Sesongfinale på Øvrevoll

Skrevet av Birger Christensen,  16.11.2018
Artikkelbilde
Champion Carlos Lopez tok tre nye seire 15. november

Torsdag er det definitivt slutt på galoppsesongen 2018 på Øvrevoll. Det er syv måneder siden Layton vant årets første løp, og drøyt fem måneder til vi kan skrive start på galoppåret 2019. Da er det på høy tid å gjøre opp status. En langt fyldigere årsrapport vil bli presentert før vi inntar julemiddagen om en drøy måneds tid.

Mestvinnende trener blir for åttende år på rad Niels Petersen. Dermed er han den første til å klare åtte strake titler. Det er en flott prestasjon, og vi iler til med gratulasjoner. Niels har ennå tre år igjen til han fyller 50, og det er i øyeblikket ikke så mye som tyder på at han skal bli vippet av tronen med det første. Da må neste mål være å ta igjen Wido Neuroth, Arnfinn Lund, Terje Dahl og Ole Svartshoel. Birger Andersen endte på åtte titler, det samme som Niels har nå. Gratulerer til kretsen rundt stallen, for det er ingen enmannsjobb å få en stall til å fungere.

- Jeg dropper Dubai denne vinteren. Føler at vi er inne i et generasjonsskifte, hvor flere av de hestene som har deltatt der, nå er på hell av karrieren. Da får jeg bedre tid til å forbedre skiteknikken, sier Niels med et smil. Men først er det noen golfdager i Orlando som står på planen.

Are Hyldmo og Wido Neuroth følger nærmest, og Are passerte Wido på torsdag med en annen- og to tredjeplasser. Vi er imponert over at Are hvert år klarer å passere 20 seire.

2018 har også vært et bra år for den vordende 70-åringen Wido Neuroth. Kanskje aller mest spennende er det at stallen har så mange interessante unghester. Man blir ikke champion på gode toåringer, men det er selvsagt betryggende å ha materiale for de nærmeste sesongene som kan hevde seg i toppen.

Annette Stjernstrand og Gina Mathisen er helt dominerende blant amatørene. Vi er mektig imponert over hva de to har utrettet denne sesongen.

I årsrapporten, som kommer før jul, går vi nærmere inn på trenerne litt lenger ned på listen.

Imponerende har også Carlos Lopez vært. Hans championat er det sjette totalt, hvorav fem på rad. Han vant seks løp på den svenske Derbydagen, fulgte opp med fire på Klampenborgs store dag. Ikke rart han ble hardt spill på vår egen Derbydag, men der ble det noe så sjelden som null seire og seks andreplasser! Torsdag ble det seier nummer 30, mens det ser ut til at de øvrige på listen ikke klarer å nå 20.

Alan Wallace og Kaia Ingolfsland er suverene blant lærlingene. Alan var med i teten lenge også blant proffene, men det har stoppet litt opp på slutten. For Kaia kom seier nummer 13 på torsdag, det er nok intet ulykkestall for årets komet. Hun rir ikke siste løpsdag da hun har dratt til Australia for vinteren for noen spennende nye erfaringer. 

Willa S Schou tar sin første tittel blant amatørene med klar margin. I år som i fjor tok hun klokka, men det blir ikke seier i Hestesport Cup. Der kjemper Silje Strand, Karolin Pettersson og Mina Haug om seieren.

En del oppmerksomhet har det vært rundt Årets Tøffing, som Øvrevoll Hesteeierforening står bak. Etter at Asaks Ambition ikke lyktes torsdag, er det nå klart. Vinner blir Buffalo Soldier, som har ledet det meste av høsten. En stor gratulasjon til Annie de Mora, som har presentert sin Buffalo i så fin skikk gjennom sesongen.

Årets mestseirende er også avgjort. Fiftyshadesfreed har tatt fem seire, og nå kan han ikke nås igjen. Også her er det på sin plass med stor honnør til veteranen Lennart Jarvén. Hans firbente kompis har imponert, særlig med en flott finish.

Mestvinnende oppdretter blir Maria Robertz, som holder til i Skotselv i Buskerud. Wibecke Nagell-Erichsen og Nils Petter Gill har Our Last Summer sammen. Tre seire på tre starter på Øvrevoll var nok til å bli mestvinnende eier, og den eneste eierkonstellasjon som passerte millionen. 

Da sier vi takk for i år. Det har vært et fint galoppår, og i årsrapporten går vi også grundig inn på de firbente.

En tidlig god jul og et godt nytt år. Vi sees torsdag 25. april.