Buick i stor fart, høydepunkter i kø

Skrevet av Tom W. Johannessen,  10.02.2022
Artikkelbilde
Et absolutt høydepunkt i karrieren: William Buick med jockeypremien etter seieren med Prince Bishop i Dubai World Cup 2015. Foto: Eirik Stenhaug

William Buick dominerer på Meydan. 3 sist fredag, 11 på 30 og 36 i seiersprosent. I dette intervjuet med ovrevoll.no ser han litt bakover, men mest fremover i en sesong lastet med høydepunkter.

En liten replikkveksling. Først spoler vi tilbake til Al Maktoum Challenge (Gruppe 2) sist fredag. William og USA-stjernen Hot Rod Charlie hadde akkurat avvist hjemmehåpet Al Nefud med Ryan Moore. TV-kameraene fanget opp en liten replikkveksling mellom Moore og Buick, ener og toer på verdensrankingen i fjor:
- Det var om løpet, ikke noe å huske på. Vi er venner og kolleger, men også rivaler. Selvfølgelig er vi det, sier William som veldig sjelden dveler ved fortid. Fokuset rettes den andre veien.Og Hot Rod Charlie, trent av Doug O'Neill, tilhører fremtiden, kanskje også Williams fremtid.

HOT ROD WILLIAM: Her er duoen som kan jakte en World Cup-triumf sammen 26. mars: William Buick og Hot Rod Charlie.
Foto: ERA

Håper å beholde rittet. - Hot Rod Charlie er en topp amerikansk dirt-hest. Han avgjorde sikkert siste 100 forrige fredag. Jeg håper å beholde rittet og sitte på ham i World Cup 26. mars. Jeg vet ikke noe sikkert, men som sagt; jeg håper, fortsetter William.

- Hva med Life Is Good - som kanskje kommer til Dubai?
- Seieren i "Pegasus" var imponerende. Ingen tvil om det. Men det var 1800 meter. Nå er det 2000 og Meydan. Spørsmålet er om han står? Irad Ortiz jr., som rir Life Is Good, er verdensklasse så det er sagt. Champion i USA og veldig, veldig god. Aggressiv i stilen.

- Hvordan ser planene ut fremover?
- Det er først Saudi-helgen i slutten av februar. Foreløpig rir jeg to Appleby-hester pluss japaner'n Copano Kicking som jeg vant med i fjor. Jeg har ikke ritt i hovedløpet per i dag. Super Saturday på Meydan 5. mars er en viktig dag. Så kommer World Cup 26. mars. Yibir, som vant Breeders' Cup Turf, kommer vel til Dubai ti dager før. Vi snakker om Sheema Classic. Så er det World Cup-løpet.

- Er du på vei inn i din beste sesong i karrieren?
- Beste eller ikke? Jeg vet ikke. Men på vegne av stallen kan jeg si at det kan bli så godt som det noengang har vært. Vi har gode hester, spennende hester. Kvaliteten er høy.

- Og championatet i England i år. Der går du "all in"?
- Svaret er ja. Der går jeg "all in!" 

48 millioner inn og fronten i VG. William Buick vant World Cup og 48 millioner på ryggen av Prince Bishop i 28. mars 2015. Slått med to og trekvartlengde var favoritten fra USA; California Chrome. Begivenheten var stor:
VG brukte sitt rosa sportscover på William Buick og la fotball-landskampen Kroatia-Norge (5-1) i et loft på toppen av siden. 48 norske millioner var førstepremien. Sheema Classic har 28 millioner i førstepremie. William har vunnet løpet fire ganger (2010, '17, '18 og '19) og er mestseirende jockey i et løp som ble arrangert første gang i 1998.
Han kan, vi sier kan, bli favoritt i begge hovedløpene World Cup-lørdagen i 2022.
Se Prince Bishop og William Buicks World Cup-seier her: 
https://www.youtube.com/watch?v=SJUhWQhmb4U

