88 millioner og 80 ganger pengene!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  26.02.2022
Artikkelbilde
Hjemmeseier til Emblem Road og Wigberto Ramos i Saudi Cup. Foto: Dubai Racing/skjermdump

Det var superstjerner i annenhver boks i Saudi Cup. Men dette var ikke favorittenes dag. Mishriff ble sist. 88 millioner kroner gikk til den lokale 4-åringen Emblem Road til 80 ganger pengene! 

Sjokkseier i Riyadh. Dette var uten tvil "one of the biggest upsets" i moderne racing-historie. Emblem Road, USA-født, tok seier nummer syv i sin niende start. Men nå var han ute på langt dypere vann enn vanlig. Jockey Wigberto "Wiggy" Ramos drømte i forkant, og han fortsatte ganske sikkert å drømme også etterpå.
Han var ikke den eneste som jublet på King Abdulalziz Racetrack i Riyad! Nevnte "Wiggy" Ramos, 53 år, har ellers vurdert å klatre ned av hesteryggen. Tidspunktet er kanskje ikke feil nå? Mitab Almulawah trener (hadde også fjerdehesten i løpet), Prins Saud bin Salman Abdulaziz eier. Emblem Roads neste start? World Cup-løpet i Dubai er en mulighet.

Sist ut, først inn. Emblem Road var sist ut, favoritten Mishriff ble hengende fra sitt spor nummer 14. Dette var også det store spørsmålstegnet på forhånd. På oppløpet var det USA-fight mellom Country Grammer (Flavien Prat/Bob Baffert) og Midnight Bourbon (Joel Rosario/Steve Asmussen). Men utvendig kom knalltøffe Emblem Road og veteranen "Wiggy" Ramos. De hadde bestemt seg. I mål var det en halvlengde bakover til Country Grammer som fikk 30 millioner norske kroner for sølvet. Nesten 15 millioner fikk Midnight Bourbon for sin tredjeplass. Magny Cours ble nummer ti; dette ga 1,5 millioner inn.

Fire til Lemaire. Christophe Lemaire (42) var i det umulige hjørnet lørdag. Han red nydelig, vant fire av rammeløpene (red ikke i Saudi Cup) og samlet sammen ikke mindre enn 38 millioner norske kroner.
Alle Lemaires vinnere er trent i Japan.
Her er det orden på sakene: Breeding, trening og hele organisasjon bak. Pengene er også større enn alle andre steder. Det er Champions League over japansk racing nå.
Christophe Patrice Lemaire dro fra Frankrike til Japan i 2014 fordi han rett og slett følte at han "hadde mistet tilliten hos de franske trenerne".  Et sjakktrekk. Han har klatret opp på den japanske jockeytronen og er verdens mestvinnende jockey de siste årene. Lemaire er "The Moneyman". Han fylte opp både egne og andres lommer i Riyadh der premienivået som man skjønner var generøst.