Sesongen 2017

Skrevet av Birger Christensen,  20.11.2017
Artikkelbilde
Trouble Of Course ©hesteguiden.com

Her følger en utvidet sak med noen betraktninger om sesongen som snart er historie. Årsrapporten med hovedvekt på de firbente, kommer et par uker før vi går rundt juletreet. Årsrapporten finner du under Årbok øverst på siden sammen med alle statistikker og oversikter fra sesongen 2017.

Syv strake

Niels Petersen tar i år sitt syvende strake championat som trener på Øvrevoll. Med det tangerer han rekorden til Terje Dahl om å vinne syv titler på rad. Det er ennå et lite stykke opp til Wido Neuroth, som er blitt champion 13 ganger. Men mye tyder på at det kan bli flere titler for Niels og hans team på stallen.

Sesongen har vært noe av en berg- og dalbane, med høye topper og dype daler. To topper på Derbydagen var Gruppe 3-seirene med Trouble of Course og Tinnitus. Førstnevnte er den første treåring med seier i Marit Sveaas' Minneløp, og Petersen-Gråberg-Nagell-Erichsen tok begge seirene etter hard strid. Derbydagen begynte for øvrig med at Niels måtte stryke Spitzbergen, en hest som i høst virkelig har fått vist sin klasse. Problembarn nummer én har Mikklus Makklus vært. Bortvist i Skandinavisk mesterskap, Dansk Derby og Breeders på Øvrevoll. I siste liten kom han inn i boksene på Bro Park, hvor førstepremien på over en million ble innkassert.

Sterkt av Annike

Annike Bye Hansen har hatt sin beste sesong og blir toer på Øvrevoll. Calcaterre har vunnet seks av hennes 16 seire, og han er nå klar for å møte eliten. Vi nevner også Captain America, som vant et stort sprintløp på Bro Park. Et par tap med nesetippen for Tinnitus har kostet en del kroner, men sesongen sett under ett, er det klart mest pluss i 2017.

De tre neste er Wido Neuroth, Are Hyldmo og Cathrine Erichsen. Wido har mange fine toåringer, og det borger godt for 2018. Are har 21 seire, og det er nest flest. Han vinner dessuten med klar margin championatet på hinder. Cathrine har en potensiell topphest i Silver Falcon. En seier, to annen og en tredje i klassiske løp, det er sterke tall av en hest som er lite startet.

En trener som ikke vil glemme årets sesong, er Jan Bjørdal. Da drømmene om Derbyseier gikk i oppfyllelse med High as a Kite, var det som om alt falt på plass. Stedatteren Vanessa Ryall ble historisk, og den dagen kommer vi aldri til å glemme.

Carlos med klar margin

For fjerde gang på rad, og femte totalt, blir Carlos Lopez jockeychampion på Øvrevoll. Nok en gang er avstanden stor til nestemann på listen. Per-Anders Gråberg er toer, mens Jan-Erik Neuroth holder tredjeplassen. Men Carlos har vært stabil på rundt 40 seire i flere sesonger nå, og da er han ikke lett å matche. Som nevnt kan han bli andremann i Øvrevolls 85-årige historie med fem titler på rad, og hvem vet om det stopper der. Han vant også Derby på Jägersro, da hoppa Dorcia ga over 50 i vinnerodds. Det er det kun banemester John Fortune som slår, da han vant med Organizer i 2003.

Sergio Alonso har hatt en fin sesong. Han tok 15 seire som lærling, men nå er den tittelen ledig etter at han ble profesjonell for en måned siden. Alan Wallace har vært den eneste i nærheten av Sergio og gjelder som favoritt til neste års lærlingetittel.

Anna Pilroth har imponert med 11 seire. Hun har hatt uhell både i hekkeløp og flatløp, men ikke lenge etterpå har hun vært tilbake i salen. På kvinnesiden er det Madeleine Haugland som følger nærmest Anna.

Trenerchampionater på Øvrevoll:

 Wido Neuroth        13

Arnfinn Lund          12

Ole Svartshoel       12

Terje Dahl              11

Birger Andersen      8

Niels Petersen         7

 

Jockeychampionater på Øvrevoll:

Janos Tandari           8

Espen Ski                  6

Walter Buick              6

Carlos Lopez             5

John B Terry              5

 

Kaias kometkarriere

Kaia Sofie Ingolfsland heter årets champion blant amatørrytterne. Sammen med Emma Körner og Willa Synøve M Schou har de tre tatt over halvparten av seirene i årets amatørløp. Det er imponerende hvor raskt Kaia har tatt steget mot toppen.

 - Bor på Drengsrud like ved Asker sentrum. I ungdomsårene var det håndball det dreide seg om. Gikk på Drammen Toppidrett og spilte både for Glassverket og Fjellhamar. Men så tok jeg et år i Forsvaret, og da ble håndballen satt til side. I stedet fikk jeg prøve meg i fallskjerm, og jeg har sånn rundt 20 hopp. Det er en spesiell følelse, det burde du prøve, sa Kaia. Undertegnede slo tanken raskt fra seg og lurte i stedet på hvordan hun kom inn i galoppsporten.

- Det er egentlig en litt morsom historie. Jeg skulle passe en katt for en venninne som bor på Lijordet like ved Øvrevoll. Det var en onsdag med lunsjløp, og en kar kom bort til meg og lurte om jeg red. Hadde aldri vært i nærheten av en galopphest, men ble introdusert for Hallvard Soma. Der var jeg en periode i fjor, og Hallvard hjalp meg mye. Etter hvert begynte jeg å jobbe hos Niels, og det har vært både veldig fint og lærerikt.

- Hvordan får du feedback?

- Jeg spør og graver om alt mulig, lurer på hva som har vært bra og hva som kunne ha vært bedre. Det har gitt mersmak, og jeg er veldig fornøyd med min første hele sesong (red et løp i november i fjor for å kjenne på hva det dreide seg om). I tillegg til seirene på Øvrevoll vant jeg et løp på Jägersro for to uker siden med Mrs Lilly Allen. Det var ekstra stas, siden Fanny Olsson eier. Hun er en veldig god venninne, og vi har daglig kontakt.

- Og hva tenker du om fremtiden?

- Hadde planer om å bli lærling, men nå har jeg fått forespørsel om å være med på å representere Norge i løp i utlandet neste år. Det er noe jeg har veldig lyst til å få med meg, ikke minst få sett mye av verden og lære mye nytt, avrunder 21-åringen.

Mye sier oss at vi vil høre mer fra Kaia i årene som kommer. Årets championat er nok bare begynnelsen.