"Spørsmålet er om han er klar nok?"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  04.03.2022
Artikkelbilde
HØYDEPUNKT: Lørdag kommer et høydepunkt i Niels Petersen trenerkarriere - og i karrieren til 7-årige Square De Luynes som gjør sin første start utenfor Skandinavia. Foto: Hesteguiden.com

Skandinaviske hester har ikke tapetsert pallen i Dubai. Lørdag, kl. 12.35, kommer trumfkortet Square de Luynes. Kan han vinne? - Spørsmålet er om han er klar nok? svarer Niels Petersen. 

Ubeseiret på 2400 og gress. Han vet at det er lenge siden siste start, den kruttsterke seieren i Stockholm Cup 19. september. Og han kunne ønsket seg en annen oppladning enn sårskade og strykning etter fallet mandag for halvannen uke siden. Men samtidig liker ikke Niels å ligge lavt med det som er Skandinavias beste hest - som aldri har tapt på fem starter over lørdagens distanse, 2400 meter og gress.
"He’s the best horse in Scandinavia – by the figures, by his performances, by everything. He’s the star of the show here – he’s such a popular horse.”, sa Niels i et intervju med The Jockey Club of Saudi Arabia i januar. - Det er litt press nå, men disse uttalelsene har jeg ingen problemer med å stå for, sier Niels til ovrevoll.no før lørdagen på mektige Meydan.

- Blir du skuffet hvis Square De Luynes ikke havner på pallen lørdag?
- Nei, her kommer det helt an på prestasjonen. Han kan bli nummer fem, slått med halvannen lengde. Det jeg kan være redd for, er distansen 2400 meter i det som er den første starten siden september. Hvis han "puller" for mye, kan det bli litt langt. Men ok; han er i topp orden og ser blendende ut. Og jeg har en god følelse. Det nøler jeg ikke med å si. Men samtidig kan han være en smule tung. Og igjen; oppladningen har ikke vært ideell - selv om jeg ikke tror han er satt noe tilbake av sårskaden. 

- Hva kommer du til å si til jockey Pat Cosgrave?
- Han kjenner jo hesten veldig godt. Cosgrave må få ham til å slappe av, enten han blir liggende i tet, som andre- eller femtehest. Hvis det ikke blir tempo, må vi gå frem.

- Han er en bedre hest enn Kick On...
- Ja, han er en bedre hest enn Kick On som var slått tre og en kvart lengde av stjernen Lord Glitters sist.
Men det er veldig gode hester her også. Jeg har sett Hukum, han ser flott ut. Og selv om trener Owen Burrows snakker om Sheema Classic 26. mars, går han selvfølgelig for seier med Hukum. Det må klaffe for Square de Luynes. Kapasiteten har han. Vi tar sjansen, og dette blir kjempespennende, sier Niels Petersen som er ringside på Meydan. Og de som ikke har sett dansk-norsk maning tidligere, får en leksjon i dette lørdag. Niels er klar. 


* 10 Square de Luynes, med 8 førsteplasser på 12, starter fra startspor 5 i Gruppe 2-løpet Dubai City Of Gold. Starttidspunktet er kl. 12.35 (2. løp, 1,3 millioner norske i førstepremie). RD1 viser løpet direkte.
De engelske bookmakerne tilbyr 14 ganger pengene i forhåndsspillet.
Niels Petersens andre starthest, 13 Iron Butterfly står i startboks 1.
Den klare favoritten 7 Hukum (5 år og syv seire i England) har spor 14, intet gullspor selv om det er gress og ikke dirt. Nestfavoritten 6 Global Storm, William Buick, har spor 4. Global Storm vant sist. Så veldig fin ut, men debuterer nå i et Gruppe-løp. William, tilbake fra covid, har tre av seks de siste 14 dagene. 

* 7 Kick On og 8 King David kommer ut i Gruppe 1-løpet Jebel Hatta (8. løp/V4-4) fra henholdsvis spor 12 og 13. Distansen er 1800 meter på gresset, sporene er som man skjønner bedrøvelige. - Kick On er best av mine, ser super ut, og bør være på penger. Ikke veldig mye slått av 10 Lord Glitters (spor 6, red. anm.) sist, da kom han for tidlig i front. En del av de samme hestene denne gang, sier Niels.
Barney Roy er nå strøket i dette løpet. William Buick har et vanskelig 15. spor med nestfavoritten 15 Zakouski.   

Frankie Dettori er mer enn en legende. 51-år og stadig galoppsportens poster-boy.198 triumfer i Gruppe 1-løp gjør CV-en selvlysende. Men 2022 har vært trøblete for Frankie. Covid og seierstørke, ingen gullkombo.
Null seire på 15 ritt de siste 14 dagene og 42 dager siden siste seier. Nå kommer det snart noe - for å si det forsiktig. Frankie har fem ritt lørdag.

SISTE: Duca Di Como (3. løp) er nå strøket. - Har trent bra, men vi får'n ikke helt frisk. Han er ikke febersyk, men blodprøvene viser for mange hvite blodlegemer. Det er tilbake til start igjen. Jævli' utur. Han må være i orden når han skal gå løp. Det må være noe han har fått i dette klimaet. Jeg var langt nede i går da svaret på blodprøvene kom. Nå reiser han hjem på onsdag - så får vi få ordentlig dreis på'n igjen, sier trener Cathrine Erichsen til ovrevoll.no.