Perfekt punktum

Skrevet av Birger Christensen,  11.11.2019
Artikkelbilde
Black Million ©hesteguiden.com

Om du ikke visste det allerede. Galoppsesongen 2019 er kraftig på hell. Etter løpene søndag er det slutt for i år, og da er det drøyt fem måneder til det starter opp ikke så lenge etter påske. Flotte felter og en jackpot på rundt 240 000 norske blanke kroner er lagt til i sekserpotten i V64-spillet. Det er et spill som kommer til å gi mye penger på søndag.

Vi tar oss tid til å kikke litt bakover før vi på ny vender blikket fremover.

Høydepunktet for oss var en flott Derbyhelg med fantastiske løp og en søndag med løp av topp klasse. Værgudene skuffet ikke, og sportslig ble vi nesten satt ut av seirene til Square de Luynes og Privilegiado i Marit Sveaas' Minneløp og Derby. Sistnevnte tok for femte gang i historien en Triple Crown med seier i Guineas, Derby og St Leger.

Med syv seire til gode for Jan-Erik Neuroth i kampen mot Carlos Lopez, kan vi gratulere Jan-Erik med sitt aller første championat som profesjonell jockey. For en drøy måned siden lå han tre seire bak Carlos. Men i oktober rant det inn med seire, mens Carlos har hatt en svakere periode. På mer enn 40 år er han den tredje norske jockeyen som har tatt minst en tittel. Med Espen Ski og Yvonne Durant er du i godt selskap, Jan-Erik. Gratulerer.

Blant lærlingene har tre personer skilt seg ut. Alan Wallace tok 17 seire på Øvrevoll i år, før han fikk sin 70. seier totalt og ble profesjonell jockey. Det holder til et championat dersom ikke Nora Hagelund Holm vinner fire løp på søndag. Den tredje i trioen er Kaia Sofie Ingolfsland. Hun imponerte gang på gang i sommer og var en stund helt i teten på Bro Park, og hun ender som lærlingchampion i Sverige. Nora har hatt en voldsom boost i høst, og vi vil følge Kaja og Nora med stor oppmerksomhet.

Willa Synøve Schou og Mina Haug har kriget om amatørtittelen. Mina valgte sydligere breddegrader i høst, og dermed tar Willa sitt andre strake championat. Men Mina kan vinne Øvrevoll Hestesport Cup, om ikke Emile Finckenhagen vinner med Miltonia søndag. Også Emilie har hatt en fin sesong.

For niende år på rad tar Niels Petersen trenerchampionatet. Det er imponerende og viser at det er stabilitet over virksomheten. Wido Neuroth har passert 70, men holder stilen. Hans sesong i Sverige har vært voldsomt sterk. Bak følger Cathrine Erichsen, Annike Bye Hansen og Are Hyldmo med gode tall også i 2019.

Blant amatørtrenerne står det som i fjor mellom Annette Stjernstrand og Gina Mathisen. Begge har hatt en flott sesong også i år, men moren til Nathalie Mortensen holder unna med mindre begge Ginas starthester vinner søndag.

Det har vært en beskjeden hindersesong på Øvrevoll i år. Mest imponert ble vi over Ajas i Champion Hurdle, i trening hos Tobias Hellgren. Han ble champion sammen med Elliot Øhgren, som med en seier, en andre- og en tredjeplass tok tittelen blant rytterne.

Det er morsomt når spenningen holder seg inn i det siste. Blant eierne kan det muligens bli avgjort etter at sesongen er over. Det skiller nesten ingenting mellom Stall Bright Side of Life, Stall Power Girls og Stall Perlen. Stall Power Girls vinner ikke, da de ikke starter Square de Luynes på finaledagen, rimelig nok. Men der er nok eierne godt fornøyd med hva hesten deres har utrettet på to starter på Øvrevoll samt seieren i Stockholm Cup.

Coucou Bella starter for Stall Perlen på søndag. Om hun vinner, går Perlen opp i topp. Men galoppdomstolen er i aksjon i forhold til et løp 18. september med Jet Action. Han var først i mål, men ble nedflyttet. Senere fikk han tilbake seieren, men siste ord er ikke sagt.

Mestvinnende oppdretter totalt sett er ikke overraskende danske Stutteri Hjortebo. Blant de oppdretterne som har sitt virke i norsk avl, har Fredensborg Stutteri og Buck Racing kjempet. Førstnevnte har Lovetorun og Erasmus som sine beste, mens Morten Buck har gjort det bra med Buckybabe og Buckyboy på høsten.

Black Million og Asaks Ambition strider om å bli Årets tøffing. Hvis Asaks Ambition vinner V64-6 og Black Million blir sist, havner de likt. Vi tror ikke begge deler skjer, og da kan Gina glede seg over en triumf som viser stabilitet og form over en hel sesong

Mongolian Navy har ledet striden om å bli årets mestseirende det aller meste av sesongen. Tre strake seire fra start er blitt til totalt fem triumfer. Smooth Escape og Prince Field er utfordrerne som kan passere.

Betingelsene er greie:

- Mongolian Navy leder og blir mestseirende om ikke en av de andre vinner. Vinner han selv, er det over.

- Hvis Prince Field vinner, må Mongolian Navy bli nummer to for å holde unna for Prince Field.

- Vinner Smooth Escape årets siste, løp blir hun mestseirende dersom Mongolian Navy ikke har vunnet.

Som man forstår, er det mye å følge med på finaledagen. Vi takker for i år.