Omtaler løp for løp søndag 27. august

Skrevet av Birger Christensen,  20.08.2017
Artikkelbilde
High as a Kite ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.

Et stort fyldig derbyprogram vil være for salg på Øvrevoll fra torsdag 24. august. Til det kan du kose deg med noen vurderinger av løpene.

Longines Ladies Cup sponset av Urmaker Bjerke

De kvinnelige amatørrytterne får æren av å åpne ballet søndag. De svenske trenerne stiller mannsterke eller kvinnesterke siden seks av de syv fra grannelandet i øst trenes av kvinner. Her finnes også våre favoritter. Både Mr Metallica og Persian Wave har gode ryttere og er i fin form. Fra Danmark kommer Tool Box Carlras som var med i striden på Gøteborg søndag. Kanskje er April Fool det beste norske kortet. Hun trenes av Gina Mathisen, som nok er enda mer spent foran Norsk Derby. Apropos god rytter, den aller beste sitter nok på Wonder. Tina Henriksson skal alltid passes i amatørløp.

Bærum Kommune Løp

Norges eneste galoppbane ligger i Bærum, og da er det bare rett og rimelig at et løp bærer kommunens navn. Etter en sikker seier på 17. mai, gikk Cockney Cracker et strålende løp i Oslo Cup (Gr 3) til fjerde. Trioen som slo ham er kanskje de tre beste stayerne i Skandinavia i år. Nå skal han gi Heavenly Spiced 11 kilo, og det er ikke enkelt. Det er dog langt flere enn vår duo i feltet. Colourist er nå like god som i sitt beste år i 2014, og Stinger vant Breeders her oppe i 2015 med "halve oppløpet". Den hesten vi er aller mest spent på å se, er likevel Lifeofbryan. Fikk mye oppmerksomhet i fjor som sønn av to hester som både har vunnet Derby og Marit Sveaas' Minneløp. Har ikke startet på nesten ett år og vil bli fulgt med argusøyne på søndag.

Erik O Steens Memorial

Syv gode hopper skal kjempe om en førstepremie på 200 000 kroner. De fleste hestene bærer 57 kilo. Unntakene er Icecapada på 61 kilo, et tillegg hun har fått fordi hun har vunnet et løp med høy førstepremie. Dessuten skal Elita gå med mindre vekt enn de andre fordi hun bare er tre år. Icecapada er den beste hoppa, men fire kilo mer enn Angel Love, Elektra Art og Caitling bør jevne ut mye av styrkeforholdet. I våre øyne bør spillet konsentreres om denne kvartetten. Elita og Smile skal normalt måtte konsentrere seg om en av de minste premiene, og Lady Marma har ikke funnet den formen hun hadde i fjor. Så vi tror mest på Icecapada, men det kan være lønnsomt å gardere med de øvrige i vår kvartett. Kanskje et lite ekstra obs på Elektra Art. Var knallgod på høsten i fjor og vant Norsk Oaks på Øvrevoll.

ITM Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer

Toåringene har vært i gang med sesongen på Øvrevoll i snart to måneder. Dette er den yngste årgangen som går løp, og kun en hest (Dark Money) har startet mer enn to ganger. 10 av de 12 startende er trent i Norge, så her er sjansene gode for hjemmeseier. Den gamle storstjernen Appel Au Maitre, som vant Norsk Derby for ti år siden, er far til de tre hestene vi tror mest på. Chivas vant i debuten, før han tapte knepent for en hest som vant så sent som sist lørdag på Klampenborg. Appelé Amour har vært slått av to topphester, og Queen Lilly har også innledet karrieren sterkt. Vi har litt ekstra sans for Daring Thea, som seiret i årets første toårsløp. Da vant hun sikkert foran La Ultima, som avsluttet fint til annen i samme løp. Her kan det dessuten være store rom for forbedringer hos flere enn de vi har nevnt.

Altia Polar Cup(Gr 3)

Guerre årsdebuterte på Øvrevoll i juli etter ti måneder pause. Med tanke på det lange oppholdet gikk han bra, slått med en lengde. Tre uker senere var han på Bro Park og lekte med konkurrentene i Swedish Open Mile. I følge trener Velin er han klart bedre på den distansen han skal ut på nå.

- 1370 meter er perfekt, sa han etter seieren i Stockholm. Nå leker han med tanken om en tur til Paris 1. oktober for å møte Europa-eliten. I så fall bør han vinne søndag.

I våre øyne er Captain America fremste utfordrer. Har en strålende finish og kan være en mulig gardering. Gledelig nok får vi besøk fra Frankrike av den fireårige hoppa Cersei. Hvis hun finner seg til rette på Øvrevoll, er hun en spennende outsider. Den siste vi tror kan være med i seierskampen, er danske Hoku. Har fin form og går ofte gode løp på Øvrevoll. Så får Tinnitus, Saving Kenny og Breakdancer gjøre vurderingene til skamme.

