Mestvinnende norskoppdrettede hester

Skrevet av Birger Christensen,  02.10.2018
Artikkelbilde
Funny Legend ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.

I forbindelse med storløpsdagen søndag der norsk oppdrett står i fokus i flere av løpene, publiserer vi denne oversikten igjen, skrevet av Birger Christensen i 2017.

Det er mange fantastiske norskoppdrettede hester. Ser man på rekken av de mestvinnende gjennom tidene på Øvrevoll, finner vi mange kjære og kjente navn, her er topp ti.

1 FUNNY LEGEND

Funny Legend vant 24 løp på 35 starter. Ofte var hun suveren. Med 5 198 820 kroner ble det en like suveren seier i kampen om den mestvinnende norskoppdrettede hesten. Med Theatrical Award på annen ble det en sterk dobbeltseier til hoppene.

På topp 12 var halvparten av hestene i Wido Neuroths trening, så også vinneren. Det er sterke tall. De øvrige seks fant vi hos seks forskjellige trenere. Stall E og F (Enquist og Finnbråten) var både eiere og oppdrettere.

Funny Legend var født i 2001. Som flere andre på listen debuterte hun med en skrellseier til odds 18.15, Siden ble det vrient å få god odds på henne. Hun vant 10 av 15 løp på Täby, 9 av 14 på Øvrevoll og var ubeseiret på fem starter på Klampenborg. Kun en start i Tyskland ble uten penger. I 17 av startene tjente Funny Legend over 100 000 kroner. Som toåring var det annenplassen i Breeders Trophy Juvenile og seieren i auksjonsløpet som var mest innbringende.

I treårssesongen sanket hun inn 885 055 kroner i Breeders Trophy Classic på Täby. På samme bane ble det også en klassisk seier, da hun vant Dianaløpning (1000 Guineas).

Store hoppeløp er det blitt mange av på seierslisten. Coolmore Matchmaker Stakes vant hun tre ganger, Lanwades Stud Stakes to ganger, dessuten både Bloomers Vase og Klaveness' Minneløp.

De to største gevinstene sparte hun imidlertid til 2007. Da var hun seks år, og det ble den siste sesongen i karrieren. Først slo hun alle konkurrentene i Stockholm Stora Pris. Deretter slo hun til med seier i Marit Sveaas' Minneløp. Dette året var førstepremien en million kroner, og Funny Legend er en av fire hopper med triumf i dette løpet. Kvartetten Kill the Crab, Funny Legend, Theatrical Award og Entangle er fire navn med gullskrift i Øvrevolls historie.

Fredrik Johansson red Funny Legend i 29 av løpene. Hun startet 34 av 35 ganger på gress.

 

Theatrical Award

 

2 THEATRICAL AWARD

Fra 3. til 12.plass har vi presentert to hingster og åtte vallaker. Hva så med hoppene? Jo da, de tar sitt monn igjen på toppen av listen. Nest øverst finner vi Theatrical Award, trent av Marianne Tveter og Michael Taylor. Eier er Stall Bernadette. Theatrical Award vant 12 løp på 33 starter og tjente 3 680 940 i karrieren.

Som toåring tok hun sin første seier i årets siste start. Den var meget lovende, og hun fulgte så desidert opp året etter. Seieren i Lyches Minne var ventet, og litt senere i juni var hun blant favorittene i 1000 Guineas. Der seiret hun lett, og hun gikk til Norsk Derby som nestfavoritt. Der tok hun en bejublet seier verdt en halv million. En måned senere ble det gevinst også i Breeders' Prize Classic, med nesten 400 000 i førstepremie.

Mange topp treåringer sliter med å følge opp året etter. Så var ikke tilfelle med Theatrical Award. Hun vant to store hoppeløp i Sverige, Bloomers Vase og Margareta Wettermarks Minnesløpning. Men det var ikke nok til å være blant favorittene i Marit Sveaas' Minneløp. Alle ventet en duell mellom Appel au Maitre og Chicken Momo, men Theatrical Award var sterkest da det gjaldt som mest. Hun seiret sikkert til odds 13.74, og hun er den eneste hoppa med seier i Derby og Marit Sveaas' Minneløp. Førstepremien var 800 000 kroner. To ganger møtte hun for øvrig Appel au Maitre, og begge gangene var hun først i mål. I tillegg til nevnte løp var hun toer og Appel au Maitre treer i Stockholm Cup bak Mores Wells i 2010.

Theatrical Award vant Fearnleyløpet to ganger, Semb Hovedgård Hoppeløp og var i sin siste sesong treer både i Valley Chapel Memorial og Walter Nilsens Minneløp. Høyeste formtall var 96, som hun fikk etter Sveaas-seieren. Hun er nå avlshoppe, og hennes første avkom er Lifeofbryan som har Appel Au Maitre som far!

