Rune fyller 50

Skrevet av Birger Christensen,  27.10.2016
Artikkelbilde
Rune Haugen

Mandag 31. oktober fyller Rune Haugen 50 år. Titter man litt på vinnere fra hans stall, forstår man at det har vært mange flotte firbente i boksene. Listen over storløpsseire i inn- og utland er lang.

 

Som så mange trøndere har Rune et hjerte for Rosenborg, men det var ikke fotballspiller han ville bli. Skihopp var hans øvelse, men så en dag fikk han en ponni. Da ble planene endret, nå skulle den spinkle gutten bli jockey. 18 år gammel dro han i retning Øvrevoll, Norges eneste galoppbane. Det bar videre til Knut V Rimstads stall på Hovland utenfor Larvik.

- Det jeg husker best fra den tiden, var Pay the Fare. Jeg fikk ri ham til mange seire og vant blant annet Mai Sprintløp. Etter hvert ble det mest hinderløp, og jeg vant Champion Hurdle med Derbytoeren Carnegie Hall. Noen år senere klarte jeg å vinne Grand National med Dancer Fred, som jeg også trente. Odeon og to ganger Trinitro trente jeg også til Grand National-gevinst. Seieren i 2001 var siste gang Grand National ble ridd på Øvrevoll.

 

Treneryrket 

I 1994 fikk Rune ansvaret for en stall på Tanum i Vestre Bærum. I 1997 dro han tilbake til Trondheim og trente i løypene fra ski-VM i Trondheim. Det året opplevde han å vinne den første utgaven av Polar Cup med det grå lynet Troon. Riktignok het løpet den gang Polar Million Cup, men det var starten på Polar Cup, som var det første løpet med Gruppe-status på Øvrevoll.

- Troon var veldig viktig for meg på den tiden, og førstepremien var på 500 000 kroner. Men det ble for slitsomt med tilhold i Trondheim, så i 1998 fikk jeg muligheten hos Stall NOR i Skoger. Er veldig glad for sjansen jeg fikk hos Randi og Walter Nilsen. Nå er tiden inne for en forandring (les lenger ned i saken), men jeg vil takke for en flott tid.

 

Oslo Cup-konge

 

Å vinne et av de store løpene fem år på rad, er intet mindre enn imponerende. Men Parthe, Sagittarius, Alpino Chileno (to ganger) og Mick Jerome fikset den biffen. Sistnevnte ble Runes første Derbyvinner, mens Probably og Quarterback har sørget for at det er blitt tre Derbyseire. Touz Price har senere økt på tallet på Oslo Cup-vinnere til seks.

I rekken av sterke navn i Rune Haugens trening er noen av de beste nevnt ovenfor.

- Det er vanskelig å trekke frem noen få. Men Steve's Champ, Tertullus, Giant Sandman, Probably, Fearless Hunter og Quarterback må med sammen med de hestene som allerede er nevnt, sier Rune.

 

I år har ikke Runes sesong på Øvrevoll vært av de aller beste. Men Quarterback har vunnet SOC og Stockholm Cup, de to viktigste løpene i våre naboland. da han vant på Bro Park i september, var det i utklassingsstil.

 

Nye planer

 

Når sesongen 2016 går mot slutten, melder Rune om nye planer.

- Jeg har sagt opp kontrakten med Stall NOR. Snart drar jeg til Newmarket og kommer til å bli der gjennom vinteren. Altså ingen Dubai-reise i vinter, men det skal bli spennende å prøve noen måneder i England. Er på plass på Øvrevoll til sesongen 2017. Vil ha tilhold inne på banen. Det blir lettere å få nye kunder, og det går mindre tid til transport. Neste år blir svært spennende for meg og folket rundt meg, avslutter mandagens bursdagsbarn.

 

Øvrevoll gratulerer Rune Haugen med 50-årsdagen.