Takk for i år

Skrevet av Birger Christensen,  24.11.2015
Artikkelbilde
Carlos Lopez har 48 seire før siste løpsdag

Sesongen 2015 er helt klart på hell. Fredag er det definitivt slutt for i år. Da er det nesten 21 uker før portene åpnes til sesongen 2016 med en onsdagslunsj 20. april.

Om noen uker kommer det en mer omfattende årsrapport om årets sesong. Her tar vi med bare noen få høydepunkter, slik vi har opplevd sesongen. Andre kunne kanskje trekke frem noe annet, kanskje en kveld med en skikkelig gevinst i totoen. Minner er ofte subjektive, og slik skal det være.

 

Rune Haugen vil nok helt sikkert minnes årets Derbydag med glede. Quarterback i Derby og Fearless Hunter i Marit Sveaas' Minneløp gjør nok at 23. august er en dato som vil huskes en stund fremover.

Våre øvrige gruppevinnere ble Eye in the Sky i Oslo Cup og Easy Road i Polar Cup. Begge vant løp også utenfor Skandinavia, henholdsvis Tyskland og England.

Bostar og Bokan vant kriteriet og St Leger med mindre enn en halv times mellomrom, årets høydepunkt på banen for Wido og Jan-Erik Neuroth, samt kretsen rundt de to vinnerne.

Vi velger også å ta med Vortex. For tredje sesong på rad har han vært ivrig besøkende i vinnerpaddocken. Fem seire i 2013 og i fjor, seks gevinster i år er enormt imponerende.

 

Her følger en kort oversikt over de forskjellige kategoriene for sesongen:

 

Carlos Lopez har i realiteten vært champion i flere måneder allerede. Han mangler to seire på å nå 50 seire og har en mulighet til å klare det. Uansett er han på topp om vi regner antall seire pr løpsdag. Elione Chaves og Rafael De Oliveira har hatt fine sesonger, mens enkelte nok ikke er helt fornøyd med årets seierstall. Anna Pilroth blir beste kvinnelige jockey etter et bra år.

 

Sergio Alonso hadde en fin løpsdag sist fredag. Men han er utelukket på finaledagen og stopper på 12 seire. Maikel Narvaez må vinne tre løp på fredag, men kan fikse det om alt klaffer. Queen's Delight, Lord Handsome, Tenango og Danish Delight vil alle være blant favorittene, men tre seire på en løpsdag er aldri enkelt.

 

Silja Støren gjentar tittelen blant amatørene fra i fjor. Sammen med de tre neste på listen, Nora Hagelund Holm, Philip Scott Sønsteby og Dina Heggum, har Øvrevoll en kvartett som presterer på solid nivå.

 

Niels Petersen tar et nytt championat blant trenerne, med Rune Haugen som en hard konkurrent. Det var litt stang-ut for Niels på våren og forsommeren, men langt bedre i annen halvdel. Vi er imponert over våre tre ledende kvinnelige trenere. Cathrine Erichsen, Cathrine Witsø Slettemark og Annike Bye Hansen er alle inne på "seks på topp". Det er kun Are Hyldmo som har flere seire på banen i år enn Cathrine Witsø Slettemark, og sistnevnte har fått sitt gjennombrudd i år.

 

Arne O Karlsen vinner som vanlig blant amatørtrenerne. Danske Bente Slot ender nærmest, mens Wibecke Jegard kan ende på trippelen om Sophie Love er flink i V5-finalen.

 

Hot Wing blir mestseirende hest i 2015. Han har vunnet halvparten av hekkeløpene på Øvrevoll i år, samt Michelets Minneløp. Det er faktisk en del år siden en hest vinner syv løp på en sesong. Honnør også til Vortex, Party Fever og Fredde. Sistnevnte kan ta årets sjette seier fredag.

 

Stall RH er suverent mestvinnende eier, og Roar Hoel kan glede seg over 11 seire. Det er over en halv million ned til Stall Exit på annen. Sistnevnte har halvparten av årets starter på trippelen etter en flott sesong.

 

Blant oppdretterne har det vært jevnt mellom Fam E Nagell-Erichsen og Johan C Løken. Nå skiller det 72 160 kroner, og da blir det nok førstnevnte som går til topps.

 

Årets tøffing blir Priceless foran Party Fever. De to har vært klart best i den konkurransen. Heavenly Spiced er treer, men Prince Field utfordrer med en sterk innsats fredag.

 

På fredag blir alt som er uklart avgjort. Da får vi også vite om Are Hyldmo tar sin seier nummer 600. Ellers får vi se frem mot 2016 og 20. april.