Ingen norsk jul, Willa flagger ut igjen

Skrevet av Tom W. Johannessen,  29.11.2022
Artikkelbilde
Willa Synøve Marcussen Schou setter seg på flyet til Bahrain onsdag. Der skal hun ha ansvaret for Niels Petersen-duoen Chianti og Herewegodandy i en hel vintersesong. Foto: Hesteguiden.com

Willa Synøve Marcussen Schou og norsk jul er ingen hyppig kombo. Fire feiringer i Dubai de siste fem årene, Bahrain er neste. Chianti og Herewegodandy er på vei, Willa setter seg på flyet onsdag.

 -  Det blir spennende med et nytt sted. Jeg gleder meg. Og jeg setter stor pris på få tilliten og ansvaret jeg får av Niels (Petersen, red. anm.), sier Willa til ovrevoll.no foran tre måneder i øystaten og kongedømmet Bahrain med sine 1,5 millioner innbyggere.Ensom? Neppe

Chianti og Herewegodandy utgjør, sammen med 15 engelske og tre irske hester, det internasjonale innslaget i The Bahrain Turf Series. Det blir to hester. Og Willa alene. Men ensom? Neppe.
– Jeg tror ikke det skal bli noe problem, sier den meget reisevante 28-åringen fra Larvik og Stavern.

Willa – verden rundt
Etter ett år hos Annike Bye Hansen, meldte hun overgang til Niels Petersen-stallen i april 2017. Det ble et Frankrike-opphold mer eller mindre direkte. Deretter amatørchampionat to år på rad - i 2018 og 19, inn under NoARKs vinger og Fegentri-ritt på kartets fjernere steder. I dag kan hun ta frem globusen og peke på en rekke land og galoppbaner hun har besøkt.

Har samlet mye erfaring

28-åringen, som blir 29 i januar, har ridd løp på fire tyske baner pluss to franske. Og tatt plass i startbokser i Ungarn, Polen, Italia, Tsjekkia, Belgia, Tyrkia, Mauritius, Martinique, Marokko og USA.
Pluss de skandinaviske landene.
Flere vintre i Dubai, blant annet fire måneder hos meritterte Simon Crisford, har gitt solid bakgrunn for det meste. Feedback fra Niels Petersen og samarbeidet med Mark Larsen som jockey-coach har også vært viktig for fremgangen.
I år er Willa Skandinavias mestseirende læring med 27 seire, 19 på Øvrevoll og 8 i Sverige.
- Min beste sesong, sier hun og har et forventningsfullt blikk inn i en spennende fremtid.

Klar for profflivet
- Jeg skal først gjøre en god jobb i Bahrain, løpsridning er for øvrig ikke planlagt foreløpig. Så skal jeg hjem i slutten av februar og satse for fullt på en ny sesong. Jeg mangler to seire på 70 og profflisensen. Vektlettelsen forsvinner, men jeg gleder meg til 2023! Jeg skal jobbe hardt videre og prøve å være stabil, oppsummerer Willa som ble toer på Øvrevolls rytterstatistikk i år etter champion Carlos Lopez.
Onsdag sier hun altså farvel til mamma, nyinnkjøpt leilighet på Haslum og en liten smak av norsk førjulsstemning.
- Det blir nok ikke så mye følelse av jul i år heller. Men dette skal bli gøy!    

Fem løpsdager, start 9. desember
The Bahrain Turf Series går over fem løpsdager: 9. desember, 30. desember, 13. januar, 3. februar og 17. februar:
To løp i serien hver løpsdag, 5 furlongs, 6 furlongs, 9 furlongs og 10 furlongs er distansene.
Vinneren av hvert løp kan hente 36.000 pund. Bonus-summer utdeles til eiere og trener av sammenlagtvinnerne.

Atzeni i salen
- Jeg kommer nok til å være på plass den første løpsdagen 9. desember, sier Niels Petersen som kan se tilbake på positiv Bahrain-erfaring med King David (nr. 6 i Bahrain International Trophy på Sakhir Racecourse).
– Det går mot en fin vinter for Chianti og Herewegodandy. De møter solide handicappere fra 81 til 90 i formtall. Men dette er en klasse ned i forhold til Dubai. Økonomien i oppholdet er ellers gunstig. Jockey? Jeg kjenner Andrea Atzeni godt. Det ser ut som han kommer til å ri for oss i Bahrain, forteller Niels til ovrevoll.no.


* Chianti, eid av Miga Horses A/B, har tre seire på ni starter og 85 i formtall. 3-åringen skal ut på distanser fra 1800 til 2000 meter. – En spennende hest i rivende utvikling, sier trener Niels Petersen om hesten som på Hesteguidens bilde ris av Carlos Lopez.

* Herewegodandy, Stall Gullik og Geir Gulliksen eier 4-åringen, står med tre førsteplasser på 23 starter og 83 i formtall. 1000 og 1200 rett frem skal passe godt, kommenterer Niels.

* Andrea Atzeni ble nr. syv i England i år med 71 seire og 22 i seiersprosent. Championjockey William Buick, med sine 26 i seiersprosent, var den eneste i Topp-10 som var foran Atzeni på seiersprosenten. Atzeni er opprinnelig fra Sardinia.

* Niels Petersen forbereder ellers ny Dubai-vinter for 9-10 av stallens hester.
Alt er ikke klart, men Niels er ganske klar; «det blir Dubai».
Foreløpig avreise-dato er 18. eller 19. desember. Ascot Brass, Could Be King og trolig også King David og White Heart er på en foreløpig booking-liste. Det samme er flere av stallens gode 2-åringer.
Hjemme på Øvrevoll blir hesten som ikke fungerer veldig bra på vintertur:
- Square De Luynes skal forberede seg til en ny sesong «the old fashioned way», slår Niels fast. Helt bestemt.