Cathrine fyller 50

Skrevet av Birger Christensen,  21.01.2020
Artikkelbilde

Kommende søndag, 26/1, fyller Cathrine Erichsen 50 år. Hun har i flere år vært en av våre aller fremste trenere med mange år i galoppsporten.

Cathrine vokste opp på Frogner, men flyttet under skolealderen til Olaf Bulls vei på Bogstad. Interessen for hest var der, og etter skoletid ble det mange turer til Arne O Karlsens stall i Sørkedalen. Vår jubilant lærte fort, og allerede som 15-åring red hun sitt første løp. Det ble ingen seire i 1985, men året etter kom den første triumfen. 8. mai ble det seier med Montana Dawn, og gleden var stor. Kun 16 år gammel ble hun amatørchampion. Totalt tok Cathrine 11 seire på hesteryggen og en seiersprosent på nesten 14.

- At jeg senere ble trener, var på mange måter litt av en tilfeldighet. Hadde begynt på BI og skulle studere økonomi. Så kom nyheten om at Knut Engan skulle gi seg som trener, og jeg fikk spørsmål om å overta. Det var så mange gode hester, og jeg var bare 23 år. Flere ganger fikk jeg meg en kalddusj, men heldigvis kom det noen oppturer også. Tre uhyre viktige hester for meg var Albaran, Oktan og Mortens Prospect. Albaran gikk flere toppløp i Tyskland, og han vant både Stockholm Cup (99) og Scandinavian Open (98), minnes Cathrine. Vi husker også at Mortens Prospect i sin første sesong vant kriteriet. En eksklusiv utdeler av premien var kong Harald.

Fire Derbyseire

Tre ganger har Cathrine vunnet Dansk Derby. Første ute var The Khamsin i 2002. I sesongens andre start var han klart best da det gjaldt som mest. Mission Possible tok hjem seieren i 2005, mens Master Bloom var knallgod da han vant i 2018. Sistnevnte har for øvrig kun startet to ganger på Klampenborg. Det har gitt seier i Derby og Scandinavian Open!

Også på Øvrevoll er det blitt en Derbytriumf. Den kom i 2003, og det var Lights Out som sto for bragden. I Dansk og Svensk Derby ble det en 9. og en 13. plass, men på Øvrevoll var alt på stell. Nå håper Cathrine at andelshesten Fifty Shares skal fikse en femte Derbygevinst. Han har ennå ikke startet, men alt ser bra ut. Ingen tvil om at han vil bli fulgt med argusøyne.

Beste hest?

- Jeg har trent veldig mange gode hester og er selvsagt veldig glad for det. Om det er den beste vet jeg ikke. Men seieren på selveste Ascot med Easy Road, setter jeg på toppen. William Buick på ryggen og det som dessverre skulle bli hans siste start, nei det er toppen for meg. Ellers lurer jeg jo på hvor god Duca di Como egentlig er. Da han vant Nickes Minne sist høst, ropte jeg "er det mulig". Han cantret fra den skandinaviske eliten, det var rått.

Selv om det er som trener Cathrine er mest kjent, tar vi med et tilbakeblikk på hennes avslutning av karrieren som jockey og til og med kusk. Tre ganger var hun i aksjon i 2002. Først ute var da hun red Betty (trent av Gina Mathisen) til klar seier på 17. mai. I det slagne felt var veteraner som Terje Finnbråten og Jenny B Hansen. I august ble det avholdt en match mellom fem fra Øvrevoll og fem fra Bjerke. Cathrine ble nummer fire på Øvrevoll (femdobbelt til galoppfolket) i et løp som ble vunnet av Pascolina Pinto. En uke senere skulle de kjøre et løp på Bjerke. Der hadde Cathrine fått tildelt Jamaica M, som ikke hadde vist noe på lenge. Men teknikken med tøylene fungerte perfekt, og det ble seier til den pene vinneroddsen 23.29.

 Cathrine er tidenes suverent mestseirende kvinnelige trener på Øvrevoll gjennom tidene. Hun er på full fart mot 400 seire. Hva tenker hun om fremtiden?

- Jeg vil selvsagt ha så mange og gode hester som mulig på stallen. Det blir ikke lett, men jeg drømmer om at jeg en gang vil bli trenerchampion på Øvrevoll.

Feiringen starter med en fest for venner og kjente i Derbystuen. Så skal jeg på cruise for første gang. Tror det skal bli skikkelig bra med en uke i karibisk farvann.

Vi gratulerer så mye dagen.