Historiske tilbakeblikk 1950-1952

Skrevet av Birger Christensen,  19.06.2022
Artikkelbilde
Vi fortsetter vår lille reise gjennom historiebøkene. Illustrasjonsfoto fra gamle dager på Øvrevoll.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1950:

Vi har lyst til å fortelle litt om de tre Aas-hestene, som gjennom 40-tallet imponerte stort på Øvrevoll. De var født i 1941 eller 42 og la karrieren på hylla rundt 1950. Aasbjørg og Aasgjerd var helsøstre etter Seekadett- Deduct, født 1941 og 1942. Aaskadett etter Seekadett - Easter Duchess var jevngammel med Aasbjørg og ble toer i Derby i 1944. i karrieren vant de hele 71 løp på Øvrevoll fordelt på Aasgjerd 25, Aaskadett 24 og Aasbjørg 22. Imponerende! Aaskadett var mestseirende på banen både i 1946 og -47, Aasgjerd i -48. Trioen hadde sitt tilhold i Hakadal og var svært populære blant publikum. 

Far West ble historisk som den første vinneren av alle de tre Derbyløpene i Skandinavia

 

1951:

Cecilie er et navn alle har et minne om som fulgte med på Øvrevoll tidlig på 50-tallet. Hun forbedret seg for hver sesong, men mest berømt ble hun for Derbyseieren i 1951. Historien om storfavoritten Herodes er i det minste spesiell. Han sto i 1.23 i odds, og jockey Bruno Nilsson forteller at han skulle snu seg da Herodes var på vei ut mot oppløpet. Han skulle se hvor langt bak de andre var, da de allerede var på vei opp på siden av favoritten. Han endte på femte, og den som kom aller fortest var Cecilie. Hun vant foran Kilroy, to store outsidere. Vinnerodds på Cecilie var 29.77, og odds på 1. og 2. hest (dagens duo) ble skyhøye 947.57. Den rekorden har ikke vært i nærheten av å bli slått. Cecilies vinnerodds er den nest høyeste i Derby etter skrellen Reflection i 1992.

Det hører med til historien at Bruno Nilssons tante, som var til stede på Øvrevoll, ble så sjokkert at hun mistet taleevnen i åtte dager.

Samme Bruno fikk en Derbyseier som trener, da han vant Derby på Jägersro med Double Net i år 2000.

 

1952: 

Tidlig på 50-tallet var det stor deltakelse fra svenske og danske trenere til de større løpene. Dessverre for hjemmelaget forsynte de seg nokså grovt av premiene. Fra 1952 til og med 1965 ble kun to Derbyløp på Øvrevoll vunnet av norsktrente hester. Men i løpene for de norsktrente fikk vi være i fred. Essex Boy var den beste treåringen med seier i Forsommerløpet og St Halvard, to av løpene i Triple Crown. I Derby ble han tredje bak Fusan, som ble ridd av meget dyktige Albert Klimscha. 

Mestseirende firbente i 1952 ble Kasette med seks seire. Hun ble også mestseirende året før, da med syv seire og to andreplasser på ti starter.