Storartet Guineas-dag

Skrevet av Birger Christensen,  30.05.2016
Artikkelbilde
Our Last Summer

Årets første klassiker er hovedoppslaget torsdag. Glimrende treåringer møtes i Norsk 2000 Guineas, og mer enn halve feltet er vinnerkandidater. Niels Petersen har en kvartett, som alle kan hevde seg i toppen.

2000 Guineas er alltid det første av de klassiske løpene. Sammen med Derby og St Leger inngår løpet i det man på Øvrevoll kaller Triple Crown. Det er svært gjevt å fikse seier i alle de tre løpene, og på de siste 40 årene har det kun skjedd fire ganger. Den siste var Without Fear i 2011, Arnfinn Lunds siste vinner av totalt ni i 2000 Guineas. Han trente også vinneren av det Guineas-løpet som undertegnede og andre tilårskomne husker best. Duellen mellom Royal Conductor og Noble Dancer glemmer ingen med førstnevnte med hodet foran.

Av de aktive, er Wido Neuroth den klart mestvinnende md ti gevinster. Han vant første gang i 1977 med Greek Song og vant også med superhoppa Opatia to år senere. Det er ellers ikke så vanlig at 2000 Guineas vinnes av en hoppe, Sist gang var i 1995, da Kill the Crab var klart best mot hingstene.

Niels Petersen og Rune Haugen har begge kun vunnet 2000 Guineas en gang. Rune vant i 2006 med Tertullus og var først også med Giant Sandman i 2010, men den seieren fikk han ikke beholde så lenge. Kanskje er det litt overraskende at Niels bare har en seier i løpet, men Mister Big Shuffle i 2013 er så langt den eneste. Vi tror sjansen i år er stor for en dobling.

Beste utlending blant trenerne er helt klart Bent Olsen. Seier i 2008, 2012 og i fjor med Brownie er en sterk statistikk. Cavanac blir ikke favoritt i år, men han er bra nok til å kjempe i toppen.

Nå håper vi at du har lært noe nytt om et løp som er viktig i Øvrevolls historie.

 

Vi setter Our Last Summer først i kvartetten. Måten han vant på i årsdebuten, imponerte de fleste. Vi fikk et inntrykk av at det var mye å gå på. Vår championtrener de fem siste årene har også Ruler of Course. Vinneren av Vinterfavoriternas Pris vant i Gøteborg forrige søndag, og vi snakker om en farlig utfordrer. Busybeingfabolous og Busy Earning er også i bildet.

Wido Neuroth har duoen Pas de Secrets og Bostar. Sistnevnte har ikke startet siden kriteriseieren i fjor, mens Pas de Secrets var riktig bra på Jägersro. Wido tok Guineas-seier nummer ti i 2014, det er langt fra umulig med en ny gevinst.

Fil Rouge og Rune Haugen er en outsider, Roy Arne Kvisla, Jessica Long og Bent Olsen har hver sin kandidat. Bent har vunnet 2000 Guineas tre ganger på de siste åtte årene, så Cabanac skal muligens passes. Vi likte også Rocky ved siste seier, men motstanden er nok noen hakk tøffere enn i seiersløpene.

 

Norsk Jockeyklubs Sprintløp er et Listed-løp, med banens to beste sprintere i en ny duell. Ragazzo og Easy Road er ikke enkle å skille. I tillegg stiller Rune Haugen med Old Fashioned, som får fire kilo av vår nevnte duo. Det høres interessant ut, men å slå Ragazzo og Easy Road på Øvrevoll, det er ingen enkel oppgave.

Programmet er ellers spennende. Ikke minst spillerne har en tøff oppgave med å løse V65-rebusen. Hvis seks rette gir under 10 000 for seks rette, blir vi svært overrasket. Lykke til og vel bekomme med en flott kveld.