Tilbake til hverdagen

Skrevet av Birger Christensen,  01.09.2020
Artikkelbilde
Backcountry ©hesteguiden.com

Den store Derbydagen 2020 er historie. Vi er over i september, og løpsdag 20 av totalt 30 står foran oss. Det kjennes ut som om høsten er på vei, men det er mange godbiter igjen av sesongen. Toåringene kommer nå for fullt, og klassiske løp som Oaks og St Leger er på gang. 4. oktober får vi den store Breeders-dagen, og finaledagen 11. november er ennå et stykke unna.

Derbyhelgen ble i år først og fremst et stevne med sporten i forgrunnen. Men slik vi opplevde det, var stemningen god. Hatteparaden og hoppeslottet måtte stå over, vi håper dette er på plass om et år. Vi har valgt å bruke litt plass på det som skjedde, ikke bare rundt de aller største løpene.

Norsk Derby ble et oppgjør mellom Whispering Ocean og Jet Action. Førstnevnte vant, og det meste stemte for Niels Petersen og Carlos Lopez. De tok fem seire sammen på søndag i tillegg til Fibonacci på lørdag. Blant trenerne, hvor championatet avgjøres på innridde penger, er ofte Derbydagen svært viktig. Vi kårer allerede Niels som champion 2020, hans tiende på rad.

Blant jockeyene teller antall seire for å bli champion. Men Carlos Lopez ledet klart og økte kraftig gjennom helgen. Carlos går mot sin syvende tittel, og da er det kun en opp til Janos Tandari. 

På 17 løp lørdag og søndag ble alle 17 vunnet av trenere med hester oppstallet på banen. Cathrine Erichsen hadde en flott helg med fire seire og dobbeltseier i Polar Cup som det aller største. Duca di Como var overlegen, det er moro å se når de beste bare er best. Hun passerte med liten margin Wido Neuroth i kampen om annenplassen i 2020. Den står helt og fullt mellom de naboene på bortre langside.

Dobbeltvinnere blant trenere ble ellers Annie de Mora og Hallvard Soma. Annie vant begge amatørløpene med Eternal Flame og Buffalo Soldier, og begge ble ridd av Ida Tandberg. Ida meldte seg dermed på i kampen om amatørchampionatet, og det var kun Carlos Lopez og Elione Chaves av de øvrige som vant mer enn ett løp. Hallvard tok en dobbel på lørdagen med Phoenix Dancer og Deecider, en fin opptur etter en periode uten gevinst. Annike Bye Hansen, Are Hyldmo og Tollef Langvad trener de øvrige vinnerne. Annike hadde også en fin opptur med Swedish Dream, som ble toer i Marit Sveaas' Minneløp bak den nye stjernen Kick On. 

Vi tar også med at Juveniledelinquent fra stallen til Tina Smith tok den største kakebiten av bonusen i Derby, mens Hanne Rådstoga var smart som tok ut Stogas Etosha i Derby Milen. Det ble det også en fin bonus ut av.

Wido Neuroth vant ikke løp på søndagen og er neppe fornøyd med det. Andre- og fjerdeplassen i Derby til Jet Action og Nordic var bra mot slutten av dagen, i tillegg ble det tredje i de to toårsløpene.

Vi hadde håpet på litt mer motstand fra Sverige og Danmark. Chinese Emperor, Margrethe, Grey Flash og Prins Valiant gjorde hederlige løp, neste gang håper vi på enda flere i striden.

Når vi skriver i tittelen at vi er tilbake i hverdagen, er det ingen kjedelig torsdag vi møter. Det er en variert og spennende løpsdag vi går i møte, hvor særlig sprinterne har mange fine oppgaver. Vi bankertipper Backcountry, som var sterk fjerde i Polar Cup. Tar nok teten sammen med Pal O'Mine, men vår favoritt har klart formtall 90 før. Nathalie rir for øvrig tre hester torsdag, og vi tror hun er langt fremme med alle tre. Lemon Smile har et godt bud på maidenløpet, og Valence var riktig dyktig i Marit Sveaas' Minneløp.

Sist gang det var torsdagsløp på Øvrevoll, klarte ingen seks rette. Dermed er det SEK 217 593 ekstra i sekserpotten.