Foreningens tips og råd 24. november

Skrevet av Camilla Skotvedt,  24.11.2010

Husk at hestene trenger vann ute selv om det er vinter. En av de hyppigste grunnene til kolikk er faktisk vannmangel. Hopper og unghester er gjerne de hestene som er lengst ute hver dag og må ha vann. Vanning med bøtte er jo det rimeligste, men vannet fryser hvis det står lenge ute og hvis bøtten velter, danner det seg livsfarlige issvuller. Det mest praktiske er selvfølgelig oppvarmede drikkekar.

 

Gå inn på denne hjemmesiden og les om europeisk oppdrett. Der finner du også fine bilder fra Norge.

For å holde fordøyelse, hold og trivsel oppe, er det viktig med grovfor når hestene er ute. Det enkleste er selvsagt å sette ut en rundballe, men obs, obs! Er du sikker på at det ikke ligger en rotte, fugl eller mus inne i ballen? Det kan i verste fall gi botulisme til hestene med en smertefull død til følge. Ta deg tid til å åpne ballen og legg ut små hauger rundt på hele området. Blir silo eller høy liggende i en haug, er det gjerne kun de dominante hestene som får mat.

 

Om vinteren er hestene mer inne så benytt tiden i stallen til å håndtere unghestene. Puss dem, legg på dekken, lei dem, løft ben, etc.etc. Ikke glem hoppene heller, sjekk tenner og høver og stell med dem.

 

Nå planlegges gjerne neste års bedekninger, så husk å kontakte NJ hvis du skal utenlands. Det er også ditt ansvar å følge med på om hingsten du ønsker å benytte er tilsluttet Breeders systemet i Skandinavia.

Hingsteholdere, husk å sende inn skjema for godkjenning av bruk av hingst i avlen for neste år. Skjema finner du på Øvrevolls hjemmeside.