Buick: Milepæl for meg

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  19.11.2018
Artikkelbilde
BIG IN JAPAN: William Buick og Stelvio holder unna med hode i Mile Championship.

Det er ingen blåmandag for William Buick i Tokyo. Han våknet til ros og pene overskrifter etter Gruppe 1-seieren på Stelvio i Mile Championship på Kyoto Racecourse. - En milepæl for meg, sier jockeystjernen til Equus. 

* SEIEREN var verdt drøye åtte millioner kroner for eieren av 3-årige Stelvio, Sunday Racing Co. Ltd, oppdretter er meget kjente Northern Farms.
Samme eier hadde gleden av å sende Gentildonna ut i løpene hun stort sett vant: Sheema Classic i Dubai 2014, to ganger Japan Cup og seier i Arima Kinen i avslutningsløpet som 6-åring i 2015.
135 millioner på konto, her snakker vi om en galopperende pengemaskin. 

* OMSETNINGEN i Mile Championship, som er et av galoppverdens største løp over miledistanse, var astronomisk - verken mer eller mindre:
I dette ene løpet på Kyoto Racecourse ble det i spillet omsatt for nesten 1,2 milliarder norske kroner. Smak på det tallet...

* STELVIO og William Buick var et femtevalg i spillet til nesten ni ganger pengene.
18 hester var på plass i startboksene. 16 av jockeyene var japanske, William Buick og Ryan Moore (ble nr. 12 på Aerolithe) utgjorde det engelske innslaget på hesteryggen.
Tetsuya Kimura trener Stelvio, han er Buicks hovedarbeidsgiver under Japan-oppholdet som varer til kalenderen blar seg mot jul. 
William fikk også med seg en andreplass verdt nesten én million i et av rammeløpene søndag.

Vant med hode
- Jeg red en jobb med Stelvio onsdag og visste at jeg hadde en hest med nok klasse til å kjempe i toppen. Fra startspor 1 fikk vi en god reise på innsiden - og han hadde "the finishing kick". Vi vant med hode foran 4-årige Persian Knight som vant løpet i fjor. Seieren var forøvrig veldig populær, oppsummerer William.
Dette var hans første Gruppe 1-seier i Japan. I november har han dermed vunnet storløp både i USA, Australia og Japan.
"He waited along the rails while his rivals travelled wide to make bid turning the corners", kan vi lese i det offisielle løpsreferatet. Det var som man skjønner intet dårlig ritt av mannen som vanligvis rir i blått, nå var det et stort rødt kors på jockeydrakten.

Samme status som fotballspillere
Galoppsporten er big in Japan, very big. - Jockeyene her har samme status som fotballspillerne har i England. Og omsetningen i spillet er jo enorm, sier William som også hadde suksess sist han var på Japan-turné, i 2014.
Nå rir han igjen lørdag, deretter Japan Cup søndag med en hest han mener har "plasseringssjanse". Ikke mer.
Julefeiringen blir i år i England og ikke i Norge, noe  som har vært tradisjon for William i en årrekke. Det har sin grunn.

Venter en gutt
- Jane har termin 28. desember. Vi gleder oss enormt. Jeg er litt nervøs, men det går sikkert bra. Det blir en gutt, røper William om det som har vært en liten hemmelighet, bokstavelig talt.

- Og etter nyttår blir det Dubai - same procedure...?

- Ja, det blir som vanlig. En spennende vinter. Så regner vi med at Jane og baby'n kommer etter i februar. 

- Hvordan legger du opp dagene i Japan?
- Det er egentlig ikke veldig forskjellig fra hvordan jeg lever og jobber i England. Jeg rir ut fire dager i uken. Bor på hotell, det er selvfølgelig annerledes. Jeg passer vekten som vanlig og trener og holder meg fit. Inn mot løpsdagene samles jockeyene i en "karantene" - på noe jeg vil kalle et hotellkompleks. Jeg prøver ellers å lære meg litt av språket og oppleve litt av dette landet - for å si det på den måten.

- Språket...?
-  Jeg har stort sett med en tolk. Men ellers klarer jeg meg alene. Jeg har gjort meg godt kjent med togsystemet her. Racingen er imponerende og velorganisert, forteller William som søndag tok sesongens niende Gruppe 1-seier.
I innridne penger har han passert 130 millioner norske kroner i 2018.
- Jeg kan se tilbake på et godt år. Og det er ennå litt igjen. For Godolphin har seirene i Melbourne Cup og Engelsk Derby betydd mye, veldig mye. Derby-seieren på Masar har vært høydepunktet for meg; det var "the missing one", uttaler William som nå retter blikket mot nye løp i Japan.
Der ble han big allerede på sin første løpsdag.