Foreningens tips og råd januar

Skrevet av Camilla Skotvedt,  26.01.2011
Artikkelbilde
Elisabeth Riksen

Godt nytt år. Føllingssesongen er nært forestående og de aller første føllene har vel allerede sett dagens lys. For de av dere som ikke var på oppdrettskurset, vil jeg gjerne komme med en del info.

Hoppa bør være i sin nøye rengjorte føllboks minimum 6 uker før følling. Da får hun produsert antistoffer mot de bakterier som finnes der. Føll nøye med juret (ikke dra i spenene) og venn hoppa til å bli tatt overalt, for vanligvis er de jo kilne under magen og i svangen og det er noe det nyfødte føllet ikke vet.

En hoppe går vanligvis 11 mnd og 11 dager drektig, men alt fra 10 til 12 går inn under normalt. Typiske tegn på nær forestående fødsel er et stort jur med ”vokstapper” og at skjeden blir slappere.

Som sagt skal boksen være godt rengjort og farlige ting fjernet (skruer, spiker, hull, løse bord, etc) og ren, tørr halm bør legges inn når det nærmer seg.

En hoppe er ”verdensmester” i å holde igjen hvis det passer henne og de aller fleste føller om natten eller grytidlig om morgenen. Hvordan skal vi da kunne følge med? Det finnes overvåkningskameraer og forskjellige føllvarslere.  De er ganske dyre, men det er det vel verdt, for det finnes ikke noe verre enn å komme ut om morgenen og finne et føll kvalt i fosterhammen! Man kan selvfølgelig også gå nattevakt, noe som er slitsomt, men man kan jo være flere om å dele på jobben.

Ha nummer til dyrlege klart, bandasjer halen, bøtte med varmt vann, såpe, håndkle, desinfeksjonsmiddel (jodsprit), tåteflaske med smokk (klipp hullet litt større) og pass på at det er varmt (T-skjorte temp) i stallen. Og for all del, vær rolig!

Fødselen er delt i tre faser – oppblokkingsfasen hvor hoppa er urolig, løfter på halen og har milde kolikksymptomer og vannet går som oftest i denne fasen.(Varer opp til 4 timer) Utdrivningsfasen, fødselen, hvor hun legger seg og begynner å presse og ett, av og til to forben sees gjennom fosterhinnen. Normalt leie er at føllets hode ligger oppå forbena (stuper ut). Det ene benet er litt foran det andre for at skulderpartiet skal bli smalest mulig. Nå kan du godt fjerne fosterhinnen fra føllets mule hvis hoppa er rolig. Hvis du må hjelpe til, skal du ta tak OVER kodeleddet og dra ned mot hasene i takt med veene.

Når føllet plopser ut, la gjerne bakbena ligge igjen inne i hoppa noen minutter. På den måten får føllet mye kjærkomment blod fra moren gjennom navlestrengen. (Dette forutsetter selvfølgelig at hoppa ikke reiser seg.) Fjern resten av forsterhammen og begynn forsiktig å gni føllet med halm.

Når hoppa reiser seg, rykes navlestrengen og da er det viktig at du tar en vattdott godt fuktet med jodsprit og holder den noen sekunder rundt stumpen som sitter igjen. IKKE bind opp med hyssing eller lignende! Blir hoppa liggende litt lenge, kan du selv ryke strengen, men OBS! Ikke bare ta tak og dra. Den ene hånden din holder du stramt rundt navlestrengen tett inntil buken på føllet, så tar du den andre hånden og drar. Med en gang den ryker, ta på jodsprit.

Utdrivningsfasen bør ikke vare mer enn 17 minutter. Har du mistanke om at noe er galt, ring dyrlege!!!

Nå kan godt mor og barn få litt fred. Eventuelt kan du dra føllet opp til hoppas hode hvis hun fortsatt ligger sånn at hun får slikket føllet og bli kjent med det. Pass bare på at hun ikke kan tråkke på det når hun reiser seg.

