Historiske tilbakblikk 1941-1943

Skrevet av Birger Christensen,  15.05.2022
Artikkelbilde
Cato vant Derby i 1943. Trener og jockey på Cato var Robert Bogen, og hesten ble den første Triple Crown-vinner på banen.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

 

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1941

Tre hester skilte seg ut på Øvrevoll i 1941. Kim II var best blant treåringene, og Derby ble vunnet med mange lengder. Gjennom karrieren tok han 32 seire på Øvrevoll, og det er rekord. Trolig blir den stående i mange år til, for ingen av dagens firbente er i nærheten. 

Mr Sawkins var en annen seiersmaskin. I 1941 ble det ni seire og fire andreplasser på 14 starter, og sammen med Kim II (i 1943) er ni seire og fire andreplasser rekord for en sesong. Meget god var også Rhett Butler, som klarte å vinne åtte seire på  18 starter.

 

1942

Folk valfartet til Øvrevoll på åpningsdagen. Publikumstallet ble anslått til 14 000, trolig var det enda flere. For siste gang på 1900-tallet var det løp på 17. mai. En veldig merkelig stemning, hvor flagg og sløyfer var forbudt. Men senere på året fikk de oppleve et spesielt Derby. Vi siterer: 

- Gramont II passerer Hake og gjør et voldsomt attakk på Mimi. En stund er Gramont II et hode foran, men Ellevold får samlet Mimi til en siste dyst og får kastet henne foran på målstreken. Nevnte Ellevold var Arne Ellevold, som 41 år senere vant Derby som trener med What Nonsense. På Mimi fikk han 100 kroner i mulkt for hardhendt finishridning, mens E Holek på Gramont II fikk 50 kroner i bot for å ha slått Ellevold over ryggen i finishen! Tøffe tak på den tiden. Tresifret antall kroner i bot var det største forelegget så langt på Øvrevoll.

 

1943  

Det store løpet i folkets bevissthet var Derby. Norges store håp var Cato, en hest som mange bare kalte "bryggerigampen" Intet pent navn på en god galoppør. Formannen i Norsk Jockeyklub, Eilif Bache, hadde meget gode Espoir stående i Sverige, men fikk lov til å starte ham i Norsk Derby. Espoir ble klar favoritt, men publikum heiet på sin favoritt Cato. I finishen skilte denne duoen seg ut.

 "Nå er hestene like ved mål, og Espoir truer stadig mer. Men Cato animeres til et siste skippertak, som bringer ham seieren med en halv lengde". Jubelen er øredøvende og endeløs, en kokende gryte av larm og heiarop. Disse tre Derbyvinnerne, Kim II, Mimi og Cato, vant også kriteriet året før Derby. Det er kun seks hester som har klart det i Øvrevolls historie. Cato er den eneste på banen med seier i kriteriet samt Triple Crown som treåring.