Spennende i Guineas

Skrevet av Birger Christensen,  06.06.2014
Artikkelbilde
Eye In The Sky

Årets første klassiske løp på Øvrevoll er 2000 Guineas. Det er det korteste av de tre åpne løpene i det vi kaller klassiske løp, hvor Derby og St Leger er de to andre. For tre år siden klarte Without Fear å gå fra seier i Guineas til å vinne Derby, men i dette milleniet er han alene om det.

Skal vi ta et lynraskt dykk i historien, er det Guineas fra 1975 som lyser sterkest på netthinnen. Royal Conductor og Noble Dancer, trent av henholdsvis Arnfinn Lund og Terje Dahl, er to av banens stjerner gjennom tidene. Det ble snakket om kampen utenfor galoppmiljøet, og store veddemål ble foretatt. Da hestene raste side om side mot mål, var det en stemning som man bare kan drømme om i dag. Royal Conductor vant knepent i et fantastisk oppgjør. han ble senere skadet, mens Noble Dancer i 1978 var den beste hesten i USA på gress.

 

Nok om fortiden. I år kan mye tyde på at seieren vil gå til Danmark, som stiller med en fryktinngydende duo. Wilshire Boulevard (strøket 12/6) har møtt knallhard motstand og hevdet seg vel. Debuten på Klampenborg var kanskje ikke kruttsterk. Ble slått av stallkameraten Friendship, som også har formtall godt over 90. Men Tattoo Away var ikke langt bak, og det gjør oss litt usikre. Etter det har Wilshire Boulevard vært i Tyskland og gått fullt godkjent i hardt selskap.

Hoku (strøket 12/6) er i trening hos Bent Olsen. Bent vant Guineas både i 2008 med Dan Tucket og i forfjor med gode Jubilance. Seieren på Klampenborg i den første starten på dansk jord var av det enkle slaget. Ingen knallhard motstand, men Hoku så ut som en klassehest.

Sverige er representert med Shepherd Gate. Dette er folkehesten (i Sverige rikshesten) til Madeleine Smith, og det første løpet kunne ikke ha gått bedre. Over 12 lengder var seiersmarginen, og ganske mange av eierne hadde møtt opp på Täby. Kanskje blir det en liten svensk invasjon på Øvrevoll torsdag?

Hva så med hjemmelaget? Niels Petersen har en fin duo i Eye in the Sky og Duke Derby, mens Wido Neuroth mønstrer Staring at the Sea og Elyod. Stuckinamoment (Witsø Slettemark) og Lord of Trouble (Haugen) har begge fin form, men vi tror at  noen i den norske sekstetten må ta et steg videre om det skal bli seier. Uansett et flott løp, som det blir spennende å følge med eller uten en bong i hånden.

For øvrig en interessant løpsdag både sportslig og spillemessig. Med jokerbidrag fra sist torsdag vil det alltid være greit å løse rebusen i V65. Så får vi håpe på snille værguder. Ikke mange timene etter løpene torsdag skinner sola, i neste uke vil vi ha bedre timing.