Yvonne i farta

Skrevet av Birger Christensen,  16.03.2017
Artikkelbilde
Yvonne Durant med hesten Our Boy John på Stall NOR

Yvonne Durant er ofte på farten. Nå har hun startet opp treningsvirksomhet hos Randi Nilsen i Skoger. Foreløpig i beskjeden målestokk, men det kan bli større på litt sikt. En gang hest alltid hest gjelder så avgjort for tidenes beste kvinnelige jockey i Skandinavia.

For de litt yngre blant Øvrevolls entusiastiske garde, tar vi med litt historikk fra Yvonnes karriere. Hun red sin første vinner i galoppløp med Czarci Zleb, fem dager etter at hun fylte 15 år. Allerede det året vant hun hele 14 løp, og før den tid hadde hun herjet i ponniløpene. På Øvrevoll vant hun 354 løp, og hun ble champion i 1993, -94, -95 og 97. Serien av storløpsseire er lang. Selv husker hun aller best seieren i Pramms Memorial med Stato One i 2000. Hun både trente og red vinneren, og vinnerodds på 55.55 forteller om uventet vinner. En måned senere gikk Stato One dødt løp om seieren i Stockholm Stora Pris med Hangover Square. Etter en seier i et storløp på Täby, hvor det var tett i finishen, vant Yvonne med nese. Da mente referenten at Yvonne var verdens beste kvinnelige jockey.

I 2001 bestemte Yvonne seg for å flytte til Sverige.

- Jeg var rett og slett lei av Øvrevoll uten å gå nærmere i detalj. Først ble det Jägersro, men etter en seier for trener Tommy Gustafsson, ble jeg førstejockey for ham på Täby. Var også førstejockey for Michael Kahn. Det ble championat både som jockey og etter hvert også som trener, og Yvonne traff Troy (Pengkerego, som nå har Durant som etternavn). I 2005 fikk de datteren Demi, og da Danielle ble født i april 2009, syntes Yvonne at det var på tide å trappe ned.

- Med to små jenter og en ridning i løpene som gjorde det mer risikabelt, var det naturlig å droppe løpsridningen. Hadde dessuten lang vei hjemmefra til Täby, så det ble lange dager. Over tid vokste det seg frem et ønske om å gjøre noe helt annet.

Fin tid i Sør-Afrika

I 2011 kom nyheten om at Yvonne og Troy hadde flyttet til Sør-Afrika.

- Allerede i 1987 dro jeg på ferie til Sør-Afrika sammen med mamma og pappa. Hadde familie der, og det ble etter hvert mange turer dit. Jeg likte meg kjempegodt der nede, så det var ikke helt på måfå da vi reiste. For å få alle papirer i orden, kjøpte vi en grisefarm. Men det var mange andre husdyr på gården, og vi trivdes godt i Sør-Afrika. Dog begynte vi å tenke på å finne et sted vi kunne slå oss til ro, hvilket ikke har vært min sterke side. Vi vurderte både Norge og England, og avgjørende ble kanskje at vi ønsket at jentene skulle gå på en norsk skole.

Neste (og siste?) stopp

Da Yvonne kom hjem, tok hun opp jobben hos sin tante Randi som frisør. Randi, som het Askim som jente, er søster til Bitten, som er Yvonnes mor. Senere ble Randi gift med Hans Petter Eriksen, sportssjef og direktør på Øvrevoll i mange år.

- Jeg var lærling som 16-åring. Det var fint, men det var enda morsommere å drive med hester. Etter oppholdet i Sør-Afrika var det imidlertid bra å ha noe å gjøre. Troy fikk jobb som vaktmester hos Randi Nilsen i Skoger, hvor Rune Haugen var trener. Men i fjor høst dro Rune til England, og jeg fikk muligheten til å drive med hestene på stallen. Betingelsen var at vi bodde på gården. Vi hadde nokså nylig kjøpt hus i Svelvik, men fant ut at vi ville gi dette en sjanse. Derfor leide vi ut huset og flyttet til Skoger.

Yvonne har daglig ansvaret for fire hester. Randi Nilsen har en treåring i trening, mens hun selv eier de tre andre.

- En maiden treåring og en fireåring med en seier kommer fra England. Den siste er bare to år. Var på åringsauksjonen på Øvrevoll i fjor høst. Fikk veldig sansen for en av åringene, men det ble først intet kjøp. Men da jeg snakket med Troy, endte det til slutt opp med at vi kjøpte åringen. Litt moro er det at Tertullus er faren, for han er jo en av stjernene som har stått på Skoger.

Yvonne er en opptatt person. Da vi kontaktet henne, var hun på fotballtrening med Danielle. Demi har dans og svømming som interesser, noe som medfører jobb med å bringe og hente.

- Jeg har plass til å trene noen flere hester, men kommer ikke til å jobbe så hardt for å få flere kunder. Er frisør i Sandvika en dag i uka og trår til når det trengs. Og det er deilig å kunne gå hjemmefra til stallen. Noe mer løpsridning blir det dog neppe.

- Red et kjendisløp på Täbys aller siste dag i fjor. Det var gøy, og litt ekstra moro var det at Troy vant løpet, avrunder Yvonne. Så får tiden vise om det blir noen nye seire som trener. Uansett er hennes navn skrevet inn i Øvrevolls historie med gullbokstaver.

Treningslisten til Yvonne finner du HER