Spennende sesong bak oss

Skrevet av Birger Christensen,  21.11.2016
Artikkelbilde
Our Last Summer ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Torsdag er det ugjenkallelig slutt for Øvrevoll-sesongen 2016. Da er det 21 uker til det igjen er klart for sesong, og da skriver vi 2017.

Hva husker man så best fra sesongen som er på hell? Her er nok svaret at det kommer an på øynene som ser. Eierne husker ganske sikkert de beste prestasjonene fra sine håpefulle, mens de mer nøytrale nok først og fremst husker storløpene.

Derbydagen er uten tvil den dagen i året med størst oppmerksomhet. Årets Derbydag ble en flott opplevelse. Storfavoritt i Derby var Our Last Summer. Etter seier i 2000 Guineas og Derby Trial fullbyrdet han det hele med suveren seier da det gjaldt som mest. Niels Petersen fikk sin fjerde Derby-triumf på Øvrevoll, mens det var første gang Elione Chaves kunne glede seg over å triumfere i et løp som har stått på ønskelisten i flere år. Wibecke Nagell-Erichsen fikk også endelig en Derbyseier, mens Nils Petter Gill kom opp i et tosifret antall Derbyseire. Triple Crown ble det dog ikke, for i St Leger var Lord Divine best.

 

Vi har tre Gruppeløp på Øvrevoll, Oslo Cup, Polar Cup og Marit Sveaas' Minneløp. For første gang på mange år gikk alle de tre løpene til utlandet. Hurricane Red vant Oslo Cup, mens Brownie tok med seg de to andre. Ingen har tidligere vunnet både Polar Cup og Marit Sveaas' Minneløp, så den innsatsen rager høyt.

Likevel har "handelsbalansen" gått klart i norsk favør. Norsktrente hester har tjent mer enn ti millioner mer i utlandet enn utenlandske hester har klart på Øvrevoll.

En mer omfattende årsrapport vil komme i god tid før jul, så der får langt flere to- og firbente sin fortjente hyllest. Men for egen regning er en fantastisk sesong for Wido og Jan-Erik Neuroth noe vi sent vil glemme. De har forsynt seg med storløp både på Øvrevoll og i Sverige. Cathrine Erichsen har også hatt sin beste sesong, og Niels Petersen blir champion for sjette år på rad. Som i fjor har Carlos Lopez vært suveren blant jockeyene, hans tredje på rad og fjerde totalt. Se for øvrig utfyllende statistikker på side 11.

Sist torsdag var det en sjelden samling av favoritter som vant på Øvrevoll. Denne gang blir det nok firesifret utbetaling, men neppe de helt store kronene. Alle kategorier er avklart med unntak av Årets tøffing. Vanligvis en kategori som ikke får så mye oppmerksomhet, men Jacob Fretheim (Pretty Perfect) og Knut O Arnesen (Fleckenzen) har uttalt at de har lyst på denne prisen. Fleckenzen leder med tre poeng, men det er kun Pretty Perfect som starter på finaledagen. Har hun fire hester bak seg torsdag, blir hoppa tøffingen i 2016.