Historiske tilbakeblikk 1947-1949

Skrevet av Birger Christensen,  03.06.2022
Artikkelbilde
To storheter: Ole Svartshoel og Askepot II

 I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

 Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1947

På 40-tallet fikk vi oppleve at tre helbrødre maktet å vinne Derby. I 40 og 41 gikk Solo Boy og Kim II til topps. Trippelen ble fullført i 1947, da T.B. klarte å vinne i overlegen stil. Seraph Boy og Solennis var foreldre til den sterke trioen. Torleif Bache var trener av alle de tre vinnerne, og initialene på T.B. kom nok fra ham. T.B. ble for øvrig bare fjerde i Derby Trial to uker tidligere, men vant Derby med ti lengder. Det ble lagt ned protest både fra andre- og tredjehesten, men begge ble avvist. Kriteriet ble vunnet av importen Askepot II, og hun er også omtalt året etter.

 

1948

Ole Svartshoel trente Derbyvinneren Askepot II. Dette var også hans andre seier som jockey i et Derby. Den første kom i 1933 med Prinsessen, så med de navnene på vinnerne er det ikke rart at hans karriere ble et eventyr. Det ble, utrolig nok, 51 år til neste gang en hest på Øvrevoll vant kriteriet og Derby. Det skjedde da Valley Chapel vant Derby i 1999.

I perioden 1943-48 fikk vi de fire første vinnerne av Triple Crown. Cato, Sally, Primadonna og Askepot II klarte alle den bragden. Spesielt er det at de tre siste vinnerne alle var hopper. Ingen hoppe har senere klart bragden. I 1960 fikk Midtsommerløpet navnet 2000 Guineas, mens St Halvard ble til St Leger.

 

1949:

Siste kapitel om Askepot II. Året før ble det syv strake seire på slutten av sesongen, nå kom det fem nye på rad. 12 strake er aldri blitt slått, men tangert av Ragazzo i 2015. Den strålende sprinteren i trening hos Annike Bye Hansen hadde dusinet fullt da han måtte gi tapt for Easy Road i Polar Cup.

Dette skal selvsagt handle mest om Øvrevoll, men vi må nevne at Leangen travbane i Trondheim startet med galoppløp. Første året ble det avholdt 13 løp, et tall som økte etter hvert. Frem til 1957 var det jevnlig løp. I 1949 var det en gutt som nylig hadde fylt 14 år da han vant to løp på hoppa Evy. Navnet?: Arnfinn Lund, som er Øvrevolls suverent mestvinnende trener på Øvrevoll med 1686 seire.