To gruppeløp på programmet torsdag

Skrevet av Birger Christensen,  27.07.2015
Artikkelbilde
Troon

Polar Cup i navn og tall

 

Det første Polar Cup ble avholdt i 1997 under navnet Polar Million Cup. Vinner ble Troon i trening hos Rune Haugen på Bjerke i Vestre Bærum. Manuel Santos satt på ryggen, og han er den eneste jockeyen med to seire i Polar Cup (vant med Alyshakeys i 2010). Rune Haugen har tre seire som trener, Niels Petersen, Wido Neuroth og Annike Bye Hansen står med to gevinster.

Polar Cup ble gruppeløp i 2001. Den første gruppevinneren på Øvrevoll ble Waquaas, trent av Ewy Nordling og med Gunnar Nordling på ryggen.

Den laveste vinneroddsen er 1.95 da Ragazzo vant i fjor. Høyeste vinnerodds fikk vi da Hovman vant i 2007. Oddsen var 39.90, og Hovman er den eneste vinner av Polar Cup som har vært på trippelen i Marit Sveaas' Minneløp.

Yvonne Durant og Pascolina Da Costa (Pinto) er de eneste kvinnelige jockeyene med seier i Polar Cup. Ewy Nordling, Cathrine Erichsen og Annike Bye Hansen er de kvinnelige trenerne med seier.

3 3-åringer, 5 4-åringer, 5 5-åringer, 1 6-åring, 2 7-åringer og 2 8-åringer har vunnet til nå.

 

Oslo Cup

 

Oslo Cup er nøyaktig 50 år eldre enn Polar Cup. De første årene bar løpet flere navn, men fra midten av 50-tallet er Oslo Cup det rette navnet. I annen halvdel av 50-årene  hadde løpet en førstepremie på 100 000 kroner, og det var da ett av de store løpene i Europa.

Rune Haugen har vunnet løpet hele seks ganger, hvorav fem på rad fra 2002 -2006. Han har to hester til start torsdag, og Rafael Schistl og Carlos Lopez rir de to Haugen-hestene. De to jockeyene er de eneste i torsdagens felt som har vunnet løpet før.

Fredrik Johansson er eneste jockey som har vunnet Oslo Cup seks ganger. Han vant i 2008 da Appel au Maitre var den største favoritten til 1.50 i odds, samt da Theatrician sjokket til odds 64.97 i 1995.

De tre kvinnelige jockeyene med seier, er Yvonne Durant på Mick Jerome i 2006, Pascolina da Costa (Pinto) i 2007 på Miss the Boat og Abigail Richards i 1987 på Gulfland.

Kvinnelig trenerseier blir det i år hvis Free House overrasker. Tidligere har Brita Strokirk, Elisabeth Uppstrøm, Ewy Nordling og Sandra Nortoft vunnet. Strokirk vant allerede i 1964 med Donald Duck, for 51 år siden. På tide med en norsk kvinnelig trenerseier snart?

Den eneste med tre seire i Oslo Cup er Inchrory. Hyldmo-hesten tok tre på rad de tre siste årene av 90-tallet.

Osiris vant Oslo Cup i 1965- og 66. Han er den eneste norskoppdrettede vinneren av løpet i løpets snart 70-årige historie.

Bank of Burden og Without Fear er de to eneste vinnerne av løpet som er til start også i år.