Jan-Erik til 100

Skrevet av Birger Christensen,  10.11.2014
Artikkelbilde
Hi Finn

Jan-Erik Neuroth har hatt en flott sesong på hesteryggen. Onsdag kan han nå en milepæl. Med 98 seire på Øvrevoll i karrieren, er det ikke langt igjen til tresifret.

- Var ikke klar over det, men nå skal jeg satse litt ekstra for å nå 100 før sesongen er slutt. Det kan gå på onsdag, men det er ennå to løpsdager igjen, så det bør jeg klare, mener Jan-Erik.

 

- Vi skal komme tilbake til løpene onsdag. Men først vil jeg høre litt om hva du synes om sesongen 2014.

 

- Det har gått bra i år. Mest penger ble det da Hi Finn vant Breeders (drøyt halvmillionen). Men seirene med Staring at the Sea i 2000 Guineas, Sofieroløpning og Mischa Kahns Minne var spesielle, og løpene med Amie Noire har også betydd mye. Hun vant det svenske Oaks-løpet overlegent, var god tredje i samme lands Derby, og i oktober slo hun de beste eldre hoppene på Täby. Vant også Breeders for Roy Arne Kvisla med Desert Dawn. Ellers er jeg ikke opptatt av størrelsen på førstepremien. Eierne er ofte glade for en seier uansett verdien på seieren, og slik føler også jeg det litt. Hvis jeg synes at jeg har gjort et bra ritt og blitt nummer tre eller fire, kan jeg være godt fornøyd med det.

 

- Har du gjort noen endringer bevisst for å bli en bedre jockey?

 

- Egentlig ikke. Mye kommer med mer erfaring. Går det bra, øker selvtilliten. Selv føler jeg at jeg klarer å ta det mer med ro, mens jeg før ofte ble lett stresset. Rent teknisk sitter jeg nok med litt lavere sits på hesten, men ellers er det nok først og fremst at man utvikler seg ved å ri mange løp.

 

Husker du din første seier?

 

- Ja, det var i mitt andre ritt i 2003 som 17-åring. Tok teten med Hardman Sacc, og etterpå var det ingen som tok meg igjen. Den første gruppeseieren kom i 2010. Faderen (lyder også navnet Wido) ringte torsdag og lurte på hvor jeg var. Hadde fått et ritt i et hekkeløp i Frankrike, men glemt å si fra at jeg dro. Der vant jeg til over 70 i vinnerodds, og to dager senere red jeg Appel au Maitre til seier i et gruppe 3-løp i Køln.

 

Jan-Erik jobber med telekommunikasjon ved siden av å ri ut hester fra stallen.

 

- Synes det er bra å ha noe annet å tenke på enn hester hele tiden. Føler at jeg får litt mer perspektiv på det hele. For meg føles det positivt også for løpsridningen, sier Jan-Erik. Han ble amatørchampion i 2007 og beste lærling i 2009 og 2010. Noen mål for fremtiden?

 

- Har vunnet alle de klassiske løpene bortsett fra Derby. Derfor er selvsagt det et klart mål. Utover det er målet å gjøre det så bra som mulig hver gang jeg rir.

 

- Onsdag har du fem ritt. Kan du klare to vinnere?

 

- Synes ikke det er noen bankere, men ok sjanser. Luckyreno og Cassano har jeg vunnet med i år, sistnevnte er det kanskje litt kort for. Seth er en toåring i fremgang, mens Pecoiquen bør være med fremme i et nokså enkelt selskap. Point Man vant jeg lett med sist, møter litt hardere motstand nå. Alt i alt kan det vel kanskje bli en seier, avslutter sympatiske Jan-Erik vår hyggelige prat.