Finale for Fretheim

Skrevet av Birger Christensen,  21.11.2017
Artikkelbilde
Jacob H Fretheim

Torsdag er det finale for Jacob Fretheim som trener. Ikke bare for i år, men med Rock the Boat, Pretty Perfect og Bay Bee er trenerkarrieren over. Det blir rart - og litt vemodig.

Siden slutten av 50-tallet er vi blitt vant til å lese Fretheim-navnet i programmet. Faren, som også het Jacob, var trener. Men den yngre Jacob var aktiv hele tiden.

- Den første broren min Trygve og jeg red på var grisepurka på gården. Men vi avanserte raskt, og jeg var ikke så gammel da jeg red mitt første løp på Øvrevoll, forteller han. Hans første seier finner vi i årboka fra 1960. 17. september seiret han med Pappa's Warning, og en drøy måned senere vant han på ny med samme hest. Da var han 14 år, og som 16-åring i 1962 ble han amatørchampion med syv seire. Det ble han totalt fire ganger, og de tre andre årene var 1969, -70 og -71.

- Det sto ofte mellom B D (Bjørn Didrik) Finnbråten og meg, og jeg husker det som en fin tid, minnes Jacob.

Siden dette er en sak om navnet Fretheim, tar vi med litt fra tiden hvor faren var trener. Både far og sønn var jo i høy grad involvert. På 70-tallet ble det to Derbyseire, med Abaris i 1972 og med Tuloch to år senere. Grip (to ganger), Gunsmoke og Coulstry vant Oslo Cup, mens hekkeløperen Brother Tuck var undertegnedes spesielle yndling. Hans avslutninger var flere ganger helt makeløse.

- Abaris var den med høyest kapasitet. Hun var så god at hun kunne duge i godt selskap i Frankrike, sa Jacob om hoppa som var den første hoppa som vant Derby siden Cecilie gjorde det 21 år tidligere.

Gode hopper

Da faren døde, overtok den Jacob som nå gir seg som trener i 1986.

På 90-tallet hadde Jacob noen veldig gode hopper i trening. Lady Fonteyn vant Oaks, mens Turf Turtle og Cowrie seiret både i Oaks og 1000 Guineas. I 1998 vant Valley Chapel alle løp unntatt ett. Storstjernen måtte gi tapt for Turf Turtle i debuten!

- Ellers hadde vi Dulford Lad, som vant St Leger, men ikke var meldt i Derby. Senere dukket Yorkshire Lad og Baccalao opp. Sistnevnte vant Breeders med over 600 000, og Yvonne Durant på ryggen. Det løpet vant også Yorkshire Lad, og han vant også Fearnleyløpet. Jeg våger å påstå at den trenerjobben jeg gjorde da hadde ikke så mange klart. Det var billige hester med relativt enkle stammer som vi fikk mye ut av, beretter Jacob.

En liten kuriositet tar vi med for drøyt ti år siden. Jacob fikk Ladies Unique med formtall 49 i trening. Da sesongen var over, hadde Ladies Unique tatt seks seire, seks annen og en tredje på 13 starter. Før vi skrev jul var formtallet blitt 87, og en større økning kan vi ikke huske å ha registrert.

 De siste årene har ikke Jacob hatt så mange hester. For ett år siden ble det litt blest om Pretty Perfect, da hun kjempet med Fleckenzen om titlene Årets tøffing og mestseirende hest. Etter fire strake seire i november ble hun vel fortjent tøffing, og fire seire i samme måned er ikke hverdagskost. Torsdag har hun sjansen på en ny gevinst, og intet hadde vært morsommere enn det.

Datteren Marie har nok ikke sagt sitt siste ord, men fra stallen utenfor Drammen blir det stillere.

- Har jobbet mye i mitt liv, så det kan bli godt å ta det mer med ro. Vi vet at vi kommer til å huske navnet Fretheim som et av de store navnene på banen. Far og sønn har til sammen vunnet 830 løp på Øvrevoll, det setter sine spor. Takk for mye moro.

Yorkshire Lad