrofale følger. Det er viktig at bittet ikke henger og slenger i munnen slik at man unngår tungefeil.

Sjekk at alle papirer er i orden (ta med pass og eiersertifikat), obligatoriske vaksiner og markkurer. Bestill veterinær i god tid for å gå over tennene og trekk ulvetennene.

Det er også en stor fordel å venne åringene til å gå på henger eller bil. Ta dere god tid og gjør det til en hyggelig opplevelse.

Hovene skal verkes og ofte er det greit å sko forbena, men det er ikke noe must, men uansett må hesten være bekvem med å få løftet bena.

Man og hale skal stelles. Bruk røskekniv eller fingrene til manen, ikke klipp rett over. Rett før auksjonen bør hesten vaskes. Hvis dette ikke er blitt gjort før, vær veldig rolig og bruk god tid. Bruk gjerne balsam og showshine som en finishing touch.

Hesten skal vises i ringen med hodetøy av lær, alternativt lærgrime med kjetting. Den som håndterer hestene bør være korrekt antrukket.

Noen trenere foretrekker at åringene ikke er ridd inn eller longert, men uansett skal de være godt håndtert.

Lykke til med auksjonen.