Funny Legend er død

Skrevet av Birger Christensen,  04.06.2020
Artikkelbilde
Funny Legend Foto: hesteguiden.com

En av de store stjernene i norsk galoppsport, Funny Legend, døde onsdag 3. juni. I samband med en særdeles komplisert fødsel døde både føllet (e. Giant Sandman) og Funny Legend. To veterinærer var til stede under hele prosessen, men det lyktes dessverre ikke å redde livet verken for Funny Legend eller føllet.

- En særdeles trist for oss i Stall E og F og for Eva på Horsenature stutteriet, hvor Funny (som hun ble kalt) har vært i nesten hele sin avlskarriere, forteller Terje Finnbråten. Også for trener Wido Neuroth og jockey Fredrik Johansson vil det være mange og gode minner av den fantastiske hoppa. Fredrik red Funny Legend i 29 av hennes 35 starter, et samspilt par.

Etter et svakt kval-løp ble Funny Legend lite betrodd i debuten på Øvrevolls Derbydag i 2003. Men hun var klar direkte og seiret til vinneroddsen 18.15. På de øvrige 34 startene sto hun i mer enn ti i odds kun en gang, som regel var hun klar favoritt i spillet.

For å sette henne i perspektiv, nevner vi at det ble seier i 24 av 35 starter, en seiersprosent på nærmere 69! Hun gikk ofte i de aller beste selskap, og Funny Legend troner på toppen som den mestvinnende norskoppdrettede galoppøren gjennom tidene. Hun er også Skandinavias mestvinnende hoppe, så her snakker vi om en hoppe som har satt spor. To ganger har Marit Sveaas' Minneløp hatt en million i førstepremie, og hun ble den første til å løpe inn et syvsifret beløp i dette flotte storløpet. På Täby, hvor hun startet 15 ganger, var hun kanskje som aller best da hun løp inn 885 055 kroner i Breeders Trophy Classic med fire lengder ned til annenhesten.

Funny Legend hadde seks avkom som har startet. Mest penger og flest seire har Funinthesand. Han ble toer i Derby på Jägersro bak stallkameraten Bomar og deltar fortsatt aktivt som 11-åring.

Øvrevoll har hatt utrolig mange flotte hopper gjennom årene. Funny Legend er en hest vi ikke vil glemme. Det er bare å takke for alle de flotte prestasjonene vi fikk overvære.

Video laget til Oscarfesten 2008 da Funny Legent ble pensjonert fra løpsbanen:

https://youtu.be/RGt4hkrx1ds