Historiske øyeblikk, signert Birger Christensen

Skrevet av Birger Christensen,  29.04.2022
Artikkelbilde
Major Chr. F. Michelet ble betegnet som den aller viktigste personen på Øvrevoll i startfasen. Han var formann i banekomiteen, som gjorde en stor jobb får å få innvilget konsesjon til å sette i gang byggingen.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. Vi starter med årene 1932-34 og går hver uke tre år frem i tid. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1935

De tre første årene på Øvrevoll gikk Norsk Derby over 1400 meter. Men Derby i de fleste land hadde Derbydistansen 2400 meter, og slik ble det også hos oss i 1935. Tommy Boy var den første "ordentlige" vinneren hvor Derby var en riktig styrkeprøve.

Sesongdebuten ble for øvrig avholdt på 17. mai, og også året før var det løp på nasjonaldagen. Siste gang i "gamle dager" hvor det skjedde, var under krigen i 1942. Det kommer vi tilbake til. 

Essex Pet vant ni løp i 1935. Kun to ganger senere er denne rekorden for antall seire på en sesong blitt tangert, aldri slått. Hele syv av seirene kom over hekk, noe som betød at den gode hoppa vant halvparten av alle hekkeløp på banen det året,

 

1936

Major Chr F Michelet ble betegnet som den aller viktigste personen på Øvrevoll i startfasen. Han var formann i banekomiteen, som gjorde en stor jobb for å få innvilget konsesjon til å sette i gang byggingen. Hans helse var dessverre ikke den beste, og han døde 14. august 1935. Året etter var det selvsagt klart for Michelets Minneløp, som har vært et storløp på banen hvert år etterpå. Can Go var den første vinneren, Alterani er eneste vinner med tre triumfer i løpet tidlig på 60-tallet. Topphester som Statecraft, Coulstry,  Rheinsteel, Call to Honor, Wildvogel, Keep Me Waiting og Sunset Boulevard vant alle Michelets Minneløp i løpet av ti år, alle i den absolutte eliten på banen. 

 

Ole Svartshoel er et av historiens virkelig store navn på Øvrevoll. Her avbildet sammen med historiske Askepot II, hoppen som tok 12 strake seire.

1937

Vi må gi plass til noen linjer om Ole Svartshoel. Han dominerte  blant trenerne gjennom de første 20 årene. Syv Derbyseire på Øvrevoll fra åpningsåret og frem til tidlig 50-tall ble det. Selv satt han på ryggen av vinneren med Prinsessen i 1933 og Askepot II i 1948. Frem til 1941 var han mestseirende jockey fem ganger, blant annet i 1937 som vi er inne på. Hele 850 seire tok han som trener, og champion ble han 12 ganger! Kun trioen Arnfinn Lund, Wido Neuroth og Terje Dahl har vunnet flere løp enn Svartshoel på Øvrevoll, og slik vil det trolig være når banen blir hundre.

Derby i 1937 ble vunnet av svensktrente Odd. Fotballklubben fra Skien med samme navn kom til cupfinalen,  men tapte der  2-4 for Mjøndalen.