Fredag 26. juli fyller Hallvard Soma 60 år

Skrevet av Birger Christensen,  24.07.2019
Artikkelbilde

Den joviale treneren har levd et langt liv med galoppen, og vi gratulerer så mye med dagen.

Hallvard Soma gikk på Eikeli barneskole, og da han gikk over på Østerås ungdomsskole, kom han i klasse med Are Hyldmo. Tidlig ble han godt kjent med Kjell Erik Swartling i samme årgang samt ett år eldre Tollef Langvad.

- Jeg husker at fatter'n tok med Are og meg på Derbydagen. Det var i 1972, og Abaris vant Derby. Vi var 13 år og syntes at det var artig. Interessen var der, og vi fikk prøve oss så smått hos Terje Dahl. Stjerner som My Word og Gallic sto på stallen, og det var stort å komme nær så gode hester. Var også en stund hos Hans Holt ute i Vestby. og det er Hans og Terje jeg føler at jeg har lært mest av, beretter Hallvard.

Tanken om å bli trener dukket først opp i 1982, og året etter tok han ut lisens. Starten skjedde i Sørkedalen, hvor han og Are var med på å bygge opp stallen. Hallvard hadde fem hester i trening i Sørkedalen på gården til Arvid Brenna, mens Are hadde rundt ti hester. Der var vi og hadde det fint, men etter hvert flyttet vi virksomheten til Øvrevoll. Første til den røde sommerstallen, men  da Dahl flyttet til Skoger, kom jeg hit hvor jeg er nå.

- Husker du den første seieren?

Ja, den husker jeg godt. Det var med Sutty's Girl. Trond Jørgensen satt på ryggen, og hun ga over 20 i odds, minnes Hallvard

- Og det første storløpet?

Det var da jeg vant kriteriet med Purity i 1985. Hadde ikke rytter til løpet, men så dukket Ole Larsen opp. Han red et flott løp til seier. Ellers har jeg vunnet mange store løp for de norskoppdrettede. Tre seire i Michelets Minneløp (to med Carolus og en gang med Cal) var også bra. Men det ergrer meg litt at jeg ikke har vunnet et klassisk løp, så det hadde selvsagt smakt. Det er ikke lett, men man kan alltid håpe, sier Hallvard.

- Noen som har betydd mye for deg som trener?

- Har hatt veldig mye gratis hjelp av jenter som gjør en stor jobb på stallen. Uten dem hadde det vært umulig å drive en stall. Men aller viktigst er likevel Lisette (Olai-Olssen). Vi har stort sett drevet det hele sammen, og hun har vært enormt viktig. Vil også nevne et viktig hjelpemiddel som en walker. Før måtte alle hestene trenes hver dag for hånd, nå kan vi sette noen av hestene i walkeren.

60-årsdagen feires med en lunsj søndag på Ekeberg-restauranten. Samtidig starter Rock Dancer i Gøteborg. Men Hallvard håper å få en titt av løpet på mobilen.

 PS: Niels Petersen har også bursdag på fredag. Han blir 48 år og får en større omtale om to år.