En gigant fyller 70

Skrevet av Birger Christensen,  19.11.2018
Artikkelbilde

I mars 1963 gikk Wido Neuroth av toget på Østbanen (nå Oslo S). Lite ante nok 14-åringen da at han skulle bli ett av de aller største navnene i norsk og skandinavisk galopp. Onsdag fyller han 70 år, Vi gratulerer.

- Turen gikk til Arthur Quist på Gardermoen, som ville ha en tysk lærling. Husker at det var høye brøytekanter og ganske kaldt. Men snart ble det våren og bokstavelig talt lysere tider, så det var ingen grunn til å se for mørkt på det.

Wido må ha gjort et godt inntrykk, for allerede sommeren 1964 fikk han ansvaret for stallens filial på Jägersro. Der ble han til han vendte hjem ut på høsten, og snart kom den første seieren. 18. oktober red Wido først i mål med Wendy i et hekkeløp, en solid hjemmeseier for Gardermoen. Quist var eier, trener og oppdretter, så da var det nok glede for snaut 16 år gamle Wido.

Videre til Rotnes

I 1965 red Wido et par vinnere for Arnfinn Lund, som da hadde stallen sin på Rotnes i Nittedal. Året etter ble han tilbudt jobb på Rotnes, og Wido satte seg på mopeden.

- Jeg ble værende der til 1972, og det var et veldig fint miljø. Litt kaldt om vinteren etter min smak, men også mange gode minner. Husker toppsprinteren Prior, at jeg hoppet inn Brother Tuck, som senere kom til Fretheim. Hadde også mye å gjøre med Hillbilly II. Vant flere storløp på Klampenborg, og jeg var med på suksessen, minnes Wido.

Endringer i planene

Som for mange andre, ble vekten et problem for Wido.

- Du skjønner, jeg har aldri vært noe glad i å bante. Derfor ble det et problem å overholde en akseptabel ridevekt. Min far drev et vertshus i Duisburg, og tanken var at jeg skulle dra ned for å hjelpe ham. Da kom direktør Terje Finnbråten med et tilbud om å overta den stallen på det stedet jeg fortsatt er, mens Ingvard Hansen (far til Annike Bye Hansen) skulle ha den andre. Den sjansen kunne jeg ikke la gå fra meg.

Første seieren

Høsten 1972 startet Wido opp sin karriere som trener. Syv starter på høsten endte uten seier, men 10. mai 1973 ble det gevinst. Noble Bleep vant med Janos Tandari på ryggen, og både trener og jockey har tatt en og annen seier. Janos stoppet på 836, mens Wido har før årets siste løpsdag 1076.

- Et vendepunkt i karrieren kom høsten 1973, da jeg innledet et samarbeid med Erik O Steen (Stall EOS). Han er den personen som har betydd aller mest for meg. Uten ham hadde jeg tidvis bare hatt halvfull stall. Siden har jeg vært heldig som har hatt solide hesteeiere hele veien. Steen brakte Einar Nagell-Erichsen inn i stallen, og aller viktigst var Stall Perlen (Bente og Magne Jordanger). Siden tidlig på 90-tallet er det blitt mange minnerike stunder, og det er vel ikke helt feil å trekke frem Valley Chapel og Appel au Maitre, minnes Wido. At Perlen har satset så hardt, har fått med andre norske eiere på karusellen. Det har igjen ført til økt satsing i Sverige og Danmark. Det igjen betyr at engelske trenere må sende riktig gode hester til Skandinavia. Det hadde jo ikke vært noe gøy om hester utenfor Skandinavia hadde vunnet alle gruppeløpene, tenker Wido høyt.

Derby-kongen

Det tok litt tid før Wido ble den store stjernen i Derby-sammenheng. Hester som Opatia og Wildvogel var store favoritter, men klarte ikke å vinne. Den første seieren kom da Trivial Pursuit vant på Jägersro. Da det endelig lyktes på Øvrevoll, ble det med dunder og brak. Sammen med Erik O Steen kunne han feire seieren med Lorofino. Avstanden ned til neste hest ble skrevet til 25 lengder. Siden er det blitt voldsomme 20 Derby-gevinster, hvor av 12 på Jägersro. I 1998 og -99 vant han alle de tre skandinaviske Derbyene. Valley Chapel er den eneste siden 1962 som har klart den bragden. Og fra 1997 til 2003 vant han alle Derbyseirene på Jägersro unntatt en.

