William jakter ønskereprise på Epsom i dag!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  04.06.2022
Artikkelbilde
Charlie Appleby og William Buick etter Derby-triumfen i 2018. Foto: Skjermdump/Racing TV

- That was the missing one, sa William Buick etter Derby-seieren med Masar i 2018. I dag, på Epsom, kan det være tid for en ønskereprise. William sitter på tredjefavoritten Nations Pride.

* Førstepremien i Engelsk Derby er 10,7 millioner norske kroner. Løpet er, sammen med Prix de l’Arc i Paris, det viktigste i europeisk galoppsport.

Sterkt Godolphin-lag. 3-årige Nations Pride (William Buick, blå lue) utgjør sammen med Walk Of Stars (James Doyle, hvit lue) og Nahanni (Adam Kirby, rød lue) Godolphin-laget. Charlie Appleby trener trioen, vår mann William vraket to og valgte Nations Pride. I fjor satt William på Hurricane Lane som ble treer etter dobbel skomist på oppløpet

* – Vi hadde blitt toer, ikke vunnet, sa William til ovrevoll.no den gang. Vant gjorde Godolphin-stallens tredjevalg; Adayar som ga jockey Adam Kirby drømmedagen med stor D.

Etteranmeldt for 750 000 pund. Nations Pride ble mandag ble etteranmeldt til årets storløp som nå heter Cazoo Derby – In Memory Of Lester Piggott. Pris for å komme inn i Derby-feltet på etterskudd: 750 000 pund. Ikke småpenger, men en veldig billig pris hvis Nations Pride skulle vinne i dag. Da går avlsverdien til himmels, og det kan fort bli null flere løp og damer på heltid.

Ueksponert. Nations Pride (se Godolphins bilde over) har fire seire på fem starter uten å ha vært testet hardt. Vant Newmarket Stakes helenkelt 29. mars. Før den tid: Lett seier i Jumeirah Derby i Dubai 25. februar. 9 og trekvart lengde slått til femte i samme løp var Niels Petersens Hear The Drums, Chiefof Comanches ble nummer åtte. James Doyle var styrmann i Dubai, William var ute med corona.
I dag, på Epsom, er ubeseirede Desert Crown Derby-favoritt (Sir Michael Stoute/Richard Kingscote), Stone Age (Ryan Moore/Aidan O’Brien) nestfavoritt. Også Stone Age, som Nations Pride, er ubeseiret i år.

Hukum imponerte. Fredag vant William to løp på Epsom. Men i Coronation Cup (Gruppe 1) måtte Manobo og William nøye seg med fjerde, 9 lengder bak en imponerende vinner; Hukum (Owen Burrows/Jim Crowley). Hukum kom fra en 7. plass i Sheema Classic og før det seier i Dubai City of Gold der en god Iron Butterfly (mistet en framsko) ble nummer ti og en ikke helt klar Square De Luynes endte som nummer 11 etter å ha vært «prominent» til ut på oppløpet. Hukum kan være en Prix de l’Arc-hest i år. Sølvet i Coronation Cup gikk til favoritten Pyledriver med Frankie Dettori.Målfoto i Oaks. I Oaks ble det foto.(Skjermdump: Racing TV). Det gikk Tuedays vei denne fredagen med et veldig short head. Ryan Moore styrte Tueday, Aidan O’Brian er trener. Sistnevnte tok dermed sin britiske klassiker nummer 41 og er nå alene på toppen. Han delte tidligere den samme toppen med John Scott, født i 1794. Som man skjønner en seiglivet rekord. Men løpets moralske vinner var sylspurtende Emily Upjohn (nærmest) fra Thady og John Gosden og evigvarende Frankie Dettori «in the irons». Hun snublet ut, «almost came down» ifølge Frankie. Men Emily samlet seg og var altså et kort hode for sent ute. Som tapende Oaks-hest ble hun umiddelbart heist opp som Arc-favoritt!
William Buick og With The Moonlight dalte til slutt ut av Oakskampen og ble sistehest. 

Lever to jockeyliv. William Buick er en absolutt storløpsjockey med 12 Gruppe 1-triumfer i fjor. Men han lever to jockeyliv. 33-åringen fra Eiksmarka er også hverdagsrytter der jakten på det første engelske championatet har høy prioritet. Han kjører på som et lokomotiv i jockeydrakt. Ingen pauser; og seirene triller inn. På alle mulige baner. Efter Epsom-dager og Fransk Derby på favoritten Modern Games (vant Fransk 2000 Guineas) søndag, er det Lingfield igjen mandag. Her er underlaget all-weather, og premiene på Øvrevoll-nivå. Klokken 14.18 norsk tid mandag sitter William på Simply Sondheim for George Boughey i et felt med 18 hester og 35 000 norske i første. Jobben skal gjøres. Førstepremien i Prix du Jockey Club søndag (Fransk Derby) er 8,4 millioner. Her fikk William og Modern Games en vanskelig utgangsposisjon, startboks 13, etter en farselignende trekning i Paris. 

Har fått luke. William har satt inn et lite rykk i England nå: 32 seire før lørdag og en seierprosent på 23. Ben Curtis, årets comebackjockey, er toer med 26 førsteplasser og meget høye 28 i seiersprosent. Men Curtis rir, som vi tidligere har skrevet, for få løp. Det gjør ikke ekteparet Tom Marquand og Hollie Doyle. Begge har 24 seire i championatkampen, og begge har 17 i seiersprosent. Den er imidlertid for lav og må jekkes opp hvis de skal kunne utfordre William utover i sesongen. Så langt har William et klart grep, men det er et stykke frem. Pokalen deles ut etter Champions’ Day på Ascot i oktober.

Kl. 17.30 i dag. Nå er det et løp som gjelder: Engelsk Derby på Epsom. Jockey Sam Arnull, som døde i Newmarket i år 1800, vant den første utgaven på hesten Diomed i år 1780 etter et velberegnet ritt. I fjor vant Adam Kirby på Godolphin-hesten Adayar.
Dagens fasit er klar litt etter kl. 17.30 i dag. Følg med!
Løpet ser du her: https://www.squidtv.net/middle-east/uae/uae-007.html