Info februar 2012

07.02.2012

Bedekningssesongen nærmer seg med stormskritt og som hoppeeier er det en del ting du må huske på.

Bestem deg for hvilken hingst du skal bruke og sjekk om den er tilmeldt det Skandinaviske Breeders Systemet, liste over påmeldte hingster vil bli offentliggjort ca 15. februar. Les mer om Breeders, klikk her

Alle avlshopper skal være i godt hold! Ikke glem å sjekke tennene på hoppene og heller ikke høvene. Vaksiner(helst Equilis Resequin) og markkurer skal selvfølgelig være på plass.

Noen sender hoppene sine til stutteri i god tid og lar dem ta seg av alt det praktiske mens andre bare sender hoppa til bedekning og tar dem hjem rett etter. Tidlig i sesongen er brunstene svake og lange. For å få litt fortgang bør hoppa få mye mer lys så la det stå på nesten hele døgnet. Det nytter ikke med bare en liten «nattbordslampe», hun må få lys inn på netthinnen. Å stå lenge ute i kulde, mørke, snø eller regn er heller ikke veldig brunstframkallende!

Det er ingen vits i å sende en hoppe til hingst før hun har begynt å røyte. Selvfølgelig trenger hun ikke sommerblank pels, men hårene skal ha begynt å slippe.

Du må følge godt med på brunstsymptomer. Går hun sammen med andre, blir hun gjerne mer klengete, stiller seg opp og småskvetter, hviner og løfter på halen. Da kan det være på tide å sende henne til hingst og seriøse stutterier benytter alltid veterinær for å finne ut når hun er klar (og når hun er ferdig). Hvis disse observasjonene skjer så tidlig på året at det er for tidlig å bedekke, følg godt med etter 17-21 dager for å se om hun er regelmessig. Det er alltid fint for hingsteholder å vite om syklusen til hoppene som kommer.

Noen hopper har såkalte stille brunster og slike hopper anbefaler jeg å sette på stutteriet hvor det er hingst. Det er utrolig hva litt hingstelukt og bråk gjør for damene. Man kan også sprøyte hoppene i brunst, men det tilrådes IKKE tidlig i sesongen. Man kan risikere at hormonene går helt over styr resten av sesongen så la naturen ordne opp så lenge som mulig.

Når du så får hoppa hjem etter bedekning, er det viktig at du følger med. Rundt 17 dager etter siste bedekning bør du få veterinær til å scanne henne. (ultralyd) Er hun drektig med et foster er alt greit, men hun bør sjekkes igjen etter 30-40 dager og også pr.1.10 for da forfaller de fleste sprangavgifter. Er hun derimot drektig med tvillinger, må hun følges nøye opp. Mange av tvilling fostrene forsvinner av seg selv, men noen ganger må man gripe inn. Etter ca. 30 dager kan en dyktig veterinær forsøke å klemme ut det ene. Hvis de ligger godt fra hverandre, går dette ofte helt fint. Ligger de derimot helt  klint sammen, kan det lønne seg å sprøyte begge bort og heller bedekke på nytt. Noen hopper, særlig eldre, kan ha cyster som kan forveksles med foster. En god hesteveterinær vet, ser og kan dette.

Når det gjelder info om føllinger, gå inn på tidligere informasjoner.

Lykke til med sesongen 2012!