En Lotto-telefon fra Gosden. Den gang 22-årige William fra Eiksmarka erstattet meritterte Jimmy Fortune som førstejockey hos stortrener John Gosden i 2010. Universitetsutdannede Gosden grublet før valget.
Han ville også han en mann og en jockey med de rette egenskapene utenfor den tøffe løpsbanen.
Gosden, som blir 71 i mars, fortalte denne historien til undertegnede i 2013:
- Jeg gikk til Frankie Dettori. Han sa; "pick young William!". Det var et godt valg.
Telefonen fra Gosden til William var en Lotto-telefon. Den kommer ikke hver dag.
I januar 2015 meldte William overgang til verdens største hesteeier; Godolphin, som "retained jockey".
Charlie Appleby ble treneren.
Sistnevnte fikk sitt definitive gjennombrudd med Masars Derby-seier i England i 2018, William var styrmann på Epsom. I 2021 ble Charlie engelsk championtrener for første gang.


BOYS IN BLUE: Trener Charlie Appleby og jockey William Buick holder seg på 30 i seiersprosent, prosenten er sterkk. i et sterkt samarbeid.
Foto: Eirik Stenhaug  

WILLIAM om Charlie Appleby:
 - Vi har et veldig godt forhold til hverandre. Vi er alltid ærlige og stoler på hverandre. Selv om vi er venner, er det også snakk om et profesjonelt forhold. Det er viktig å skille jobbdelen fra den andre. Det er jo egentlig helt selvfølgelig. Charlie er enkel å jobbe med - og jobbe for. Jeg red jo også for ham da han var assistent-trener. Det var nok bra å ta med seg videre. Vi har en pen seiersprosent sammen. Opp mot 30. Får bare håpe at det fortsetter.
Da William mottok prisen som "Flat Jockey of The Year" på "Horserace Writers Association Derby Awards" sa han dette om årets championtrener, Charlie Appleby: “It is a fantastic achievement for Charlie and very well deserved. I feel very privileged to be working so closely with him and the great team at Moulton Paddocks and Godolphin. Charlie’s management of his horses and team has been a pleasure to witness and his CV as a young trainer is outstanding. Many congratulations, Charlie.”

Om John Gosden: 
- Jeg rir jo fortsatt noen hester for Gosden.Vi har et godt forhold. Han er en fantastisk trener og en enestående mann.

Om "The Epic Battle", championatstriden i fjor 
 - Jeg sa til meg selv på veien at jeg skulle gi alt, absolutt alt. Det gjorde jeg og endte to bak Oisin Murphy. Skuffelsen med en gang, jeg kjente på den. Men det var tre uker til Breeders' Cup i USA. Det var bare å rette fokus dit. 
Når jeg har hatt et løp som ikke har vært bra, er det fullt fokus mot neste løp. Det er sånn jeg tenker og jobber.

Om presset på toppen
 - Det var et tøft år i fjor, mye reising. Det er et hektisk liv. Og jeg sitter jo også på dårlige hester. Så det er sagt. Press? Ja, det er klart det blir det når du jakter et championat. Men jeg er vant til press, jeg jobber hardt for å bli der jeg er nå. Og det beste jeg kan gjøre er å vinne løp. Jeg følte ikke at det ble for mye - for å oppsummere fjoråret som jeg egentlig er ferdig med. Jeg har ingen mental-trener. Men jeg har folk rundt meg som jeg stoler på. Den fysiske delen er viktig. Jeg trener vel fem ganger i uken ved siden av ridningen, forteller William som flere ganger har lagt inn en bokser-sammenligning: “It’s like being a boxer. You must be lightweight but strong at the same time.”

Om covid-testingen 
- Det har blitt noen covid-tester, veldig mange. Det er litt nervepirrende, men så lenge du er negativ, er det jo bra. Men man blir jo litt hysterisk noen ganger. Du forbereder deg på storløp, det er mye som står på spill. 