Moods Of Norway Løp

I utgangspunktet et veldig åpent løp. Om da ikke Karaliene kommer med samme finish som i Gøteborg søndag. Det gikk virkelig unna de siste 300 meterne. En hest som har overrasket oss i år, er Backcountry. Vant suverent på Gøteborg i mai, men da var formtallet 75. Med Sergio Alonso og to kilo lettelse, er vi spente på utfallet. Se også litt opp for Palermo. Vant på Derbydagen i fjor og seiret også på 17. mai. En hest for de store anledninger. Skulle dog gjerne hatt noen meter ekstra. Outlaw er i form og trives godt med fleksible blinkers, som ikke er lov i Sverige. Her er det dog mange outsidere, og det kan fort dukke opp en outsider. Julien Delamare gikk kanskje litt vel hardt ut i Gøteborg, disse betingelsene bør passe.

 Marit Sveaas’ Minneløp (Gr 3)

I år startet Brownie opp med å vinne to løp på Jägersro, hvor det siste var en enorm oppvisning i Pramms Memorial. I Stockholm ble han toer bak Hurricane Red i Stockholm Stora Pris, før han ble tredje i en tett finish i Polar Mile Cup. Brownie er alltid med i seierskampen, og han kan bli den andre etter Valley Chapel med to strake seire i storløpet. Det er for øvrig bare Regal Parade og Bank of Burden som sammen med nevnte Valley Chapel har klart å vinne løpet to ganger. Ingen dårlig liste for Brownie å kunne slutte seg til.

Hardeste utfordrer er heller ikke norsk. Hurricane Red slo Brownie på Bro Park i juni og var deretter innblandet i den dramatiske finishen i Oslo Cup. Passerte mål som tredje, ble flyttet opp til annen, men hadde muligens vunnet uten episoden rett før mål. På Klampenborg ble han bare fjerde, men det er en bane han aldri har lykkes på. I fjor var han toer i Marit Sveaas' Minneløp bak Brownie, og en revansj er innenfor rekkevidde.

Emirates Derby Milen

Dette er treåringer som har vært meldt til Norsk Derby. Men som navnet sier, er dette en kortere distanse enn Derby. Den etter vår oppfatning klart beste hesten i feltet, er svensktrente Stureplan. Han fant Derbydistansen på Jägersro for lang, og det ser ut som et godt valg å satse på Derby Milen. Har riktignok aldri startet på Øvrevoll, men det tror vi han fikser. Flere av de øvrige har testet lenger løp og vil nok sette pris på at det nå er kortere. Det gjelder ikke minst Screwbox Carlras og Rajsa. En tredje danske, Alberone, er den store outsideren. Var helt utenfor i debuten, og like overlegen gangen etter. Av flere norske har vi litt tro på Anachronist. 1600 meter på gresset tror vi kan være midt i blinken. Legg også merke til at vi har 8 Smooth Escape og 11 Smooth Escape.

Kingsland Norsk Derby sponset av Oslo Horse Show

Den hesten som har imponert oss mest av alle i Derbyfeltet denne sesongen, er High as a Kite. To klassiske seire er det blitt, og både i Dianaløpning og 1000 Guineas viste hun klasse. På Bro Park blåste hun forbi motstanderne på oppløpet, mens hun tok skalpen på Seaside Song (formtall 88) på Øvrevoll. At det ble stang-ut og vel så det på Jägersro, tar vi ikke så tungt. Hun har vist høy klasse og dessuten vunnet på lang distanse i Frankrike.

High as a Kite, og også Silent Storm er Vestfold-boer. Hos Gina Mathisen i Andebu står Silent Storm, og hun har imponert i hele år. Ble treer i 1000 Guineas, og vant Derby Trial med Anna Pilroth som jockey. Da ble Anna engasjert til rittet.

- Jeg er mest nervøs for hva som kan skje frem til søndag. Håper at hun ikke får en skade, slik at hun kan få vist sitt beste. Mest realistisk tror jeg på premie, samt at hun kanskje får med seg premien på 144 000 til beste norskoppdrettede. Silent Storm er sterk, og det kan godt regne litt til uka, avrunder Gina.

Det er mange år siden vi har vært så usikre i vurderingen foran et Derby. I fjor vant Our Last Summer som stor favoritt, mens Quarterback i 2015 var en fire som kunne vinne. Mange nevner Spitzbergen, og han var god i siste start. Men omtrent alle startende har bandet gode og svake prestasjoner. Det ser ikke ut som ett av de beste Derbyløp, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

 Budstikka Løp 

Et jevnt løp avslutter den flotte dagen. Flere av hestene startet i Gøteborg sist søndag. Av disse gikk både Burning The Clocks og Aife gode løp, og de var med på målfotoet. Tidenes beste kvinnelige jockey i Skandinavia, Yvonne Durant, har gjort come back som trener. Fikk en flott seier med Our Boy John sist, og han kan legge på til to strake. To hester som avsluttet sterkt sist etter en dårlig start, var Roman Princess og Afaal. Litt mer fart over første halvdel av løpet kan gi suksess.  Ellers viste endelig Walk of Pride fine tendenser sist. Har bra klasse, men viljen er ikke alltid til stede. Giovanni Nobile har en fin sesong i år, men kan ha nådd grensen for det formtallet han forsvarer. Bak de nevnte er det flere outsidere som har lyst til å vise seg frem.