Bank of Burden har gått sitt siste løp.

Skrevet av Birger Christensen,  29.09.2016
Artikkelbilde
Bank Of Burden ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Søndag tar han sin siste tur inn i vinnerpaddocken på Øvrevoll. En lysende karriere er over. Den klart mestvinnende galoppøren i Skandinavia skal få sin høyst fortjente hyllest. Møt opp ved vinnerpaddocken kl. 14.00 søndag 2. oktober!

Vi har snakket med tre sentrale personer rundt stjernen. Morten Myhre som talsmann for Stall Trick or Treat, trener Niels Petersen og jockey Per-Anders Gråberg. Han har ridd Bank of Burden i 53 av de 61 løpene han gikk.

 

La oss først gjøre et lite sammendrag av noen av toppene i karrieren slik vi ser det. Fire seire og en annen (bak stallkameraten Without Fear) i Stockholm Cup er nok det som slår aller sterkest. Hvis en hest vinner løpet en gang, er det stor lykke for trener, eier og jockey. Fire gevinster i det gjeveste løpet å vinne over stayerdistanse i Skandinavia, da skriver man seg inn i historiebøkene med gullskrift. Legg så til to seire og to tredje i Marit Sveaas' Minneløp, han er fortsatt den eneste som har vunnet løpet to ganger etter at det fikk Gruppe 3-status. På Klampenborg vant han flere ganger i den skandinaviske årsdebuten, og han har også seier i Oslo Cup og St Leger.

Vi velger å avrunde vårt tilbakeblikk med hans vinnerkvartett fra 2012. Det startet med Scandinavian Open Championship (størst i Danmark), Marit Sveaas' Minneløp (størst i Norge), Stockholm Cup (størst i Sverige) og Skånska Fältrittklubbens Jubileumsløpning på Jägersro. Alt dette på godt under to måneder og nesten to millioner inn på konto!

 

 

- Det har vært et eventyr fra ende til annen. Utover de løpene som mange andre husker, har jeg to andre starter som jeg har litt lyst til å trekke frem, beretter Morten Myhre. I Scandinavian Open på Klampenborg i 2015 ble det kaos, og Per-Anders falt av Bank of Burden. Da fant hesten veien selv innvendig langs railen og fightet seg til seier (fikk selvsagt ikke beholde den uten jockey på ryggen). Det er sjelden å se en hest som gjør noe liknende. Hans eneste start i Tyskland til tredje er også verdt å nevne. Der ble han tredje, og vinneren vant et Gruppe 1-løp i starten etter. Det var en kjempeprestasjon. At vi brukte Per-Anders hele tiden, vil jeg også kommentere. Han var nemlig utrolig flink til å ta seg av Bank of Burden, det var alltid hesten som kom i første rekke, avrunder Morten.

 

- Jeg kan ikke komme utenom den første seieren i Stockholm Cup i 2011. Er selv fra Stockholm, og det var både min og hestens første gevinst i dette storløpet. Han har betydd utrolig for at jeg fikk en plass i toppen på galoppkartet i Skandinavia. Bank of Burden er utvilsomt hesten i mitt hjerte, og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk ri ham fast, sier sympatiske Per-Anders Gråberg.

 

- For meg er det helheten gjennom mange år jeg vil trekke frem. Han har vært i topp skikk fra toårssesongen og frem til i år. Selv om ikke løpene i Dubai var så sterke, er jeg ikke i tvil om at de hadde stor betydning. Bank of Burden hater vinteren i Norge, så det han gjorde i Skandinavia, var et resultat av oppbyggingen lenger sør, forteller trener Niels Petersen. Det har vært utrolig mange oppturer og nesten ingen nedturer, avrunder Niels.

 

Vi håper det blir folksomt rundt vinnerpaddocken kl. 14.00 søndag. Det har Bank of Burden og kretsen rundt ham fortjent. 

 

9 år          61 starter      19 seire        Kr 8 879 591

Starter og seire fordelt på baner

Øvrevoll      23 starter       7 seire

Täby           9 starter       5 seire

Klampenborg    9 starter       5 seire

Jägersro       5 starter       2 seire

Dubai         13 starter       0 seire

Berlin         1 start         0 seire

Bro Park       1 start         0 seire

 

Per-Anders Gråberg    53 starter (red 46 av de siste 47 løpene)

Fredrik Johansson      2 starter

Tiago Pereira          1 start

Jacob Johansen         1 start

Rafael Schistl         1 start

Andrasch Starke        1 start

Lennart H-Hansen       1 start

Espen Ski              1 start