Går dette din vei, William?

Skrevet av Tom W. Johannessen,  17.06.2022
Artikkelbilde
William Buick etter den lette seieren på Saffron Beach i The Duke Of Cambridge Stakes. Foto: Skjermdump/Sky Sports/YouTube

To dager gjenstår av The Royal Ascot. Daniel Tudhope, Ryan Moore og William Buick har tre seire hver. Det skal stå mellom de to sistnevnte. William jager sin første tittel i årets viktigste uke.

* Men vi iler til med et lite forbehold: Helt ute av bildet er ikke nevnte Tudhope med én favoritt lørdag. James McDonald (har vunnet 61 Gruppe 1-løp i en alder av 30), som satt på Australia-stjernen Nature Strip i «King’s Stand», har to seire før fredag og to favoritter i de gjenstående 14 løpene.
Er heller ikke helt borte når det skal telles opp.

William jager sin første. Men som sagt; vi tror dette står mellom Moore og Buick som det gjorde i 2012 da det aller siste løpet ble avgjørende i favør Moore.
Han tok ikke mindre enn åtte jockeychampionat på Royal Ascot fra 2010 til 2019. William jager som sagt sin første tittel på Royal Ascot der tilskuertallene er imponerende: 63.000 var på plass torsdag.

Ottoman Fleet spennende. William må trolig vinne med den spennende nestfavoritten Ottoman Fleet (kommer fra overbevisende Listed-seier) i King Edward VII Stakes i dag kl. 18.35 norsk tid. Favoritt i løpet; Derby-femmer Changingoftheguard, Ryan Moore rir. Vinner den, ser det tøffere ut for William som rir i fire av syv løp i dag og har et 7.valg, et 8.valg og et 13.valg i de øvrige rittene i dag. Moore fyller på med to 2.valg, et 6. valg, et 11. valg og et 13. valg på en dag der Frankie Dettori ser sterk ut.

Stradivarius uheldig. Det har imidlertid ikke gått veteranens vei i denne Royal Ascot-uken så langt. Han fikk ikke dratt «the blindfold» skikkelig på Lord North. Og Stradivarius tok aldri Gold Cup-seier  nummer fire. Det ble ikke i nærheten av et heldig løp for publikumsfavoritten. Frankie har for øvrig 76 førsteplasser på Royal Ascot, William har 31.
I den «vanlige» championatkampen i England (fra 30. april til og med 15. oktober) leder William med 46 seirer, 12 foran Ben Curtis.

* Lørdag, på The Royal Ascot, har Ryan Moore et veldig sterkt kort i 2-årige Alfred Munnings i åpningsløpet Chesham Stakes. Ligner en sikker vinner. William er favoritt med Noble Truth (Jersey Stakes, Gruppe 3) og årsdebuterende Hurricane Lane (Hardwicke Stakes, Gruppe 2). Sistnevnte er som kjent en verdensstjerne med seks av åtte på CV-en. To tap; treer i Engelsk Derby etter dobbel skomist. Og treer i Prix de l’Arc, ikke mye slått i en trehesters-finish.  

SISTE FRA FREDAG: Ryan Moore vant med Meditate (Albany Stakes) og Changingoftheguard (King George VII Stakes) fredag. Sistnevnte på foto foran Grand Alliance og Daniel Tudhope. William Buick red blankt. Han fikk med seg en sterk andreplass på USA-hesten Spendarella verdt 1,4 millioner kroner i Coronation Stakes (Gr. 1) der Frankie Dettori og Gosden-hoppa Inspiral var en imponerende vinner. Den seieren trengte Frankie, og vi gir Inspiral terningkast 6. What a turn of foot!
Foran avslutningsdagen på The Royal Ascot leder Ryan Moore med fem seire, William Buick og Daniel Tudhope har tre hver. William har en meget sterk lørdag på papiret, men Ryan Moore må tape åpningsløpet med favoritten Alfred Munnings hvis det skal bli match.

SISTE FRA LØRDAG: Både Ryan Moore og William Buick vant to lørdag. Dermed ble sluttstillingen 7-5 i favør Ryan Moore som ble Royal Ascot-champion for niende gang! I 2015 vant forøvrig Moore ni løp, fem seire var tangering for William; han vant fem også i 2012. Trener Charlie Appleby tok dobbelt i Platinum Jubilee (Gr. 1) med Naval Crown (James Doyle) og Creative Force (William Buick). Hals skilte de to Godolphin-hestene i mål. Førstepremien her var syv millioner norske kroner.
* Team Godolphin ble beste eier for andre året på rad under The Royal Ascot: Fem seire; to av dem i Gruppe 1-løp (Coroebus og Naval Crown).