Siste fase er at etterbyrden går. (max 3 timer) Når hoppa reiser seg etter fødselen, henger deler av etterbyrden ut. IKKE DRA I DEN! Det er derimot veldig lurt å slå knute på den, både fordi at hoppa da ikke kan tråkke i den og skli og at den blir tyngre og faller lettere ut. Når etterbyrden er gått, plukke den opp og legg den på stallgulvet for å se at den er hel. Sitter noe igjen, vil hoppa bli meget syk. Er du i tvil, kontakt vet. Går det mer enn en time, ring vet da også.

Så er det viktig at føllet suger. DE MÅ få i seg råmelk inne de 2 første timene for føll er født med et svært dårlig immunforsvar. Jeg pleide alltid å gi dem ½ til 1 flaske med råmelk før de reiste seg. Hvis du gjør det, få noen til å holde hoppa (vær rolig og la henne se føllet hele tiden), vask over juret med en lunken, ren klut og melk henne rett i flasken. (helt ren selvfølgelig) Støtt føllet under haken og før smokken inn i munnen på den. Det tar ikke lang tid før et normalt føll skjønner dette og gulper alt i seg. Som oftest gir denne melken føllet en boost og den blir mer ivrig på å komme seg opp på bena.

Det i seg selv kan være en påkjenning for en oppdretter. De snubler rundt og går gjerne på trynet et par ganger. Likevel er det utrolig hvor raskt de får styr på de lange bena sine. Når det står forholdsvis støtt, er det lurt å dyppe en gang til med jodsprit. Så skal de finne juret og ikke minst spenene og de skal suge og svelge. Har du en urolig hoppe, kan det være greit å få noen til å holde henne mens du leder føllet til godsakene. Du kan lede, men ikke tvinge. Føllet må selv finne ut av det og friske føll klarer det som regel innen relativt kort tid. Det tar som regel lenger tid med hingsteføll.  Det er viktig at du både ser at føllet har spenen i munnen og at du hører at det svelger.

Har hoppa lite melk, kontakt Baileys Norge, 22 50 18 15 for å få hoppemelkerstatning.

Det neste viktige er at tarmbeken til føllet går. Vanligvis begynner føllet å trykke ganske så tidlig. Den første avføringen er nesten helt svart og steinhard – ikke rart de trykker som gale! Etter hvert blir den lysere og bløtere og faren er over. Det er utrolige mengder et lite føll har i seg og det er livsviktig at dette forløper normalt. Problemer med dette er forresten også vanligst hos hingsteføll. Det du selv kan gjøre, er å sørge for at den dier og eventuelt mosjonere den litt, enten i boksen eller på stallgangen sammen med moren. Hvis føllet til stadighet ruller seg og viser ubehag, ring veterinær.

Det er også vanlig at føllhopper får etterveer etter en fødsel. Symptomene kan godt forveksles med kolikk. Hun flemer, legger seg, skraper og viser tydelig tegn på ubehag. Dette går over, men bare pass på at hun ikke skader føllet.( noe de sjelden gjør)

Hopper med nyfødte føll SKAL IKKE slippes sammen med andre hester! Det er nok av eksempler på skadede og sågar døde føll hvor uerfarne folk har gjort det. Et ungt føll tror at alle voksne hester er som mamma og går tillitsfullt bort til andre hopper med føll, ofte med fatale følger. Et nytt føll vet heller ikke hva gjerder er, så alt må læres i kontrollerte former. Noen hopper blir helt rabiate første gang de slippes ut sammen med føllet, ergo bør første slipping forgå i en mindre paddock med gode og lave nok gjerder. En god regel er at alt skal gjøres gradvis og ha i bakhodet at hester er verdensmestere i å skade seg selv. Det er også fornuftig å leie føllet fra dag 1. Da er de gjerne for små til å bruke grime, så ta bare et tau rundt halsen og før det med deg tett inntil mamma. Hvis det ikke vil gå, klyp det litt på krysset.

Nyfødte føll kan også få føllsyke, så hvis føllet ditt virker slapp og apatisk- kontakt dyrlege. Noen føll får også diare. Mye kan man gjøre selv med immodium, gulrotpure, youghurt ,kull, probiotika, etc. Men blir føllet det minste slapp- kontakt veterinær.

Vil forøvrig anbefale en bok som heter Føll som jeg tror er utgitt av Landbruksforlaget. Her står det masse vettugt.