Theatrical Award er død

Skrevet av Birger Christensen,  24.03.2020
Artikkelbilde
Theatrical Award

En av de aller beste galopphestene i vårt millenium, Theatrical Award, er død. Som en av svært få, vant hun både Derby og Marit Sveaas' Minneløp. Hun er fortsatt den eneste hoppa som har klart den bragden.

Theatrical Award var født i 2005. Sin aller første seier tok hun senhøstes i 2007. Treårssesongen startet med to seire i forkant av 1000 Guineas, men motstanden hadde ikke vært den hardeste. Da hun kom frem til årets første klassiker, var alt på stell, og det ble en lett seier.

En måned før Derby skuffet hun i Skandinavisk mesterskap og ble femte. Likevel ble hun nestfavoritt i Derby. Swing that Cat kom fra seier i den svenske utgaven, men på Øvrevoll var Theatrical Award klart best. Carlos Lopez, som red den flotte hoppa i alle starter minus fem, kunne juble over en Derbyseier, som fortsatt er hans eneste på Øvrevoll. Og om du skulle tro at en norsk hoppe vinner Norsk Derby ofte, var forrige gang i 1951 da Cecilie vant.

Mest penger i ett løp kom året etter. Stjernen Appel au Maitre skulle møte den flotte treåringen Chicken Momo. Hvem ville vinne duellen? Svaret ble Theatrical Award, som passerte Appel au Maitre i finishen. Den seieren var verdt 800 000 kroner. 137 kroner for en satset tier var den desidert beste utbetalingen på henne i totoen.

Theatrical Award vant flere store hoppeløp. I 2010 var hun så god at hun ble toer i Stockholm Cup etter den engelske topphesten Mores Wells. Her ble Appel au Maitre nummer tre, og på to forsøk ble han slått begge ganger av Theatrical Award.

Siste seier var i Fearnleyløpet i 2011. Da var karrieren på hell.

Totalt endte hun på pene 3 680 940 innløpt. På 33 starter ble det 12 seire, og hun oppnådde en premiesum på over 100 000 kroner.

Video fra seieren i Marit Sveaas Minneløp 2009, klikk her.