Øvrevoll 90 år: Vi presenterer tilbakeblikk fra historiebøkene, signert Birger Christensen

Skrevet av Birger Christensen,  23.04.2022
Artikkelbilde
Øvrevoll er 90 år i år. Birger Christensen vil gjennom året servere oss et utvalg tilbakeblikk fra hele historien.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. Vi starter med årene 1932-34 og går hver uke tre år frem i tid. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1932 vier vi i sin helhet til den flotte åpningsdagen. Søndag 26. juni var alt klart, og sosietets-journalistene hadde en god dag. Dronning Maud og kong Haakon var på plass, det var også kronprinsesse Märtha og kronprins Olav. Statsminister Jens Hundseid kom i spissen for store deler av regjeringen. og totalt var det over 10 000 på Øvrevoll. Not Many vant det første løpet, med Paul Michelet  på ryggen. En absolutt vellykket dag, men ikke uventet ble fremmøtet snart en del mindre. Master Morris vant to løp, og det var svært vanlig at hester starter to ganger på en løpsdag. Nettopp Master Morris var den eneste firbente som tjente over 2000 kroner.

1933: Emilie Nordan var den første kvinnelige rytteren som gjorde seg sterkt bemerket. Men det falt ikke i god jord hos alle. I referatet sto det at "damen i 2. løp leverte en helhjertet innsats". Hun skulle dog ikke nevnes med navn. Den engelske jockeyen Francis Sclater, som ofte var på besøk, gikk enda lenger: - Et meget uheldig prinsipp. I engelsk veddeløpssport er slikt utelukket. Damer er ikke fysisk kapable til å klare en påkjenning som et slikt hardt løp innebærer. Men så kom da også Sclater fra et land hvor det første offisielle dameløpet ble avholdt i 1972.

1934: En jockey skal være liten og lett, har vi hørt og sett. Men 7. oktober ble det avholdt et presseløp, redne av journalister og medarbeidere knyttet til Oslo-avisene. Distansen var 500 meter rett frem, og K Enger toppet vektlisten med 104 kilo, mens mange andre lå på oversiden av 90 kilo. Vinner ble Lizzie med C Hoff med "myggvekten" 73 kilo. Det var også et populært løp for skuespillere på 30-tallet, og de som ikke deltok, var til stede som heiagjeng.

Vi nevner også at trippelen i Derby ble Farris - Globoid II - Nyco. Kunne ha vært gode artikler å ha på nachspielet etter Derbydagen.