45. sesong som trener

Skrevet av Birger Christensen,  19.04.2017
Artikkelbilde

Da Wido Neuroth kom til Norge som 14-åring i mars 1963, hadde han neppe klart for seg hvor sentral han skulle bli for Øvrevoll og norsk galoppsport. Han skulle bli jockey og helst så god som mulig. Ti år senere startet han som trener. Noen tungvekter har Wido aldri vært, men for mange er kampen mot vekten en tøff fight. Som trener slipper man å bli veid og funnet for tung.

- Det er litt rart å tenke på at det er sesong nummer 45 med Øvrevoll som base. Synes det har gått bra, og vi holder da koken ganske bra, oppsummerer Wido. Den konklusjonen støtter vi fullt ut. 20 Derbyseire er i særklasse, hvorav hele 12 er tatt i svenskenes Derby på Jägersro. Hvor mange ute i galoppverden har vunnet Derby 12 ganger i et land utenom det man er trener i? Vi spør og har ikke fasiten, men det kan ikke være så mange.

En liten historie om Derby må vi ta. Allerede i 1977 var Wido i Derbybildet. Men Greek Song fikk en skade, og to år senere tapte superhoppa Opatia som klar favoritt for Beldale Rep. Senere var Din Martin i bildet, og i 1986 klarte ikke stjernen Wildvogel å innfri.

Nei, Wido kommer nok aldri til å vinne noe Derby, sa en bekjent på et pressetreff. Den uttalelsen er blitt kommentert noen ganger i ettertid. Aller hetest var Wido på slutten av 90-tallet. Det ble seks seire på Jägersro fra 1997-2003, og i 1998 og 1999 ble det seier i alle de tre skandinaviske Derbyløpene. Valley Chapel er alene om å ha vunnet tre Derbyløp de siste 50 årene (Tinto i 1962 var den forrige).

Mange klassikere

Klassiske vinnere er det blitt en del av. Den første var Greek Song i 1977 i 2000 Guineas, og det ble en og annen vinner de neste årene. Men i 1993 tok det av. Den flotte hoppa Simmering vant både 1000 og 2000 Guineas, mens Lorofino vant stallens første Øvrevoll-Derby. På de siste 24 årene har han tatt 31 klassiske seire bare på hjemmebane, og det har gått rimelig greit i Sverige også. Men Wido har også vært kjent som en unghesttrener med suksess, og på Øvrevoll har han vunnet kriteriet hele 14 ganger.

Det er klart flest i de yngste hestenes største løp.

- Var ikke så opptatt tidligere av antall seire og championater, men nå er det jo greit å ha litt å vise til før junior (Jan-Erik) overtar. Det har vært mange flotte prestasjoner, som vil være en glede å ha i minneboken, memorerer Wido.

Første hjemmevinter på 18 år

Etter å ha vært på reisefot vinterstid 17 år på rad, i Frankrike og Tyskland, har Wido denne vinteren valgt å holde seg i Norge.

- Med hester som Valley Chapel og Appel au Maitre kunne vi hevde oss i Gruppe 2- og Gruppe3-løp. Vi har ikke noen av det kaliber blant de eldre nå. Dessuten har sandbanen vært fin i vinter, i fjor var den ikke ferdigstilt. Så jeg ser med optimisme frem til sesongen, sier Wido.

Champion?

Da Niels Petersen ble spurt om sjansen til å sitt championat nummer syv på rad, mente han at Wido kunne bli en tøff konkurrent. Han har 13 titler, mens Arnfinn Lund, Ole Svartshoel og Terje Dahl stoppet på 12.

- Niels vil nok gjerne at en annen skal være favoritt. Siden det dreier seg om penger for trenerne, sier det seg selv at man må ha hester på stallen som kan hevde seg i storløpene. Det er vel Niels, meg og kanskje Cathrine Erichsen det vil stå mellom, tenker Wido.

Klassisk også i musikken

Wido har som tidligere nevnt vunnet enormt mange klassiske løp. Men han er også en stor tilhenger av klassisk musikk og er blitt observert i universitetets aula.

- Det stemmer at jeg setter pris på de gamle klassikere, særlig Bach og Mozart. Ragnar Heyerdahl, som var med på Alyshakeys topphoppa som vant Polar Cup som treåring i 2010, har betydd en hel del for meg. Har vært i Røa kirke flere ganger der Ragnar har hatt konsert, en fin opplevelse, forteller Wido. Ragnar spiller bedre på sin fiolin i Oslo-filharmonien enn de fleste av oss spiller på hest.

Når dette leses, er sesongen 2017 så å si i gang. Vi håper at alle som besøker Øvrevoll, får en fin opplevelse. Vel møtt.