DRONNING OG ESS: Dronning Elizabeth II, regjerende monark siden 6. februar 1952, er meget galoppkyndig. Her er hun smilende til stede på The Royal Ascot, et sentrum i engelsk galopp. I 2013 fikk den da 89-årige monarken utmerkelsen «Årets Hesteeier» i England. William Buick har ridd flere av hennes hester tidligere. - Hun er jordnær, hyggelig og kan mye om hester, sier William om verdens lengstsittende monark.
Williams første storløpsseier kom på ryggen av Lahaleeb (Grade 1). Datoen var 17. september 2009. Banen; Woodbine i Canada. Mick Channon trente Lahaleeb. Han stoppet på 185 mål i rødstripete drakt for Southampton pluss 24 for Manchester City. 21 fulltreffere for det engelske landslaget fra 1972 til '77 er heller ikke dårlig av en galopptrener.
FOTO: George Selwyn

Fra lærling-stjerne til jockeytopp. Det begynner å bli en stund siden 16-årige William ryddet skolepulten på Eikeli videregående i Bærum etter 1. klasse. En usikker fremtid som jockeylærling i England ventet. Mamma Maria Myrvang, også mor til Williams tre brødre, var skeptisk. Det er ingen hemmelighet. William tok med seg talent, store ambisjoner og en vilje til å jobbe knallhardt mot et hårete mål. Litt flaks er heller ikke å kimse av på veien.
Og William lyktes som lærling; han ble "Champion Apprentice Jockey of The Year" i 2008 sammen med David Probert. Samme tittel i 2009. I  2007 og 2008 mottok vår mann"The Lester Award for Apprentice Jockey".
Noen lærling-stjerner havner på barkrakkene i Newmarket, andre klarer det avgjørende og vanskelige steget videre. William har vært en av dem. Hans klatring til jockeytoppen har skjedd i stor fart. 

"Han er den samme". - William er som han alltid har vært. Han er den samme og vet hvor han kommer fra. Han har alltid vært en reflektert og omsorgsfull type. Så er han selvfølgelig blitt mer voksen og profesjonell de siste årene, sier William-mamma Maria til ovrevoll.no.  

 

Et tøft yrke. Jockeylivet er ikke for pyser hvis neoen hadde trodd det. Det er trangt, det er tøft, og det smeller.
Av og til går det galt. Sykebilene er alltid i beredskap. William måtte i bakken ikke bare én gang, men to, nyttårsaften 2010 i Dubai. Det ble sykehusopphold og et lengre avbrekk. Som det har blitt flere ganger. I 2019 var han ute fra mai til tidlig i august etter en hodeskade. Men William "rusher" aldri tilbake, han tar tiden som er nødvendig. Bygger seg opp og kommer tilbake i en sterk og kampklar versjon. Etter 12 uker ute i 2019 vant han i comeback-løpet på Lazuli. 

Seks av syv Gruppe 1-vinnere med videre
. William havnet på verdensrankingens sølvplass i fjor etter Ryan Moore. Han, altså William, var best på vinnere og andrehester, men tapte gullet på tredjeplassene.
12 Gruppe 1-seire, de grommeste løpene i galopp, ble tatt med syv forskjellige hester. Han var "William Erobreren". Space Blues går ut, de andre seks er med videre.
Det lover godt sett med William-øyne.
- Det blir enten Hurricane Lane eller Adayar i Prix de l'Arc, sier han med blikket inn i oktober-måned i Paris. Arc-seieren mangler i samlingen. Den er ikke uviktig. Men før den tid: Saudi Arabia, mer Meydan med World Cup-dagen 26. mars som et høydepunkt før den engelske flatløpssesongen:
Championat-kampen går fra Guineas-helgen i starten av juni til Champions' Day på Ascot i oktober.

WILLIAM BUICK har 5 seire på de 12 siste Meydan-rittene og 42 i seiersprosent de siste 14 dagene. Han satte "pers" i fjor med 803 ritt i England, seiersprosenten stoppet på 21. Fasiten på Meydan så langt i denne sesongen viser 11, det samme som sluttfasiten i 2021 på samme bane. Han har seks ritt fredag og rir neppe blankt.
Det ville være, ja, en liten sensasjon.