Oisin Murphy fikk 14 måneder og 31.000 pund i bot

Skrevet av Tom W. Johannessen,  23.02.2022
Artikkelbilde
Oisin Murphy har løftet noen pokaler de siste årene. Nå blir det ett år uten løft. Han er tilbake i februar 2023. Foto: YouTube/At The Races

The British Horseracing Authority viste ingen nåde med tre ganger championjockey Oisin Murphy. Han fikk 14 måneder og er tidligst tilbake 16. februar 2023. Han fikk også 31.000 pund i bot.

2020-tittelen som ikke forsvant. Racing Post spekulerte i om 2020-tittelen kunne forsvinne fra Oisin Murphy over til 33-årige William Buick fra Eiksmarka som havnet åtte seire bak Murphy dette året.
Bakgrunnen var denne: British Horseracing Authoritys advokat påpekte at Murphy red 11 vinnere i en 14 dagers periode i september 2020 da han skulle ha vært "self-isolating". Han, altså Murphy, opplyste om at han hadde vært i Lake Como, Italia (ikke-rødt land på det tidspunktet). Det skrev han også i sin blogg. Men sannheten var en annen: Han var kommet tilbake etter fire feriedager på Mykinos i Hellas (rødt land). 
Lederen for "The judicial panel" beskrev hele saken tirsdag som "a web of deceit". 
Han plantet altså bedrageri-stempelet på både handlinger og forklaringer.
Nå har BHA talt: Murphy beholder tittelen fra 2020. 

Myrphys lange synderegister. Som nevnt innledningsvis kan Oisin Murphy søke om jockeylisens igjen 16. februar neste år. Han ble dømt av "an independent judicial panel", straffen ble tilbakedatert til 8 desember i fjor.
Altså datoen da Murphy leverte inn lisensen for å rette "fokus mot rehabilitering" for alkohol-problemet.
Han har ifølge egne og andres rapporter vært totalavholdende siden denne datoen.
Straffen han fikk: 11 måneder for "covid-breeches" (to tilfeller i september 2020) "and conduct prejudicial to the sport's reputation". Altså ødelegggende for sportens omdømme og rykte. Pluss 100 dager for to positive alkoholtester i mai og oktober 2021; den siste på Newmarket der han kvelden før han blåste rødt hadde havnet i pub-bråk på "The Yard". Dette ble oppslag og tabloid-mat i England og overskygget finishen av championat-fighten med William Buick.

Mer minus. Det var selvfølgelig intet pluss for Oisin Murphy at han også røyk i en alkotest på Salisbury i 2019 - og at han testet positivt for kokain på Longchamp i Frankrike høsten 2020. Den gang ble han og hans advokater trodd på at sex med feil person ga positiv prøve - hvilket halverte utelukkelsen ned til tre måneder.

British Horseracing Authority la seg på en ventet linje og straff i saken mot championjockey Oisin Murphy.

På plussiden. Oisin Murphy gjorde som Frankie Dettori da sistnevnte på Longchamp i september 2012 testet positivt for det som skal ha vært kokain. Han la seg så flat som det er mulig å legge seg: "I admit to all the breeches, I wish I could have dealt with them better", sa Murphy i etterkant tirsdag.

En wonderboy fra Killarney. Oisin Murphy er født 5. september 1995 i Killarney, Irland. Han meldte overgang til Andrew Balding som 17-åring og fikk vel egentlig gjennombruddet rett etter 18-årsdagen: Under Ayr's Gold Cup-dag i Skottland red han fire vinnere til en hyggelig odds på 9260 for ihuga Murphy-fans. Resten er historie.
Mektige Qatar Racing valgte bort Andrea Atzeni og plasserte unge Oisin på topphestene.Tre ganger championjockey i England, og en bejublet triumf på Suave Richard i Japan Cup i 2019. Blant annet.
En seiersprosent på 22 på 703 ritt i England i fjor er mektig og imponerende.

Generøs med tid og tanker. Unge Oisin ble tidlig kjørt frem som en slags etterfølger til Frankie Dettori; generøs med tid og tanker og veldig ofte presseguttas favoritt. Og han har aldri vært vanskelig å be; Oisin har snakket om racing på barneskoler, og Oisin har vært på the racing-schools og bydd på seg selv.
Han har dessuten frontet en klar strategi som mange i hestesporten generelt, her tar vi med Norge, ikke helt klarer å forstå betydningen av:
"Se på de kjente fotballgutta som følger sporten. La oss være kreative nå. Her er det PR å hente!".
Murphy beholdt kontrollen på hesteryggen, men mistet den når han klatret ned av hesten. Det ble feil på feil og for mange pubrunder.
Nå venter ett år på sidelinjen.

William klar favoritt. William Buick har sagt til ovrevoll.no at han går "all-in" for championatet i 2022.
Bookmakerne tror han lykkes. Halvannen ganger pengene er oddsen på William-tittel denne sesongen som starter med Guineas-helgen i junis første dager. Tom Marquand noteres til 5-2, hans samboer Hollie Doyle til 11-2.
David Probert gir åtte ganger, verdt å merke seg er at Probert kommer til å overta mange av Murphys ritt for Andrew Balding. Cieren Fallon, 33 ganger på han i tittelracet, er andrejockey for Qatar Racing og kommer til å få sin klart beste sesong. Gamlegutta Ryan Moore (championjockey 2006, 2008 og 2009) står i 33 ganger, Frankie Dettori (champion 1994, 1995 og 2004) i 100 ganger.