Drømmedag med Derby

Skrevet av Birger Christensen,  20.08.2018
Artikkelbilde
Big Country, en spennende gjest på søndag.

Søndag fører alle veier til Øvrevoll. Norsk Derby er løpet alle drømmer om å vinne. Sjansen er der kun den ene gangen for hver enkelt hest. Da må alt klaffe, og det er en blanding av sitrende nerver hos jockey og trener, men kanskje aller mest hos eierne. Det er mange andre gjeve løp, men Derby er noe helt spesielt. De som så William Buick vinne Engelsk Derby for snart tre måneder siden, skjønner kanskje litt av hva vi mener. Han har vunnet løp i Dubai med høyere premiesum, men å gå til topps i Derby på Epsom, er noe helt ekstra. Og det er ganske ok å vinne på Øvrevoll også.

Du finner informasjon om Derbydagen her, tider, priser, spisesteder, hatteparaden med mer:

https://www.ovrevollgalopp.no/derby

 

Flest lodd i Derbyfeltet har trener Niels Petersen. Fire hester til start er ikke ille, selv om Wido Neuroth faktisk hadde seks hester til start i 1998. Da ble det dobbeltseier med Brown Ale og Exaltation. og Niels satser på noe liknende.

- Jeg er veldig fornøyd i forkant av Derby. Realistisk sett er det nok Square de Luynes og Nordic Defense som har størst mulighet. Sistnevnte vant Derby på Jägersro, noe som var hans første seier i karrieren, beretter Niels. Han går innimellom under navnet partalls-Petersen. Hans første Derbyseier kom i 2010 med Go Go Gadget, og siden er det blitt gevinst i 2012, -14 og -16. I år er det nytt partallsår, vi bare nevner det.

Det er mange som gjerne vil slå Petersens hester. Duca di Como hos Cathrine Erichsen har imponert, og er den eneste i feltet som kommer til start som ubeseiret. Vi sitter med en følelse av at 2400 meter kan bli i lengste laget, men kanskje tar vi feil. I And I hos Wido Neuroth er også en joker i leken. Må nok ha enda litt mer svikt i banen, men det kan jo komme før søndag.

Utlendingene ser sterkere ut enn på lenge. Bent Olsens trio er bra, og Queen Estoril er ubeseiret i år. Det er litt av det samme som med Duca di Como, det er distansen vi er mest usikre på. Francisco Castro har en interessant duo i Couples og Sea Lieutenant, og han har dessuten vinnerkandidater i et par rammeløp. Barade var toer bak Nordic Defense på Jägersro. Han står oppstallet i Frankrike og vil gjerne gi Mr Ascot en etterlengtet Derbyseier.

Jevne gruppeløp

Marit Sveaas Minneløp og Polar Cup har begge Gruppe 3-status. I fjor vant Trouble of Course og Tinnitus til jubel for Niels Petersen, Per-Anders Gråberg og familien Nagell-Erichsen. For to år siden ble Brownie historisk som den eneste med seier i begge løpene. Da gikk Polar Cup i juli, men siden i fjor ble begge løpene avholdt på Derbydagen. Det har gjort dagen til en enda større dag rent sportslig, og det er ikke mange av Skandinavias topphester som mangler på Øvrevoll søndag. Våre vinnertips er Our Last Summer og Backcountry. Det blir neppe noen walk over for de to, for her kommer det mange med ambisjoner.

Ekstra spiss på dagen gir de to engelske hestene som kommer til start i hvert sitt Gruppeløp. Hakam i Altia Polar Cup, og særlig Big Country i Marit Sveaas Minneløp, som kommer med fersk storløpsseier i England er spennende.

Syv andre løp kunne i flere tilfelle vært det største løpet på en annen løpsdag. Nå får de betegnelse rammeløp, men fortjener egentlig bedre. Vi gleder oss veldig til å se Icecapada mot High as a Kite, to topphopper. Sistnevnte vant Norsk Derby i fjor, og det glemmer nok ikke Vanessa Ryall, Jan Bjørdal eller alle som var til stede. En kvinnelig jockey som vinner Derby på en hoppe, det matcher ingen! 

 

Det er mat- og drikketilbud, leker for barna og hatteparade pluss mye mer. Værmeldingen ser lovende ut, og da er det bare å møte opp.

 

Vel møtt.