 

 Martellian

3 MARTELLIAN

Martellian ble født i 1996. Da han seiret i Marit Sveaas' Minneløp i 2002, ble han den første norskoppdrettede hest med seier i løpet med høyest premiesum på Øvrevoll. Are Hyldmo trente Martellian. Eier i starten av løpskarrieren var Lynx Racing før Pegasus Racing overtok. Oppdretter var Storfjord Stutteri. Kim Andersen red Martellian i 19 av hans 27 starter. 11 seire ble det på den glimrende mileren.

Som treåring vant Martellian flere løp, hvor det mest verdifulle var Breeders Brize Sprint. Han startet 26 av 27 ganger på Øvrevoll, kun en gang var han på Täby. Et løp som Martellian gjorde det veldig bra i, var Marit Sveaas' Minneløp. Det var jo ikke så dumt, for det har alltid hatt en flott premiesum siden starten i 1991. Både i 2000 og 2001 ble han toer i løpet bak Valley Chapel, en av Øvrevolls største stjerner gjennom tidene. Derfor var det meget fortjent da Martellian som seksåring i 2002 fikk oppleve seierens sødme i dette løpet. Vinnerpremien har variert noe, men for Martellian tok han med seg en førstepremie på 840 000 kroner. Det året vant han også Fearnleyløpet, mens han i 2001 slo flere topphester i Polar Mile Cup.

Martellian endte opp med en premiesum på 2 652 000 kroner.

 

 

Ragazzo

4 RAGAZZO

Ragazzo ble født i 2009. Han er den eneste på topp 12 som startet i løp i 2016. Annike Bye Hansen har trent Ragazzo, Stall Trotting er eier, og Johan C Løken er oppdretter. Espen Ski red ham til han fikk sin alvorlige skade. Deretter har det vært Jacob Johansen og et par ganger Oliver Wilson som har ridd.

Han startet ikke som toåring og gikk syv løp som treåring uten å vinne. Så snudde det på en måte man sjelden ser på Øvrevoll.

13. september 2012 ble det seier i Norsk Rikstoto Grand Prix, ti dager senere vant han Breeders Prize sprint. Sesongen ble avsluttet med lett seier i NM.

Etter en lett seier møtte Ragazzo topphester som Avon Pearl og Hansinger på nasjonaldagen i 2013. Han vant med ni lengder, og vi forsto at noe stort var på gang. Han fulgte opp med seier både i Polar Mile Cup og Polar Cup.

I 2014 tok han hjem Polar Cup for annen gang, til nå den eneste som har klart det. Etter noen forsøk ble det endelig seier også i Sverige. Totalt vant han tre løp der, inkludert Täby Open og Täby Vårsprint.

Det ble mye snakk om rekorden 12 strake på Øvrevoll. Ragazzo tangerte den, og ingen har altså vunnet flere løp på rad på hjemmebane.

Han har hatt et maks formtall på flotte 97. Samlet premiesum så langt er 2 580 952 kroner.

 

 

Nicki Hill

5  NICKI HILL

Nicki Hill var en riktig tøffing. Han var født i 1996 og gikk løp ut sesongen 2008. Arnfinn Lund hadde Nicki Hill i sin varetekt, og hedersmannen Kjell Aspelund var fornøyd eier. På 92 starter ble det hele 23 seire, altså en seiersprosent på fine 25. 58 ganger var han på trippelen.

Som flere andre på listen vant Nicki Hill i debuten som en overraskelse. Oddsen i mai som treåring ble sterke 13.27 til glade tilhengere. Senere var han mer betrodd, med et unntak. Ved seieren i Nickes Minnesløpning på Täby ga Nicki Hill over 30 ganger pengene!

På Øvrevoll tok han selvsagt med seg Fearnleyløpet. Han er også en av svært få som har vunnet NM for 3-åringer flere ganger. I noen år var det nemlig åpent også for eldre, og det benyttet Nicki Hill seg av.

Mest penger gikk Nicki Hill inn på Täby. Nickes Minnesløpning med 240 000 kroner til vinneren er nevnt, og to ganger seiret han i Songline Classic med 180 000 og 165 000 i førstepremie.

Pascolina Da Costa vant flest løp på Nicki Hill. Men også Yvonne Durant og Kim Andersen red ham til mange seire. Totalt stoppet kjempen på innridde 2 258 510 kroner.

 

Lorofino

6 LOROFINO

Lorofino var født i 1990 og hadde en enestående, men kort karriere. Han startet kun som to- og treåring, og fasiten ble ti seire og to annenplasser på 12 starter. I de ti siste startene var Gunnar Nordling fast makker, og Wido Neuroth var trener til Stall EOS' flotte galoppør.

Som toåring startet Lorofino fem ganger og vant alle. Vinneroddsen i debuten var hele 10.69, siden var han stort sett klar favoritt. Auksjonsløpet og Skandinavisk Mesterskap var de to mest innbringende løpene i debutsesongen.

Over 1.4 millioner løp Lorofino inn på sine tre siste starter. Både i Svenskt og Norsk Derby var førstepremien 500 000, mens det ble 402 500 for å vinne Breeders Prize. Erik O Steen hadde et stort ønske om å vinne Derby, og da det lyktes med Lorofino, var det så fortjent som det kunne være.

