Unni fyller 80 år!

Skrevet av Else Nævdal,  03.10.2015

 

 

5. oktober fyller Unni Sverre 80 år.  Unni har vært hestejente hele livet.  Hun satte seg tidlig opp på hesteryggen  -  og hun ble der!

Da Unni kom inn i galoppmiljøet i stallen hos trener Ole Svartshoel i 1952, var hun allerede en dyktig konkurranserytter.  Hun red sitt første løp på Øvrevoll som 17 åring i 1953, og det skulle bli starten på en lang karriere.  Studietiden tilbragte Unni i England. Der benyttet hun også tiden til å ri hos flere anerkjente trenere.  Tilbake i Norge var ikke veien lang til Øvrevoll igjen.

Etterhvert ble Unni også hesteeier og skaffet seg trenerlisens. Unnis beste hest het JONTEK (e. Caruso – Jurydyka).  JONTEK ble født i Polen på Stutteriet Strzegom i 1964.  Han kom i Unnis eie da han var 7 år gammel i 1971.  Den nesten hvite skimmelen var en flott steepler og en av publikums absolutte favoritter.  Han sto en stund oppstallet på Gardermoen, og i det flotte terrenget der oppe, kunne Unni sveve over hinderne på sin hvite hest.  Deltakelse i steeplechaseløp var imidlertid forbeholdt mannlige ryttere på den tiden.

Unni og JONTEK opplevde mange triumfer sammen.  På Derby-dagen i 1973 sørget JONTEK (D. Scarlett) for en riktig steeplechasethriller da han innhentet og vant over datidens hinderkonge RODAN i Asahi Pentax steeplechase (4200 m) og samtidig satte ny banerekord. Året etter, vant JONTEK (M. Salaman) Pirat steeplechase (3500 m), noe som var spesielt hyggelig fordi PIRAT og JONTEK var gamle stallkamerater.  Den gamle hinderkongen PIRAT var på dette tidspunkt 24 år gammel og ”still going strong”.  Det skal i denne forbindelse nevnes at PIRAT ble over 30 år gammel.

I 1974 tok Unni også en trenerseier med en av banens minst betrodde hester, nemlig 4-åringen ENZO.  ENZO var født på kvinnedagen 8 mars i 1970.  Han var oppkalt etter Enzo Ferarri, noe som jo burde borge for hurtighet, men han hadde aldri tidligere vunnet et eneste løp.  Unni og ENZO (J. Tandari) sin seier denne dagen førte til at de kvinnelige trenerne vant halvparten av løpene denne løpsdagen.  Det var ikke hverdagskost på den tiden.  Om ENZO sin seier skriver TGN: ”Den tredje kvinnelige trenertriumfen sørget utrettelige Unni Sverre for da hun meget overraskende salte ENZO som vinner av Aale handicap over 1600 m.  -  ENZO presterte altså kunststykket å vinne det på forhånd åpne Aale handicap.  Her kunne alt skje  -  og det gjorde det altså!”  På denne dagen gjorde ENZO dermed ære både på navnet sitt og fødselsdatoen sin,  takket være sin kvinnelige trener Unni.

I 1975 opplevde Unni en av sine største  triumfer som eier og trener da JONTEK (B. Larsen) vant det prestisjetunge steeplechaseløpet Gyllene Hästen (4000 m) på Täby.  Svenskene trodde nok seieren var sikret da den andre norsktrente hesten i løpet, CZAHAR, falt på det sjette hinderet, men så kom altså den 11 år gamle hvite JONTEK og snøt dem for seieren.  Det var en flott prestasjon!  I årboken for Øvrevoll 1975 står det da også å lese: ”Å se JONTEK over de faste hindere må kunne sammenlignes med det å overvære nyttårskonserten i Wien.  Hans stil og rytme førte da også til en velfortjent Gyllene Hästen på Täby.”

At Unni er en sporty dame viste hun da hun i 1981, som eneste kvinne, deltok i ”Old Boys handicap” (1600 m). Unni var da 46 år gammel. I dette løpet red hun DEKRET (POL). Sammen kapret de den siste pengepremien.  Løpet ble vunnet av Terje Dahl på BURGLUS.

Siden den gang har Unni vært aktiv som treningsrytter  -  nær sagt ”helt frem til i går”.  Hun hadde sin egen hest, som hun red selv, så sent som i 2009  -  også denne gangen en polsk veteran HECTOR (12 år).  Hun var også deleier i COLOURIST (Folkehesten 2013).  Vi kan med andre ord trygt si at Unni er en av Øvrevolls absolutte ildsjeler.  Det er ikke få timer som er lagt ned i arbeidet med hestene på Øvrevoll gjennom et langt liv  -   så når Unni jubilerer, er det altså en skikkelig galoppentusiast som skal feires!

GRATULERER MED DAGEN UNNI!