William med to nye vinnere: «Det er hardt arbeid som ligger bak»

Skrevet av Tom W. Johannessen,  31.08.2022
Artikkelbilde
William Buick vant Prix de Paris og Gruppe 1 i fjor. - Hurricane Lane (bildet) og Adayar er på vei tilbake. De må gå "prepløp". Så får vi bare se med tanke på "Arc", sier William. Foto: France Galop

Onsdag gikk det rett vest for William Buick: Drøye to timer på A14 og M6 fra Newmarket til Wolverhampton. Der gikk det ikke rett vest: To av to, 121 i alt; resten er en sving bak. 

– Det er hardt arbeid som ligger bak, sier William til ovrevoll.no. Han er tydelig og understreker dette.


«Helt herlig nå»
Stjernejockeyen utdyper: - Det er et tøft liv med mye reising og mye løp. Og det er en tøff sport, både mentalt og fysisk. Du må holde fokus, du må være fit. I år har det gått bra, jeg har hatt flyt, det er ikke alltid du har det i racing. Det har vært en bra sesong siden starten. «Consistent», er vel ordet. Jeg har sittet på gode hester. Og det er klart, alt er så mye lettere når du sitter på vinnere. Jeg kan vel si at det er helt herlig nå.

«Det er en god hest Annike har»
William er god på mye, også når han er nede av hesteryggen. «The Norwegian-born jockey» har ikke glemt Eiksmarka-dialekten. Ikke i det hele tatt. Han har også et lite blikk på banen der han først klatret opp på hesteryggen: - Jeg så jo Derby. Det er en god hest Annike har der, sier jockeyen som vet veldig mye om gode hester.

Første Gruppe 1 for Channon
CV-en er nå formidabel: 1622 vinnere – og 243 seire i Listed- og Gruppe-løp. 25 i seiersprosent i år mot 22 i fjor. Den første Gruppe 1-seieren kom på Woodbine i Canada i oktober 2009. Hesten het Lahaleeb, trener var Mick Channon som scoret 185 for Southampton, 24 for Manchester City og 21 for det engelske landslaget.
William har per i dag vunnet Gruppe 1-løp i ti forskjellige land.


Strategi: Å gå hardt ut
I fjorårs-sesongen endte han to bak nå utestengte Oisin Murphy. – Strategien i år var å gå hardt ut og holde tempoet oppe. Men så stor ledelse som jeg har nå? Nei, det kunne jeg aldri ha forestilt meg!

- Og åtte på Goodwood og en ny «five-timer»…
- Det var ganske spesielt. Og ikke noe jeg hadde forventet. Du kan ikke forvente fem. Det var vel kanskje tre jeg trodde på den lørdagen. Og så ble det jo også tre dagen etter. 

- Du får med det Haaland i England nå?
- For å si det sånn: Det er ikke mulig å ikke få med seg Haaland i England. Han er en maskin, sier William som imidlertid har supporter-blikket på Liverpool. Og det var ingen dårlig sammenligning med favorittklubben Racing Post serverte: “The race to be champion has long since been over as a contest, but much like Liverpool continuing to knock in the goals against Bournemouth on Saturday, William Buick is continuing to emphasise his dominance by racking up winner after winner”.

Like fokusert videre
William Buick, nå 34, fortsetter definitivt jakten på vinnere. Løpsdag etter løpsdag. 15. oktober settes årets sluttstrek i England; Champions' Day på Ascot: - Jeg er like fokusert nå, uttaler han til ovrevoll.no på veien mot sitt første engelske jockeychampionat. Og han sier det veldig bestemt.

* William Buick ryddet pulten på Eikeli videregående i juni 2005. Da dro han til Ian og Andrew Balding. 10. august 2006 red han sitt første løp, den første vinneren var Bank On Benny. Før William hadde vist seg i løpsbanen plasserte Ian Balding et spill, en bet, hos «The Tote» til 500 ganger pengene på at William skulle bli engelsk championjockey før 2020. Det holdt bare nesten…