Yvonne fyller 50

Skrevet av Birger Christensen,  10.06.2020
Artikkelbilde

Fredag 12. juni fyller Yvonne Durant 50 år. Den suverent mest meriterte kvinne i Øvrevolls historie har levd et liv med hesten i sentrum. Nå er det roligere på den fronten, og det føles riktig. Men hennes betydning for Øvrevoll kan ikke overvurderes. Vi gratulerer så mye med den store dagen.

- Jeg var vel rundt 15 måneder første gang jeg satt på en hest. Med Bitten og Raymond Durant som foreldre ble det veldig naturlig at det kom til å dreie seg mye om galopp. 

- Da jeg var syv år, fikk jeg lov til å ri ponniløp. Det ble en del seire, først og fremst med Coconut og Primas. Debuten på store hester kom dagen etter at hun fylte 15 år, i 1985. Hun ble fjerde med Czarci Zleb, en av yndlingshestene. Men allerede fire dager senere kom den første seieren, også nå med Czarci Zleb. Vinneroddsen  ble hele 23.37, så publikum var ikke helt med på notene. Det første året red hun for øvrig 106 løp og tok 14 seire. Neppe mange 15-åringer som kan vise til en liknende statistikk!

 Mange gode minner

- Jeg har hatt så utrolig mange gode minner med hestene. Mr Toto var en hest jeg vant mange løp med, blant annet Fearnleyløpet tre ganger. .Czarci Zleb var selvsagt spesiell, og lenge var Coconut Johnny en yndlingshest. Ponnien Coconut var svart, og da mamma fant en svart hest, som het Coconut Johnny, måtte han bare kjøpes. Han ble ingen elitehest, men var veldig bra på sitt beste. Ellers var det selvsagt utrolig gøy å vinne Pramms Memorial med Stato One, som jeg også trente selv. Syv Breeders-seire totalt i Sverige og Norge er jeg også litt stolt over.

Tiden i Sverige og Sør-Afrika er det ikke så lenge vi skrev om, så de årene går vi litt raskt forbi. Men så bar det tilbake til Skoger og trenervirksomhet der. Da Our Boy John vant årets første seier på finaledagen i fjor, sprang bomben. Det var slutt med et slitsomt hesteliv og takk for mange flotte år. Angrer hun nå?

- Nei, på ingen måte. Det er rett og slett ganske deilig. Nå bor vi i Svelvik, og jeg jobber i en barnehage. Drar inn til Øvrevoll noen lørdager, hvor vi har Our Boy John stående hos Annike (Bye Hansen). Men de gode minnene vil leve lenge, så jeg er fornøyd nå.

Glemte vi å fortelle at Yvonne er jockeychampion fire ganger (93, -94, - 95 og -97?) Hun har vunnet alle de klassiske løpene med unntak av Derby, og hun er kjent som en toppjockey langt utenfor Øvrevolls grenser. En bedre ambassadør er det vrient å tenke seg.

- Det blir en liten markering på lørdag med de aller nærmeste (hun trakk litt på ordet "liten", hyggelig blir det helt sikkert. Mamma Bitten og tante Inger Lise er blant deltakerne, og vi spår at det kan bli litt galopsnakk. Gratulerer.