Bank of Burden er død

Skrevet av Birger Christensen,  23.01.2020
Artikkelbilde
Bank of Burden

Nyheten har nådd oss om at superstjernen Bank of Burden er død. Han er uten tvil en av banens aller største stjerner gjennom tidene, med rekordsummen 8 879 591 kroner innridd. På 61 starter ble det 19 seire, 9 andre- og 10 tredjeplasser. Per-Anders Gråberg red ham i 52 av løpene, og han er sammen med Niels Petersen og eierne i Stall Trick or Treat gruppen som vil bli forbundet med sin stjerne.

- Bank of Burden har gjennom livet slitt med dårlige høver. Problemene var en medvirkende årsak til at vi valgte å pensjonere ham i 2016 mens han ennå var på topp.

De to siste årene fikk han en rolig tilværelse på gården hos Cathrine Slettemark. Men hovproblemene ble dessverre gradvis verre. Det toppet seg de siste ukene. Det var tydelig at det ut fra dyrevernsmessige hensyn var best å la ham få slippe. Eventyret er over, beretter Morten Myhre.

Første seier i karrieren kom på vårparten som treåring i et ordinært løp. Tross et par fine innsatser, var han ikke betrodd i Norsk Derby (315 igjen for en satset tier). Men det ble en fin fjerdeplass, mens Petersen tok sin første Derbyseier med en annen overraskelse, Go Go Gadget. Klassisk seier ble det likevel da han seiret i St Leger senere på høsten.

Stockholm Cup-stjernen

Resten av historien kjenner mange. Vi nevner likevel det makeløse eventyret i Stockholm med fire seire, i 2011, -12, -14 og -15 i Stockholm Cup. Den fasiten er han alene om, og det å vinne et så stort løp fire ganger, er bare enestående. Speaker Ola Jakobsen fikk flere sjanser til å ta frem strofen Bank - Bank - Bank of Burden på Øvrevoll. Han vant Oslo Cup i 2011, og vi glemmer heller ikke seirene i Marit Sveaas' Minneløp i 2012 og 2014. I 2012 la han "et lysår" bak feltet, men spurtet forbi alle inne ved railen. For øvrig den ene av to store seire uten Gråberg, da var det Rafael Schistl som var passasjer. I tillegg red Fredrik Johansson ham til seier i Walter Nilsens Minneløp, som da hadde pene 600 000 til vinneren.

Bank of Burden vant også SOC på Klampenborg to ganger. Hans stabilitet og vilje til å vinne var noe helt utenom det vanlige. I tillegg til Stockholm Cup vant han også Stockholm Stora Pris to ganger, den gang banen fortsatt het Täby. På Øvrevoll tok han seg av Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial, også pengesterke løp. 25 ganger i karrieren vant han en premiesum på over 100 000 kroner, ikke ille på 62 starter!

Det er selvsagt trist når en stor stjerne blir borte. Men vi vil først og fremst glede oss over alle de fine minnene han ga oss. Vi takker så mye.