Herlig sport i lunsjen

Skrevet av Birger Christensen,  13.10.2020
Artikkelbilde
Havana Red Foto Svensk Galopp

Onsdagens lunsj på Øvrevoll byr på fin sport. Tre storløp med sus av historie skal avgjøres, og det er ingen tvil om at det er gjevt å gå til topps som eier, oppdretter, trener og jockey. Her kommer litt om løpene, både litt om opprinnelsen, historikk og litt om onsdagens løp. 

Norsk Oaks er det siste klassiske løpet i Skandinavia i år. Sammen med 1000 Guineas er det kun hopper som får plass. Løpet ble første gang avholdt i 1953 med Dar-Ling-Sun som vinner. Hun ble ridd av Albert Klimscha og trent av Axel Thorngren. Hoppa var stor favoritt i løpet og vant sikkert. Fire av Oaks-vinnerne har også vunnet Derby. Misty vant i 1975 og slo Noble Dancer i Derby. Deretter fulgte La Isleta (1988), Colonia (1990) og Kimola (2002). 

I år synes vi løpet er nokså åpent. Havana Red og Alwaysonmymind er duoen som ser ut til å stå distansen best. Havana Red virker å være best på gress og får dermed tipset. Vi er litt usikre på om den norske trioen holder nok klasse til å vinne, men vi har tatt feil før. Mange ganger.

Major Chr F Michelet var en av de store pionerene i de første årene på banen. Han døde i 1936, og allerede året etter fikk han sitt minneløp. Den første vinneren var Can Go, Øvrevolls beste stayer før krigen. En som har gode minner fra løpet, er Trond Jørgensen. Han red fire vinnere utpå 80-tallet, som alle var blant banens aller beste firbente. Kvartetten Rheinsteel, Wildvogel, Call to Honor og Sunset Boulevard, dette er navn på absolutte topphester for folk som har gått på Øvrevoll en stund. Alterani med seier i 1960, -61 og -63 er den eneste med tre seire i løpet.

Det kommer ofte skreller i dette løpet. Det er en handicap og sent på året, garder bredt. Vi gir Wontgetfooledagen et knepent tips. Han har imponert stort ved to flotte hekkeseire, og distansen står han med glans. 

Fearnleyløpet ble faktisk ridd for første gang under krigen. 1941 var året, og en av de beste hestene fra den tiden, Rhett Butler, gikk til topps. Løpet har hele tiden vært forbeholdt norskoppdrettede. Skipsreder Thos Fearnley var formann i Øvrevolls første styre, og også andre med det etternavnet hadde sentrale plasser på Øvrevoll.

 I år er det nok et åpent oppgjør, og i det hele tatt krevende løp å løse. Fjorårsvinneren Delacroix skal regnes, men vi har sansen for Pirlo på bunnvekt. Også Buckyboy her flott form, og det er ikke noe lett løp å regne på. V4 er en liten gordisk knute, og heller ikke V5-spillet er noen walk over. Årets siste gressløp står også på programmet, og der blir det spennende å se andelshesten City Code. Han har fine prestasjoner fra England bak seg.