Av de 12 på listen over de mestvinnende norske, er Lorofino den eldste. Han stoppet på 2 213 900 kroner, et tall som kunne ha vært mye høyere om karrieren hadde vært lenger. Hans høyeste formtall var 93. Etter avsluttet løpskarriere virket Lorofino som avlshingst og han er far til en rekke vinnere blant annet Ilo som er nummer 13 på denne listen!

 

Blue Chief

7 BLUE CHIEF

Blue Chief ble født i 1992. Han vant to av tre løp som toåring og viste tidlig talent. Stall E og F sto både som eier og oppdretter, og Wido Neuroth var trener under karrieren. Janos Tandari satt på ryggen ved noen av de største seirene, men det var mange jockeyer som fikk sjansen på Blue Chief.

Den totale premiesummen for Blue Chief ble 1 777 450 kroner. Den høyeste summen kom da han vant Breeders på Øvrevoll med seks lengder som treåring. Den seieren var verdt 350 000 kroner.

Det ble mange fine prestasjoner i Sverige. Han seiret i Swedish Open Mile og var målfotoslått i Jockeyklubbens Jubileumsløpning. Blue Chief vant 12 løp på 35 starter og var ofte betrodd. Kun en gang ga han over 5 i vinnerodds.

 

Organizer ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

8 ORGANIZER

Organizer ble født i 2000. Han debuterte med en lett seier i et maidenløp tidlig i treårssesongen. I løpene i Skandinavia var det Wido Neuroth som sto som trener. Meridian Stutteri var både eier og oppdretter, mens det var mange forskjellige jockeyer som red ham.

Den totale premiesummen til Organizer ble 1 684 680 kroner. Godt over halvparten av summen kom i ett løp, Svenskt Derby 2003. Med John Fortune som makker vant Organizer til brakoddsen 70.47. Det er den høyeste vinneroddsen i Derby i Sverige og Norge noensinne. Førstepremien var på en million!

Som fireåring var Organizer sterk tredje i Pramms Memorial. Løpet ble vunnet av engelsktrente Vortex, som man vil forstå ikke har noe med den Vortex vi kjenner på Øvrevoll. Året etter, hans siste i Skandinavia, ble toppet med seier i Nickes Minne med 152 000 i vinnerpremie.

Organizer tok syv seire på 29 starter.

 

 Tim Fox ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

9 TIM FOX

Tim Fox var stor stjerne som toåring. Han ble født i 1997, og Caroline Sommerfelt var både eier og oppdretter i karrieren. Moren Kristin og pappa Arne O Karlsen fikk mye glede av å trene Tim Fox.

Som toåring imponerte Tim Fox stort. Fem seire, en annen og en tredje ble fasiten. Han vant både The Heatherwold Cup, Norsk Rikstoto Oppdrettsløp og Skandinavisk Mesterskap, og det var Espen Ski som var fast makker hele sesongen. Espen red ham også en god del senere, og han satt på ryggen av Tim Fox ved alle hans store seire. Totalt ble det drøyt halvmillionen på konto etter toårssesongen.

Året etter løp Tim Fox inn nesten 300 000 kroner i løpet av en drøy uke. Han ble som året før Skandinavisk mester, og han imponerte enda mer da han seiret i Breeders. Noen ganger senere ble det også seier, men det var aller mest som to- og treåring han virkelig imponerte.

Tim Fox vant 17 løp på 87 starter, og i karrieren, som varte frem til 2006, løp han inn 1 672 759 kroner.

 

Pirion  ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.

10 PIRION

Pirion var født i Sverige i 1994, men kom til Norge slik at han ble registrert som norskoppdrettet av oppdretter Buck Racing. Han startet ikke som toåring, men hadde en flott treårssesong. Han var hele tiden i trening hos Wido Neuroth.

Allerede i sin andre start vant Pirion et maidenløp med ti lengder. Etter det gikk han flere sterke løp, men det var først utpå høsten det virkelig løsnet. I løpet av drøyt fem uker ble det annen i Breeders' Trophy på Täby, seier i Breeders på Øvrevoll og seier i St Leger på Täby. Nesten en million ble innridd i løpet av treårssesongen. I året etter var høydepunktet å vinne Lorofinos 5-årsjubileumsløp, fem år etter sistnevntes Derbyseier. Deretter gikk Pirion flere fine løp uten å nå helt opp til det han viste som treåring. Totalt vant Pirion 14 løp på 48 starter og løp inn 1 664 525 kroner.

Etter endt karriere i Skandinavia i 2001 ble Pirion solgt til Spania.

Like bak topp ti listen finner vi:

11 DICKIE DICKENS 1.647.324

12 VORTEX 1.614.119

13 SHALALEE 1.588.783

14 FIRELLO 1.464.460

15 ILO 1.399.091

Dickie Dickens ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Vortex @hesteguiden.com/rogersvalsrød

 

Shalalee

 

Firello ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.

 

Ilo  ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.