Are fyller 60

Skrevet av Birger Christensen,  03.07.2019
Artikkelbilde
Are Hyldmo 60 år

Mandag 8. juli fyller Are Hyldmo 60 år. I mer enn 35 år har han vært galopptrener, så det er en virkelig veteran som nå passerer en milepæl. Vi gratulerer.

Are fikk en flying start på sin trenerkarriere. 31. juli 1983 var det første gangen Øvrevoll var med på V6-spillet, og Are vant det første løpet med Lawnswood Cutter. Det ble mye blest rundt den seieren, og ett år senere ble det mer. Da tok han sin første av i alt fem Derby-seire. Winning Flush het vinneren, og Are fulgte opp med å vinne Peugeot Pokalløp en time senere med Lots of Skill. En stor dag for en 25-åring!

På den tiden trente Are hestene i Sørkedalen, men vinteren 84/85 flyttet han til Nordby gård på vei mot Skytterkollen. Da skjedde noe som kunne ha blitt en brå slutt på karrieren.

- Jeg kjørte nedover Sørkedalen og møtte på et trangt sted en stor tømmerbil. Det var rett og slett ikke nok plass, og han så meg for sent. Det var tur at det gikk så bra som det gjorde, for det kunne ha gått riktig ille, beretter Are.

Sterkt siste del av 90-tallet

Ti år etter Winning Flush tok Duty Time en ny Derby-seier for Are, og på få år hadde Inchrory, Barrier Reef og Harrier fulgt opp. Inchrory fortsatte med tre strake seire i Oslo Cup, og tre seire i det løpet har ingen andre maktet. Likevel er ikke Are i tvil når det gjelder hvem som har vært den beste.

- Barrier Reef var stjernen. Han vant Derby og Guineas, men ble skadet før St Leger. Han tapte aldri et løp på Øvrevoll, og det var synd at han ikke fikk en lengre karriere, sier Are om hesten som var overlegen treåring i 2000.

Gode hinderhester har det også vært flere av. Rambo Flyer og Omoto Sando er de store toppene han har fått gleden av å trene. Mens det ble med ett championat på flatt (1999), har de to nevnte firbente og mange andre sørget for at han en rekke ganger er blitt mestvinnende hindertrener.

- Det er en stund siden jeg har hatt en absolutt topphest, men det har vært mange riktig bra. Har ingen planer om å trappe ned, tar ett år av gangen. Det er blitt bra med seire de siste årene,, sier Are, som så sent som i fjor ble nummer to blant trenerne. 

I løpet av en måned følger kameratene Hallvard Soma og Kjell Erik Swartling opp med jubileum. De tre har kjent hverandre siden skoletiden, og da de tre fylte 30, dro de på tur til Danmark og den svenske skjærgården. Det ble en fuktig feiring, ikke bare fordi den foregikk til sjøs.

- Nå blir det nok mye roligere med gode venner, antydet Are.