Arnfinn Lund er gått bort

Skrevet av Thomas Gjelsås,  23.03.2017
Artikkelbilde
Arnfinn elsket hestene, og hestene elsket han

Bisettelsen vil være i Ullern Kirke, tirsdag 4. april kl. 10.00.

 

Det var med tristhet og stor sorg vi torsdag ettermiddag mottok budskapet om at Arnfinn Lund er gått bort. Arnfinn ble 81 år gammel og har satt dype røtter i Øvrevolls historie. Ingen var i nærheten av hans 1686 seire på hjemmebane. En hedersmann, en fagmann til fingerspissene og ikke minst et stort menneske har forlatt oss. Arnfinn vil for alltid bli husket av alle oss som elsker galoppsporten.

Høsten 1948 vedtok ledelsen på Leangen travbane at det skulle arrangeres galoppløp. Arnfinn vokste opp nær travbanen og fattet raskt interesse for galopphestene som Øvrevoll sendte nordover. Arnfinn hadde bare så vidt fylt 14 år da han red Evy til sin første seier.

Galoppløpene på Leangen varte ut sesongen 1957. Da tok Arnfinn med seg sin kone Undis til Øvrevoll, og de ble foreldre til Anita, Tove og Terje. Det var galopphester han ville holde på med, og slik ble det. 24. juli 1958 trente han sin første vinner. Det var stjernen Jabota som vant med 14-årige Terje Finnbråten på ryggen.

Etter hvert ble det Nittedal, hvor Rotnes Stutteri ble synonymt med en rekke suksesser. Det første championatet tok han i 1968, og i samme tiår vant han sine første klassiske seire. Miss Enden gikk til topps i Oaks i 1966, og Carnaby Street seiret i den første utgaven av 1000 Guineas i 1969.

Hele syv Derbyseire fikk han samlet i hop på Øvrevoll. Starry Ho var først på listen i 1973, deretter fulgte Mintage (77), His Lordship (78), Sunorius (87), Bye Bye Loev (05), Negra del Oro (06) og Without Fear (11). Sunourius og Without Fear er fortsatt de to siste vinnerne av Triple Crown på banen. Han seiret også i Svensk Derby i 1979 med St Remi, som ble historisk som den første norskoppdrettede Derbyvinneren på Jägersro. Også i Dansk Derby ble det en seier gjennom Cassini som vant i 2007.

Arnfinn Lund hadde en enorm karriere og han levde et liv som var fylt med sportslige høydepunkter. Selv snakket Arnfinn gjerne om øyeblikket da Royal Conductor slo storstjernen Noble Dancer i tidenes mest omtalte 2000 Guineas.

Ellers vant han alle de klassiske løpene fra seks til ni ganger, han tok ti seire i kriteriet, og seiret blant annet fire ganger i Oslo Cup med Irvine, Brave Tudor, Laila Alawi og Miss the Boat.

Mange av oss hadde en spesiell forkjærlighet for vidunderhoppa Entangle. Hun er den siste hoppa med seier i Marit Sveaas' Minneløp. Arnfinn kjøpte Entangle på auksjon i England for en billig penge. Han var en mester til å plukke ut hester og han var en gentleman med damene. Med det mener vi at ingen var så god til å få frem kvalitetshopper som han.

 Arnfinn var også trener av hinderstjernen Omoto Sando frem til han ga seg som trener etter sesongen 2012. Da den firbente stjernen ble hedret på Oscarfesten for en drøy måned siden, var Arnfinn til stede og fikk sin fortjente del av hyllesten.

Dette er en trist dag for oss alle. Arnfinn var en mann av ære og en person veldig mange satte stor pris på. Vi har mistet en av historiens aller største, men han vil fortsatt leve med oss gjennom minnene. I dag går våre tanker først og fremst til hans familie og de nærmeste. I fremtiden kommer vi ofte til å tenke på alle opplevelsene Arnfinn Lund og hestene hans ga oss.

Vi vil aldri glemme deg. Vi lyser fred over Arnfinn Lunds minne.

Familiens minneside, klikk HER

Rikstoto Direkte har laget en reportasje til minne om Arnfinn Lund, klikk HER