Årets første klassiker

Skrevet av Birger Christensen,  22.05.2015
Artikkelbilde
Brownie. Foto: Burt Seeger

 

Torsdag er det klart for årets første klassiker på Øvrevoll. 2000 Guineas er det første løpet i Triple Crown, som i tillegg omfatter Derby og St Leger. Å vinne alle disse tre løpene er gjevt, og på de siste 25 årene er det kun Without Fear i 2011 som har maktet den bragden. Sistnevnte var da i trening hos Arnfinn Lund, nå er han som syvåring fortsatt i eliten i Niels Petersens stall.

Årets Guineas-felt teller kun åtte hester. Vi har sett klart sterkere felt i dette storløpet tidligere, men en eller flere i årets løp kan jo fort utvikle seg til en kommende stjerne. Wild Citizen er den eneste som står på formtall over 80, og de laveste på rangeringen er nede på 69. Kanskje burde noen av de gode hoppene tatt sjansen på å utfordre hingstene, men de har valgt andre planer for den nære fremtid.

Niels Petersen har i tillegg til Wild Citizen også Frompariswithlove til start. De har henholdsvis 82 og 73 i formtall, men vi er inne på at det skiller langt mindre. Sistnevnte imponerte på Täby i debuten, men skuffet litt i årets første på Jägersro. Nå er det første gang på Øvrevoll, og vi tror på klar fremgang.

Bent Olsen vant vårt Guineas i 2008 med Dan Tucket og i 2012 med Jubilance. Nå dukker han opp med duoen Brownie og Hongkong Emperor. Bent snakker særlig pent om Brownie. Forrige lørdag lå han lenge sist uten tetkontakt, men spurtet meget bra til seier. Hans tredje klassiker på banen kan fort være et faktum torsdag.

Madeleine Smith har det eneste svensktrente innslaget. The Olympus Man var suveren i debuten. Så dro de til Jägersro, hvor de møtte selveste Volatile. Der gikk det litt for fort, og de siste 200 meterne ble lange. Sist onsdag på Täby tapte The Olympus Man mange lengder fra start. Står han1600 meter, er dette en interessant outsider.

Annike Bye Hansen mønstrer duoen Mestre dos Magos og Bobby Dazzler. Sammen med Nine Mile hos Rune Haugen tviler vi på at de er i seierskampen, men premie er det all mulig grunn til å håpe på.

 

Riktig internasjonalt blir det i amatørløpet. Silja Støren og Cathrine Hvalø Fortune blir utfordret av ryttere fra USA, Tyskland, Italia og Frankrike. Amatørene er flinke til å promotere sin sport, og rytterne får sjanse til å komme ut i verden. Et veldig bra opplegg.

 

Torsdag ga V5 på Øvrevoll 299 kroner. Denne gang er det V65, og vi garanterer her og nå en høyere utbetaling. Colourist og Denico kommer ut med ferske seire og kan selvsagt vinne på ny. Men nå er det gress og nye utfordrere kommer til, så seks rette vil helt sikkert dreie seg om flere tusenlapper.