17. mai - er vi så glad i

Skrevet av Birger Christensen,  15.05.2017
Artikkelbilde
Miss Rebel og Carlos Lopez vant på Nasjonaldagen 2016. ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.

Nasjonaldagen er en dag de fleste har et forhold til. Vi skal ikke gå tilbake til Henrik Wergeland, men vil prøve å sette dagen i et Øvrevoll-perspektiv.

For informasjon om serveringstilbud og annet om 17. mai på Øvrevoll, klikk HER

Morsom sak om familiefeiring på Øvrevoll, klikk HER

Vår vakre galoppbane åpnet portene i 1932. Både i 1934 og -35 ble det avholdt løp på 17. mai. Populære tiltak, men likevel måtte vi vente til 1942 før neste gang. Vi var et godt stykke ut i andre verdenskrig, og organisert idrett var forbudt. Men galoppløp på Øvrevoll var ok, ikke minst fordi tyskerne gjerne selv ville ha adspredelse. På åpningsdagen det året var det 14 000 tilskuere på banen, og 17. mai var det også "stinn brakke". Trolig har det aldri vært flere til stede på Øvrevoll enn da. Men flagg og sløyfer var strengt forbudt.

Vi går frem til året 2001. 17. mai falt på en torsdag, og Klosterskogen travbane i Skien skulle ha løp. De slet imidlertid med å få funksjonærer, og på Øvrevoll tenkte man at det gikk jo an å prøve. Slik ble det, og siden har 17. mai og løpsdag vært synonyme. Det er altså 17. gang på rad og 20. gang totalt. Hipp hurra.

Carlos Lopez vinner flest løp på Øvrevoll. Det gjør han også på 17. mai, hvor han har vunnet 13 ganger. Kanskje et lite spilletips, for Carlos har også mange fine ritt i år. Per-Anders Gråberg følger nærmest med ni vinnere.

Niels Petersen er fremst blant trenerne. Han har vunnet 12 ganger. Rune Haugen har 11 seire, og Cathrine Erichsen har 10. Kombinasjonen Lopez/Petersen finner vi i seks løp, trolig med en vinner eller to.

 To hester har vunnet tre ganger på 17. mai. Light the Fire vant tre år på rad fra 2010, Ragazzo tok tre strake fra 2013. Sistnevnte ble dessuten toer i fjor, samt at han gjør come back i år. Spennende!