Historiske tilbakeblikk 1938-1940

Skrevet av Birger Christensen,  08.05.2022
Artikkelbilde
Birger Christensen byr på godbiter fra arkivet. Bildet er fra en av våre løpsdager på 1930-tallet.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

 

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1938

Den beste stayeren på Øvrevoll gjennom 30-årene var uten tvil Can Go. I Cargoyle Cup over 4000 meter, løpet som på folkemunne fikk navnet Gullpokalen, kunne det ha blitt fem strake gevinster. Løpets første år i 1934 ga en overlegen seier, og det ble det også i 1936- og 37. I 1935 var han også på vei mot seier, men i siste sving red jockeyen feil, og Can Go red 150 meter for langt. I 1938 ble det dramatisk. På oppløpet ledet han klart: Da falt han over ende og døde momentant. Hovedpulsåren var revet tvers av, og Øvrevoll mistet sin store yndling.

Dronning Maud var også en favoritt på tribunen. Hun var vokst opp med racing fra England og var til stede på Øvrevoll så ofte hun hadde anledning fra åpningen i 1932 til slutten av sesongen 1938. Men på senhøsten kom budskapet om at hun hadde avgått ved døden, og det var stor sorg på Øvrevoll

 

1939

Nest etter Ole Svartshoel var Robert Bogen den dominerende treneren på Øvrevoll og også en god jockey. I det siste året før krigen hadde han en makeløs sesong. På 18 løpsdager tok han hele 55 trenerseire, altså i overkant av tre seire pr løpsdag! Rekorden på 55 seire på en sesong sto seg til 1980, da Terje Dahl tok hele 74 seire. De to største bidragsyterne til Bogens enorme seiersappetitt var Storild og Grand Hotel med fem seire hver. Sistnevnte ble på folkemunne kun kalt "Hotellet". 28 hester på stallen vant løp det året, også et sterkt tall. Robert Bogen er fortsatt nummer seks blant trenerne med sine 605 seire. Den plassen får han beholde en lang stund til.

 

1940

Krigen kom til Norge 9. april. Øvrevoll skulle ha åpnet portene en måned senere, men sesongåpningen ble utsatt til 21. juli. Dermed ble det en nokså kort sesong Tross alt var det positivt at det ble løp, for nesten all annen organisert var forbudt. Heldigvis var hestemateriellet på Øvrevoll på denne tiden svært bra, og etter at grensene ble stengt, måtte de samme hestene gå løp jevnlig gjennom årene frem til 1945.

Men eierne brukte ikke mye ekstra blekk når de skulle døpe hestene. Vi finner navn som Kim II, Per, Pål, Cato, Mimi, Tulla, Fisk, Leif, Truls, Tore, Ulrik, Nelly, Gaupe, Hake, Enkelt og greit var resepten.

Derby ble vunnet av Solo Boy, den første av tre helbrødre med seier i Derby. Men det kommer vi tilbake til.