Jan-Erik følger opp

I 1985 ble Wido gift med sin Berit. Året etter ble Jan-Erik født, som fikk lillesøster Caroline i 1989. Hun jobber og bor på Fornebu, mens Jan-Erik er blitt et stadig større navn på Øvrevoll.

- Jeg har hatt veldig mange gode jockeyer i min karriere. Fredrik Johansson og Gunnar Nordling er nok de to som har tatt flest storløpsseire for meg. De var ulike som personer, men de to svenskene jockeyene var avgjort veldig gode. Gunnar begynte som lærling, mens Fredrik var den lojale personen som jobbet lengst for meg, beretter Wido.

Nå er det Jan-Erik som har vært stallens førstejockey i noen år.

- Jeg er veldig glad for at det har fungert så bra med Jan-Erik. Han rir bedre og bedre for hver sesong, og han har gode følelse for hest. Både i forbindelse med trening og løp er jeg avhengig av feedback, og der er Jan-Erik veldig flink. Han er i ferd med å skaffe seg trenerlisens, men det er ingen umiddelbare planer om noen endringer på stallen.

- Så lenge vi har de kundene vi har, tar jeg meg av treningen mens han rir løp. Jan-Erik gjør også at jeg innimellom kan ta en runde på Haga Golf. Det er en fin hobby, men det er viktigere å vinne galoppløp enn på golfbanen, smiler Wido.

Bursdagen feires trolig i Irland sammen med Berit. Noen av de nyinnkjøpte hestene for Stall Perlen skal besiktiges. Vi gratulerer.

Noen av Wido Neuroths viktigste seire I Skandinavia:

Norsk Derby:

93 Lorofino, 98 Brown Ale, 99 Valley Chapel, 02 Kimola, 07 Appel au Maitre, 09 Touch of Hawk

 

Norsk 1000 Guineas:

80 Sister Sala, 81 Miared, 93 Simmering, 94 Star Speeder, 95 Kill the Crab, 01 Pretty Girl, 02 Kimola, 16 Appelina

 

Norsk 2000 Guineas:

77 Greek Song, 79 Opatia, 93 Simmering, 95 Kill the Crab, 97 Masterkind, 02 Royal Experiment, 03 Arlberg, 05 Gaston, 10 Saddle the Storm, 14 Staring at the Sea

 

Norsk Oaks

01 Final Care, 02 Kimola, 08 Distant Star, 11 Geordie Iris, 18 Zahara

 

Norsk St Leger:

86 Wildvogel, 98 Brown Ale, 00 True Lover, 05 Perchance, 09 Touch of Hawk, 13 Diamant, 15 Bokan

 

Norsk Kriterium:

76 Greek Song, 78 Opatia, 79 Sister Sala, 95 Media Legend, 98 Valley Chapel, 00 Chiquette, 01 Zuccini Wind, 02 Arlberg, 03 Zalo, 08 Handsome Hawk, 12 Diamant, 13Staring at the Sea, 14 Taja, 15 Bostar

 

Marit Sveaas Minneløp:

94 Coneybury, 96 Kill the Crab, 00 Valley Chapel, 01 Valley Chapel, 03 Royal Experiment, 07 Funny Legend, 08 Appel au Maitre, 10 Touch of Hawk

 

Oslo Cup:

01 Valley Chapel, 08/09 Appel au Maitre, 12 Sir Lando

 

Svensk Derby

90 Trivial Pursuit, 93 Lorofino, 97 Chirac, 98 Exaltation, 99 Valley Chapel, 01 Final Care, 02 Val de Mar, 03 Organizer, 07 Appel au Maitre, 09 Handsome Hawk, 12 Bomar, 15 Bokan

 

Dansk Derby

98 Brown Ale, 99 Valley Chapel